X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Nowa sekcja: statystyki produkcji trzody chlewnej

Dane dotyczące pogłowia, produkcji wieprzowiny i struktury stad przedstawione w przejrzystej, szybkiej i łatwej w obsłudze formie graficznej.

27 wrzesień 2013
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

333 otwiera nowy dział, w którym będą dostępne dane statystyczne dotyczące produkcji trzody chlewnej. Na początek przygotowaliśmy dane poświęcone pogłowia, produkcji wieprzowiny i struktury gospodarstw w krajach Unii Europejskiej.

Wszystkie informacje są przedstawione w formie graficznej, dzięki czemu są bardzo przejrzyste, szybkie i proste w obsłudze. Łatwość obsługi pozwala na szybką zmianę rozmaitych opcji, w zależności od informacji o danych krajach, jakie chcemy uzyskać i interesujących nas przedziałach czasowych.

Dane statystyczne

Obecnie dysponujemy statystykami dotyczącymi krajów europejskich w zakresie pogłowia, produkcji wieprzowiny i struktury gospodarstw. Informacje liczbowe dotyczące pogłowia i gospodarstw są posegregowane zgodnie z grupami produkcyjnymi zwierząt, podczas gdy dane dotyczace produkcji mięsa są podawane w tonach lub liczbie zwierząt poddawanych rocznie ubojowi. W ostatnim przypadku można również prześledzić dane comiesięczne.

Dane są podzielone według krajów i obejmują zarówno aktualne jak i historyczne informacje, w niektórych przypadkach sięgające nawet roku 1969.

W najbliższym czasie mamy zamiar rozbudować tę sekcję o nowe kraje i zagadnienia.

Forma graficzna

Wykresy mogą być przedstawiane w różnych formach, które łatwo można zmieniać w zależności od informacji, które chcemy uzyskać. Możemy również wybrać różne przedziały czasowe(czas). Tryb pełnoekranowy pełny ekran ułatwia jednoczesne wyświetlanie dużej ilości danych.

Na przykład wybranie wykresu liniowego pozwala na rozwinięcie każdego z wybranych krajów i prównanie danych w tym samym czasie.

Rozkład produkcji wieprzowiny w krajach UE będacymi głównymi producentami w 2012 roku
Diagram 1. Zmiany pogłowia świń krajów bedących głównymi producentami wieprzowiny w EU od roku 2000 do 2012.

Jeżeli wybierzemy określony przedział czasu, to oprócz porównania liczb bezwzględnych, zobaczymy także rozkład procentowy dla danego roku z dołączonym kolorowym wykresem, powiązanym z wielkościami liczbowymi.

Rozkład produkcji wieprzowiny w krajach UE będacymi głównymi producentami w 2012 roku

Diagram 2. Rozkład produkcji wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej w roku 2012.

Kolumny sąsiadujące pozwalają na szybkie zestawienie liczby gospodarstw w każdym kraju i uwidocznienie zachodzących zmian. Aby wyświetlić szczegółowe dane dotyczące tylko jednego kraju, należy kliknąć w odpowiednią kolumnę.

Kierunek zmian liczby loch w gospodarstwach w poszczególnych krajach.

Diagram 3. Zmiana ilości gospodarstw prowadzących rozród w różnych krajach.

Gdy zmienimy format wykresu na kolumny, zobaczymy w bardzo przejrzysty sposób zmiany w liczbie gospodarstw każdego z wybranych krajów, według ich wielkości.

Kierunek zmian w liczbie gospodarstw prowadzących rozród, w zależności od ich wielkości, w poszczególnych krajach od 2005 do 2010 roku.
Diagram 4. Zmiany w liczbie gospodarstw z prowadzonym rozrodem w różnych krajach od roku 2005 do 2010, w zależności od ich wielkości.

Informacje o kraju

Aby uzyskać wszystkie zgromadzone informacje o danym kraju, kliknij na jego flagę.

Komentarze

Pisząc komentarze, możesz pomóc zrozumieć i wyjaśnić dane innym użytkownikom. Komentarze będą widoczne dla wszystkich użytkowników.

Najświeższe komentarze pojawiają się na stronie głównej sekcji. Jeśli jesteśmy już na stronie z wykresami, możemy napisać własny komentarz klikając w ikonkę Komentarze. W każdym komentarzu możemy kliknąć na Wyświetl wykres , żeby zobaczyć do czego się on odnosi.

Dostęp

Dostep do wszystkich informacji jest darmowy, ale w większości przypadków należy być zarejestrowanym i aktualnie zalogowanym użytkownikiem strony 333. Tematy z ikonką kłódki wymagają zalogowania, aby uzyskać do nich dostęp.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji