X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Zarządzanie karmieniem w okresie laktacji w znacznym stopniu determinuje powodzenie kolejnego cyklu (II). Czynniki związane z całkowitym spożyciem i powiązane wzorce

Korzystając z aktualnych danych, dokonamy przeglądu ilościowego wpływu niektórych z najbardziej istotnych czynników na lochy w fazie laktacji.

Poprzedni artykuł rozpoczęliśmy od wskazania wyjątkowej wydajności, jaką nowoczesne lochy mogą osiągnąć w laktacji, o ile ich potrzeby są zaspokojone, a ich kondycja zdrowotna jest dobra. Według danych INRA z 2017 r., przyrost miotu waha się od 2,5 do 3,0 kg dziennie, a liczba ta może osiągnąć nawet 3,5 kg dziennie, zgodnie z niektórymi indywidualnymi wypowiedziami otrzymanymi niedawno od argentyńskich producentów. Wysiłek metaboliczny lochy w okresie laktacji jest nadzwyczaj wysoki, ponieważ wiąże się z generowaniem 3 razy większego przyrostu dziennego niż u tucznika. Wszystko to prowadzi do produkcji miotów ważących ponad 100 kg przy odsadzeniu, w zależności od wieku odsadzenia, i generujących jedną trzecią masy ciała lochy w ciągu około 25 dni.

Wysiłek ten nie jest bezkosztowy i zależy od kilku istotnych zmiennych, które mogą znacznie zmniejszyć jego potencjał, jak wykazano w gospodarstwach komercyjnych. Ponadto wysiłek ten wpływa na wydajność lochy nie tylko w bieżącym cyklu, ale także przez resztę jej produktywnego życia, które może zostać znacznie skrócone.

Podczas gdy znaczący wpływ zdrowia na wydajność jest powszechnie uznawany i wykracza poza zakres tego artykułu, dokonamy przeglądu, w oparciu o aktualne dane, ilościowego wpływu niektórych innych najistotniejszych czynników wpływających na lochy w tej fazie. Dwa badania przeprowadzone przez tego samego autora (Koketsu, Y.) dotyczyły wpływu całkowitego spożycia i związanych z nim wzorców (Koketsu, 1996, Rodriguez, 2023). Co ciekawe, chociaż dzieli je 27 lat, dochodzą do bardzo podobnych wniosków z pewnymi bardzo cennymi różnicami „ewolucyjnymi” w rozwoju zachowania loch w tym okresie.

Oba badania koncentrują się na wzorcach spożycia paszy przez lochy w okresie laktacji i wykorzystują techniki uczenia maszynowego do klasyfikacji wzorców spożycia paszy, stwierdzając, że są one związane z wydajnością reprodukcyjną. Jednym z najbardziej interesujących punktów, w którym oba badania zgadzają się bardzo dokładnie, jest to, że tylko 55% loch podąża za teoretycznie oczekiwanym optymalnym wzorcem (tym zwykle sugerowanym przez firmy genetyczne), jak pokazano na rysunku 1 (oś y pokazuje średnią ilość kg spożywanych dziennie; oś x pokazuje dzień przed porodem/laktacją).

Ryc. 1. Teoretyczny optymalny schemat pobierania paszy przez lochę karmiącą i wyniki w praktyce.
Ryc. 1. Teoretyczny optymalny schemat pobierania paszy przez lochę karmiącą i wyniki w praktyce.

Innymi słowy, prawie połowa loch wymaga szczególnej uwagi podczas laktacji, ponieważ mają one tendencję do odbiegania od idealnego spożycia, zwłaszcza młode lochy. Do tej pory wykrycie tych odchyleń było niemożliwe w praktyce, ponieważ pasza była po prostu podawana lochom (zwykle 2-3 razy dziennie i bez regularnego zbierania resztek). Autorzy dalej opisują pięć innych wzorców spożycia związanych z różnym stopniem ryzyka dla wydajności produkcyjnej lochy i prosiąt ( Ryc. 2).

Niektóre ze zmienionych wzorców pobierania pokarmu przez lochę w okresie laktacji można zobaczyć poniżej:

Ryc. 2. Teoretyczny zmieniony wzorzec związany z poporodowym zapaleniem wymienia i wyniki w praktyce.
Ryc. 2. Teoretyczny zmieniony wzorzec związany z poporodowym zapaleniem wymienia i wyniki w praktyce.
Ryc. 3. Teoretyczny zmieniony wzorzec związany z reakcją na szczepienie i wyniki w praktyce.
Ryc. 3. Teoretyczny zmieniony wzorzec związany z reakcją na szczepienie i wyniki w praktyce.

Jakie są decydujące czynniki związane z pobraniem paszy przez lochy karmiące? Zgodnie z modelem regresji wielokrotnej zastosowanym w naszej bazie danych, są to:

  • Przebyte porody: lochy o niższej liczbie przebytych porodów spożywają mniej paszy i są bardziej narażone na spadek spożycia paszy. Efekt ten jest często obserwowany u loch pierwiastek, których żywienie jest szczególnie wymagające. Należy pamiętać, że zgodnie z danymi INRA, spożycie paszy przez lochy pierwiastki pokrywa tylko 70% ich zapotrzebowania w najlepszym przypadku, ponieważ zwierzę wciąż rośnie, w porównaniu do 80% u loch wieloródek.
  • Masa odsadzeniowa prosiąt: im wyższe spożycie, tym wyższa masa odsadzeniowa prosiąt.
  • Temperatura w porodówce: wysoka średnia temperatura wiąże się z niższym pobraniem.
  • Efekt gospodarstwa: stwierdzono znaczne różnice w spożyciu między gospodarstwami, co sugeruje silny wpływ zarządzania gospodarstwem i zdrowia.

Oprócz tego, drugie badanie, wykorzystujące algorytm grupowania PAM (partycja wokół medoidów), ocenia wpływ spadku spożycia loch karmiących i wskazuje, że niskie spożycie podczas całej lub części laktacji, a zwłaszcza w pierwszym tygodniu, jest często związane z niższym wskaźnikiem oproszeń w następnej ciąży, wyższą śmiertelnością przed odsadzeniem i dłuższym odstępem między odsadzeniem a kryciem. Jest to zgodne z opisem niektórych autorów, że karmienie poniżej wymaganych poziomów może wpływać na wzrost i dojrzewanie pęcherzyków, szczególnie w fazie przedowulacyjnej i różnicowania (Koketsu, 1996).

Niektóre systemy żywienia w porodówkach oferują monitorowanie spożycia w czasie rzeczywistym i mogą szybko i skutecznie reagować na te odchylenia (ryc. 3).

Ryc. 3. Dzienne spożycie i jego rozkład.

Otrzymane kg % rozkład 1 2 3 4 5 6 Średnia dzienna
5.9 98.6
6.7 99.0
6.7 99.2
3.5 99.6
5.1 99.8
7.5 100
4.5 100
3.9 100.3
6 100.3
2.6 100.6
2.3 101
4.6 101.2
7.1 101.6

Niebieskie kolory wskazują procent spożycia w porównaniu do oczekiwanego w każdym z sześciu okien karmienia w ciągu dnia. Prawa kolumna wskazuje średnią dla danego dnia.

> 100 % 100-75 % 75-50 % 50-25 % 25-0 %

Nowoczesne systemy dostarczają wysokiej jakości informacji w samym pomieszczeniu porodowym, ostrzegając o odchyleniach w czasie rzeczywistym. Ilustracja 1 przedstawia przykładowy ekran ze stanowiskiem 1302 zajętym przez lochę 663, z zimową krzywą wieloródki z 28-dniową laktacją, która przy drugim karmieniu w ciągu dnia o godzinie 9:53 zjadła już 4,064 kg, co stanowi 119,95% oczekiwanego spożycia do tej pory.

Ilustracja 1. Ekran nowoczesnego systemu monitorowania dostarczającego pracownikowi porodówki wysokiej jakości informacji na temat laktacji.
Ilustracja 1. Ekran nowoczesnego systemu monitorowania dostarczającego pracownikowi porodówki wysokiej jakości informacji na temat laktacji.

Niniejszy artykuł podkreśla znaczenie identyfikacji i zarządzania czynnikami ryzyka wpływającymi na spożycie paszy w okresie laktacji oraz szybkiego reagowania na wszelkie odchylenia w celu poprawy wydajności reprodukcyjnej loch zarówno w bieżącym cyklu, jak i w kolejnych.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji