X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Produkcja trzody chlewnej: dostępne dane dotyczące eksportu i importu

Przedstawione są informacje statystyczne z krajów Unii Europejskiej od roku 1988.

17 luty 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W celu oferowania coraz bardziej kompletnych informacji o sektorze trzody chlewnej, poszerzyliśmy sekcję o dane dotyczące importu i eksportu. Te informacje dołączą do istniejących już sekcji pogłowia, produkcji, a także struktury stad. Ostatnio poszerzyliśmy także nasz dział o nformacje odnoszące się do dwóch głównych producentów z Ameryki: USA i Kanady, a wkrótce planujemy dodać informacje z rynku chińskiego, największego producenta na świecie.

Informacje są posegregowane na mięso świeże i mrożone, są osobne dla różnych krajów i lat. Pozwala to nam na obserwowanie corocznych zmian dla każdego kraju i jednoczesne porównywanie kilku krajów. Oprócz sprawdzenia całkowitej ilości w obrocie wieprzowiny, możemy także wyszczególnić rodzaj produktów ( tusze, szynki, łopatki, boczki, itp.)

Aktualnie dostępne są informacje o krajach Unii Europejskiej, od roku 1988 do 2012.

Podobnie jak w przypadku pozostałych statystyk, mamy do dyspozycji kilka wymiennych formatów graficznych, przedstawiających różne wizualizacje, co pozwala na łatwiejszą interpretację zawartych informacji.


Eksport wieprzowiny świeżej

Wykres 1. Kształtowanie się eksportu mięsa świeżego i mrożonego najważniejszych krajów UE eksportujących z lat 2000-2012.

Import wieprzowiny świeżej

Wykres 2. Import mięsa świeżego i mrożonego głównych importerów UE. Import szynek przez Włochy u tusz przez Niemcy (kraju, który prowadzi na listach eksporterów i importerów) wyraźnie się wyróżnia.

Dostęp do informacji o imporcie i eksporcie jest bezpłatny: wystarczy, że jesteś zarejestrowanym, zalogowanym użytkownikiem 3trzy3.

Przypominamy, że możesz bezpośrednio uczestniczyć w tej sekcji poprzez pomoc w interpretacji danych. Komentarze będą dostępne dla wszystkich użytkowników.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji