Wprowadzenie
Od wybuchu epidemicznej biegunki świń (PED) w Ameryce Północnej naukowcy udowodnili, że wirus PED może być obecny i zakaźny w paszach, oraz że inne koronawirusy mogą przetrwać w różnych składnikach paszowych (Trudeau i in. 2017). Wykazali również, że PED jest przenoszony z USA do Kanady poprzez import surowych materiałów pochodzenia wieprzowego (Dee i in. 2018). Ostatnio wykazano, że wiele wirusów przetrwało w surowcach paszowych dla świń. Z powodu tych odkryć w Ameryce Północnej opracowano plany zmniejszenia prawdopodobieństwa transmisji chorób świń. W tym artykule opisano wyniki niedawnego przeglądu łańcucha dostaw importowanych witamin.
Wirusy jako zanieczyszczenie pasz
Jeśli chodzi o ryzyko transmisji chorób świń, rodzaj genomu wirusa ma wpływ na jego przetrwanie w środowisku i skuteczność jego dezaktywacji różnymi środkami. Do inaktywacji bakterii i innych patogenów w paszach powszechnie stosuje się wysoką temperaturę. Najlepszym sposobem scharakteryzowania wirusów jest zastosowanie kinetyki inaktywacji (Tabela 1).
Tabela 1. Charakterystyka wirusów będących przedmiotem zainteresowania w Ameryce Północnej jako zanieczyszczeń pasz
Wirus | Rodzina | Genom | Otoczka | Wskaźnik ryzyka1 | Przetrwanie2 | Odporn. na wys. temp.3 |
---|---|---|---|---|---|---|
Pryszczyca |
Picornaviridae |
ssRNA, + | Nie | 9.0 | 12/14 | D50 = 732-1,275 s D80 = 2 - 6 s |
Afrykański pomór świń | Asfarviridae | dsDNA, + | Tak | 8.3 | 10/14 | D48 = 638 s |
Klasyczny pomór świń | Flaviviridae | ssRNA, + | Tak | 7.7 | 0/14 | N/A |
PED | Alphacoronaviridae | ssRNA, + | Tam | 5.7 | 5/7 | D120 = 1,020 s |
1 Kolejność najważniejszych chorób wirusowych w Ameryce Północnej: 1 = najmniej ważne, a 9 = najważniejsze (https://www.swinehealth.org/swine-disease-matrix/).
2 Przetrwanie w 14 składnikach (Dee et al., 2018).
3 Dane z (Knight et al., 2013) i (Trudeau et al., 2017c; Trudeau et al., 2017a). Wartość „D” to czas potrzebny do zmniejszenia stężenia patogenu w jednostce logarytmicznej (90%) w temperaturze wskazanej w indeksie dolnym
Dotychczasowe prace wykazały, że wirusy są w stanie przetrwać w składnikach paszowych i gotowej paszy wystarczająco długo, aby zarażać zwierzęta między krajami. Musimy jednak pamiętać, że istnieje zasadnicza różnica między zagrożeniem a ryzykiem. Zagrożenie to zdolność patogenu do naruszenia zdrowia zwierząt, podczas gdy ryzyko to prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia. Ryc. 1 pokazuje rekina jako zagrożenie, ale obserwator nie jest zagrożony, gdy jest na plaży. Będzie jednak zagrożony, jeśli wejdzie do wody, gdzie pływa rekin. Podobnie jak w tym przykładzie, wirusy przetrwały w paszy, ale nie wykazano, że wirusy są obecne w łańcuchu dostaw składników paszowych.
Ocena łańcucha dostaw witamin
Departament Rolnictwa w Centrum Epidemiologii i Transmisji Chorób zgromadził zespół ekspertów ds. analizy ryzyka w celu oceny możliwości przedostania się wirusa do USA różnymi drogami. Panel ekspertów sklasyfikował ryzyko wprowadzenia afrykańskiego pomoru świń (ASF) jako znikome (prawie nigdy nie wystąpi) do umiarkowanego ryzyka (równa szansa wystąpienia i niewystąpienia). Jednak eksperci ci klasyfikują ryzyko z dużą niepewnością ze względu na ograniczoną ilość dostępnych informacji. Z powodu tych niepewności weterynarze i producenci trzody chlewnej w USA wezwali do wdrożenia programów sanitacji środowiska i bezpieczeństwa biologicznego zarówno w zakładach paszowych, jak i w łańcuchu importu produktów.
Tabela 2. Podsumowanie dróg wprowadzenia afrykańskiego pomoru świń do Stanów Zjednoczonych (USDA-APHIS Veterinary Services)
Droga | Żywe świnie | Pasza (pochodzenie zwierzęce) | Pasza (pochodzenie roślinne) |
---|---|---|---|
Legalna | Znikome przy niskiej niepewności | Niskie do umiarkowanego z wysoką niepewnością | Znikome do umiarkowanego ze znaczną niepewnością |
Nielegalna | Znikome lub niskie przy umiarkowanej niepewności | Znikome do niskiego z wysoką niepewnością | Niskie z wysoką niepewnością |
Zdecydowana większość witamin jest produkowana w Chinach i, w zależności od witaminy, prawie niemożliwe jest uzyskanie objętości potrzebnej do karmienia świń w USA bez użycia witamin z Chin. Dlatego naukowcy z University of Minnesota spotkali się z producentami świń, producentami i dostawcami witamin do pasz dla zwierząt. Witaminy są wytwarzane w zakładach produkcyjnych o surowych standardach bezpieczeństwa żywności, dobrych praktykach produkcyjnych i certyfikacjach jakości innych firm. Witaminy te są transportowane do krajów docelowych w czystej postaci bez domieszek substancji pomocniczych. Istnieją jednak wyjątki. Witaminy, takie jak witamina A, należy mieszać z żelatyną i chloranem choliny, co wymaga użycia kukurydzy. Dostawcy zdają sobie sprawę, że witaminy są w tranzycie pod ich nadzorem przez ponad 120 dni, wystarczająco długo, aby dezaktywować wirusa Seneca Valley i spełnić minimalną kwarantannę składników zalecaną producentom świń. Jednak na rynku światowym istnieją dostawcy i dystrybutorzy witamin o ograniczonej możliwości śledzenia pochodzenia importowanych produktów.
To podsumowanie jest wynikiem spotkania producentów witamin i producentów trzody chlewnej i służy jako przykład współpracy przemysłu paszowego i wieprzowego w celu ustanowienia wspólnych środków bezpieczeństwa biologicznego. Cały dokument można obejrzeć tutaj (pdf, j.ang.).