X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Bezpieczeństwo biologiczne surowców

Jakie ryzyko transmisji choroby wiąże się z importem surowców? Wiele składników pasz produkowanych jest w Chinach.

Wprowadzenie

Od wybuchu epidemicznej biegunki świń (PED) w Ameryce Północnej naukowcy udowodnili, że wirus PED może być obecny i zakaźny w paszach, oraz że inne koronawirusy mogą przetrwać w różnych składnikach paszowych (Trudeau i in. 2017). Wykazali również, że PED jest przenoszony z USA do Kanady poprzez import surowych materiałów pochodzenia wieprzowego (Dee i in. 2018). Ostatnio wykazano, że wiele wirusów przetrwało w surowcach paszowych dla świń. Z powodu tych odkryć w Ameryce Północnej opracowano plany zmniejszenia prawdopodobieństwa transmisji chorób świń. W tym artykule opisano wyniki niedawnego przeglądu łańcucha dostaw importowanych witamin.

Wirusy jako zanieczyszczenie pasz

Jeśli chodzi o ryzyko transmisji chorób świń, rodzaj genomu wirusa ma wpływ na jego przetrwanie w środowisku i skuteczność jego dezaktywacji różnymi środkami. Do inaktywacji bakterii i innych patogenów w paszach powszechnie stosuje się wysoką temperaturę. Najlepszym sposobem scharakteryzowania wirusów jest zastosowanie kinetyki inaktywacji (Tabela 1).

Tabela 1. Charakterystyka wirusów będących przedmiotem zainteresowania w Ameryce Północnej jako zanieczyszczeń pasz

Wirus Rodzina Genom Otoczka Wskaźnik ryzyka1 Przetrwanie2 Odporn. na wys. temp.3
Pryszczyca

Picornaviridae

ssRNA, + Nie 9.0 12/14 D50 = 732-1,275 s
D80 = 2 - 6 s
Afrykański pomór świń Asfarviridae dsDNA, + Tak 8.3 10/14 D48 = 638 s
Klasyczny pomór świń Flaviviridae ssRNA, + Tak 7.7 0/14 N/A
PED Alphacoronaviridae ssRNA, + Tam 5.7 5/7 D120 = 1,020 s

1 Kolejność najważniejszych chorób wirusowych w Ameryce Północnej: 1 = najmniej ważne, a 9 = najważniejsze (https://www.swinehealth.org/swine-disease-matrix/).
2 Przetrwanie w 14 składnikach (Dee et al., 2018).
3 Dane z (Knight et al., 2013) i (Trudeau et al., 2017c; Trudeau et al., 2017a). Wartość „D” to czas potrzebny do zmniejszenia stężenia patogenu w jednostce logarytmicznej (90%) w temperaturze wskazanej w indeksie dolnym

Dotychczasowe prace wykazały, że wirusy są w stanie przetrwać w składnikach paszowych i gotowej paszy wystarczająco długo, aby zarażać zwierzęta między krajami. Musimy jednak pamiętać, że istnieje zasadnicza różnica między zagrożeniem a ryzykiem. Zagrożenie to zdolność patogenu do naruszenia zdrowia zwierząt, podczas gdy ryzyko to prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia. Ryc. 1 pokazuje rekina jako zagrożenie, ale obserwator nie jest zagrożony, gdy jest na plaży. Będzie jednak zagrożony, jeśli wejdzie do wody, gdzie pływa rekin. Podobnie jak w tym przykładzie, wirusy przetrwały w paszy, ale nie wykazano, że wirusy są obecne w łańcuchu dostaw składników paszowych.

Ryc.1. Różnica między zagrożeniem a ryzykiem

 

 
Ryc.1. Różnica między zagrożeniem a ryzykiem    

Ocena łańcucha dostaw witamin

Departament Rolnictwa w Centrum Epidemiologii i Transmisji Chorób zgromadził zespół ekspertów ds. analizy ryzyka w celu oceny możliwości przedostania się wirusa do USA różnymi drogami. Panel ekspertów sklasyfikował ryzyko wprowadzenia afrykańskiego pomoru świń (ASF) jako znikome (prawie nigdy nie wystąpi) do umiarkowanego ryzyka (równa szansa wystąpienia i niewystąpienia). Jednak eksperci ci klasyfikują ryzyko z dużą niepewnością ze względu na ograniczoną ilość dostępnych informacji. Z powodu tych niepewności weterynarze i producenci trzody chlewnej w USA wezwali do wdrożenia programów sanitacji środowiska i bezpieczeństwa biologicznego zarówno w zakładach paszowych, jak i w łańcuchu importu produktów.

Tabela 2. Podsumowanie dróg wprowadzenia afrykańskiego pomoru świń do Stanów Zjednoczonych (USDA-APHIS Veterinary Services)

Droga Żywe świnie Pasza (pochodzenie zwierzęce) Pasza (pochodzenie roślinne)
Legalna Znikome przy niskiej niepewności Niskie do umiarkowanego z wysoką niepewnością Znikome do umiarkowanego ze znaczną niepewnością
Nielegalna Znikome lub niskie przy umiarkowanej niepewności Znikome do niskiego z wysoką niepewnością Niskie z wysoką niepewnością
Wykres 1. Ogólny opis łańcucha powstawania i dostaw witamin dla pasz dla zwierząt.

Wykres 1. Ogólny opis łańcucha powstawania i dostaw witamin dla pasz dla zwierząt.

Zdecydowana większość witamin jest produkowana w Chinach i, w zależności od witaminy, prawie niemożliwe jest uzyskanie objętości potrzebnej do karmienia świń w USA bez użycia witamin z Chin. Dlatego naukowcy z University of Minnesota spotkali się z producentami świń, producentami i dostawcami witamin do pasz dla zwierząt. Witaminy są wytwarzane w zakładach produkcyjnych o surowych standardach bezpieczeństwa żywności, dobrych praktykach produkcyjnych i certyfikacjach jakości innych firm. Witaminy te są transportowane do krajów docelowych w czystej postaci bez domieszek substancji pomocniczych. Istnieją jednak wyjątki. Witaminy, takie jak witamina A, należy mieszać z żelatyną i chloranem choliny, co wymaga użycia kukurydzy. Dostawcy zdają sobie sprawę, że witaminy są w tranzycie pod ich nadzorem przez ponad 120 dni, wystarczająco długo, aby dezaktywować wirusa Seneca Valley i spełnić minimalną kwarantannę składników zalecaną producentom świń. Jednak na rynku światowym istnieją dostawcy i dystrybutorzy witamin o ograniczonej możliwości śledzenia pochodzenia importowanych produktów.

To podsumowanie jest wynikiem spotkania producentów witamin i producentów trzody chlewnej i służy jako przykład współpracy przemysłu paszowego i wieprzowego w celu ustanowienia wspólnych środków bezpieczeństwa biologicznego. Cały dokument można obejrzeć tutaj (pdf, j.ang.).

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Fot. 2. Przykład przyjmowania składników luzem o wysokim potencjale zanieczyszczenia. Ameryka Północna.

Bezpieczeństwo biologiczne pasz na etapie produkcji i poprodukcyjnym. Zrozumienie i zarządzanie ryzykiem przenoszenia chorób podczas mielenia i dostarczania paszy dla świń

Mieszanie składników z paszą i dystrybucja paszy do miejsca w gospodarstwie, w którym następuje konsumpcja, określane jest jako „etap produkcyjny i poprodukcyjny” łańcucha dostaw pasz. W tym artykule przedstawiono, w jaki sposób koncepcje bezpieczeństwa biologicznego można zastosować do produkcji i dystrybucji paszy dla świń, aby zapewnić spożywanie produktu wolnego od patogenów.

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji