Wirusy grypy A mogą zakażać szeroki zakres gospodarzy co umożliwia ich szybką ewolucję i co doprowadziło do powstania na świecie wielu wariantów tego patogenu. Świnie mogą być zakażane wirusami pochodzącymi od innych świń, człowieka i ptaków. Zakażenie świń zwykle powoduje gorączkę, kaszel, wypływ z nosa i objawy zmęczenia. Kiedy ludzie i świnie mają bliski kontakt ze sobą wirusy grypy A mogą się przenosić między tymi gatunkami, co jest jednym z mechanizmów w jaki dochodzi do pandemii. Kiedy człowiek ulega zakażeniu wirusem grypy pochodzenia świńskiego, taki szczep nazywamy wariantem i oznaczamy przez dodanie „v” po określeniu podtypu (np. H3N2v). Taka międzygatunkowa transmisja ma miejsce co jakiś czas lecz do przeniesienia wirusów ze świni na człowieka dochodzi najczęściej na wystawach świń w czasie targów rolniczych.
Targi rolnicze w Ameryce Północnej mają charakter edukacyjny. Inaczej niż w warunkach fermy w czasie targów dochodzi do mieszania zwierząt o różnym pochodzeniu i umożliwia kontakt z milionami zwiedzających. Chociaż świnie wystawowe reprezentują bardzo małą część populacji to stanowią główny łącznik pomiędzy człowiekiem o patogenami trzody chlewnej.
W ostatnich 5 latach przypadki zakażeń ludzi wirusami H1N1v, H1N2v, i H3N2v wiązano z wystawami świń. W 2012 roku zidentyfikowano 309 przypadków zakażeń H3N2v w 12 stanach, i większość z nich dotyczyła wystawców biorących udział w targach rolniczych (Bliss, et al., 2016). Mimo wysiłków stale dochodzi do takich zdarzeń. Ostatnio zachorowało 18 osób odwiedzających targi w Michigan i Ohio w 2016 roku (Schicker, R.S., et al., 2016). Większość zakażonych osób zdrowieje, jednak niekiedy u dzieci poniżej 5 roku życia i ludzi powyżej 65 roku życia, ciężarnych i osób przewlekle chorych, może dochodzić do powikłań (CDC, 2016).
Trzyletnie badania na targach na Środkowym Zachodzie USA wykazały, że czasie 23% z nich prezentowano świnie zakażone wirusami grypy (Killian, M.L., et al., 2012). Wiele targów i wystaw zwierząt trwa cały tydzień, co daje wystarczająco dużo czasu wirusom grypy do rozprzestrzenienia się wśród wystawianych zwierząt. Zwykle na targi trafia poniżej 1,5% zakażonych świń, lecz w ciągu tygodniowej wystawy są one zdolne do zakażenia wszystkich pozostałych zwierząt (Bliss, et al., 2016; Killian, et al., 2012). Jednym z zaleceń mającym na celu minimalizację transmisji wirusów grypy jest ograniczenie pobytu świń na wystawie do 72 godzin (Bowman et al., 2014). Ponadto ludziom zaleca się mycie rąk mydłem przed i po kontakcie ze zwierzętami. Na obszarze wystawy nie powinno się pić ani jeść. Przy podejrzeniu zachorowania świń powinien być poinformowany lekarz weterynarii a ludzie powinni unikać bliskiego kontaktu ze zwierzętami sprawiającymi wrażenie chorych.
Ponieważ wystawy pozwalają na transmisję wirusów hodowcy powinni zwracać szczególną uwagę na zabezpieczenie zwierząt nie biorących udziału w takich wydarzeniach. Na przykład, świnie wystawowe powinny być izolowane i obserwowane pod kątem objawów klinicznych grypy przez co najmniej 7 dni po wystawie. Ponadto wyposażenie, odzież, buty i środki transportu powinny być czyszczone i dezynfekowane przed i po wystawach (Bowman et al., 2014).
Targi rolnicze są ważnym elementem edukacji młodzieży, i ogólnie społeczeństwa, w zakresie produkcji rolniczej i zwierzęcej. Ryzyko zakażenie grypą od świń może być zredukowane dzięki zachowaniu zasad higieny, unikaniu zwierząt wyglądających na chore i skrócenie czas w jakim mieszane są świnie. Targi to święto lokalnych społeczności, lecz osoby z grup ryzyka powinny być świadome zagrożenia jakie może stanowić kontakt ze świniami zakażonymi wirusem grypy.