W celu oferowania coraz bardziej kompletnych informacji o sektorze trzody chlewnej, poszerzyliśmy sekcję o dane dotyczące importu i eksportu. Te informacje dołączą do istniejących już sekcji pogłowia, produkcji, a także struktury stad. Ostatnio poszerzyliśmy także nasz dział o nformacje odnoszące się do dwóch głównych producentów z Ameryki: USA i Kanady, a wkrótce planujemy dodać informacje z rynku chińskiego, największego producenta na świecie.
Informacje są posegregowane na mięso świeże i mrożone, są osobne dla różnych krajów i lat. Pozwala to nam na obserwowanie corocznych zmian dla każdego kraju i jednoczesne porównywanie kilku krajów. Oprócz sprawdzenia całkowitej ilości w obrocie wieprzowiny, możemy także wyszczególnić rodzaj produktów ( tusze, szynki, łopatki, boczki, itp.)
Aktualnie dostępne są informacje o krajach Unii Europejskiej, od roku 1988 do 2012.
Podobnie jak w przypadku pozostałych statystyk, mamy do dyspozycji kilka wymiennych formatów graficznych, przedstawiających różne wizualizacje, co pozwala na łatwiejszą interpretację zawartych informacji.
Wykres 1. Kształtowanie się eksportu mięsa świeżego i mrożonego najważniejszych krajów UE eksportujących z lat 2000-2012.
Wykres 2. Import mięsa świeżego i mrożonego głównych importerów UE. Import szynek przez Włochy u tusz przez Niemcy (kraju, który prowadzi na listach eksporterów i importerów) wyraźnie się wyróżnia.
Dostęp do informacji o imporcie i eksporcie jest bezpłatny: wystarczy, że jesteś zarejestrowanym, zalogowanym użytkownikiem 3trzy3.
Przypominamy, że możesz bezpośrednio uczestniczyć w tej sekcji poprzez pomoc w interpretacji danych. Komentarze będą dostępne dla wszystkich użytkowników.