X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Eubiotyki w produkcji trzody chlewnej: ekonomika i wydajność

Eubiotyki są postrzegane jako alternatywy dla cynku i antybiotykowych stymulatorów wzrostu dla gospodarstw, które nie mogą ich używać, ale jeśli globalny trend jest taki, że te produkty nie będą już dostępne, to czy powinny być używane jako bazowe?

Eubiotyki to grupa dodatków paszowych, których celem jest wzmocnienie równowagi w obrębie mikrobiomu świń, co ostatecznie tworzy środowisko, w którym mamy optymalne zdrowie i wydajność.

W obrębie grupy eubiotyków mamy:

  • Prebiotyki
  • Postbiotyki
  • Probiotyki
  • Związki fitogeniczne, w tym rośliny, ekstrakty, olejki eteryczne i odpowiedniki identyczne z naturalnymi.
  • Kwasy organiczne
  • Enzymy poprawiające zdrowie jelit
  • Lizozymy, laktoferyna, bakteriocyny i peptydy antybakteryjne

Dlaczego warto rozważyć zastosowanie eubiotyków w produkcji trzody chlewnej?

Zainteresowanie stosowaniem eubiotyków do wspomagania wzrostu rośnie, ponieważ tracimy niektóre z innych technologii wspomagania wzrostu, antybiotyki w paszy itp. Inne efekty to:

  • zwiększenie ograniczeń trawiennych u młodych świń odsadzonych.
  • u świń w fazie tuczu celem jest poprawa odporności, utrzymanie homeostazy i zapobieganie chorobom.
  • wpływ na to, jak zwierzę radzi sobie z normalnymi stresorami, takimi jak stres cieplny, normalny stres metaboliczny związany z przemieszczeniem na inny etap produkcji i laktacją u loch.
  • zapewnienie pewnego poziomu bezpieczeństwa. Może być stosowany w celu wzmocnienia marki lub potencjału marketingowego.

Jak możemy dokonać oceny eubiotyków? Czym jest punkt bazowy?

Eubiotyki są postrzegane jako alternatywy dla takich rzeczy jak cynk, antybiotykowe stymulatory wzrostu (AGP), modyfikatory metaboliczne, ale jeśli te produkty nie będą już dostępne, to czy powinny być używane jako bazowe? Aby ocenić najlepsze rozwiązanie ekonomiczne i nie brać pod uwagę produktów, które są zakazane lub wkrótce zostaną zakazane, należy mieć kontrolę ujemną.

Aby dokonać właściwej oceny eubiotyków, skupmy się na podstawie naszej działalności: jaki jest koszt wyprodukowania kilograma mięsa wieprzowego?

Jeżeli eubiotyk będzie miał wpływ na odsadzone prosięta na lochę, to będzie miał bardzo istotny wpływ na koszt wyprodukowania kilograma wieprzowiny, a poza tym mamy pełny cykl odchowu, aby tę inwestycję zamienić na dodatkowe zyski.

Wartość eubiotyku nie jest stała, eubiotyk na jednej fermie nie zawsze sprawdza się tak dobrze jak na innej. Wartość może również zmieniać się w czasie. Istnieje wiele czynników związanych z gospodarstwem, w tym status zdrowotny, program higieny, projekt pomieszczeń, środowisko, gęstość obsady, dostęp do paszy, bezpieczeństwo biologiczne, waga odsadzenia, wiek odsadzenia, genetyka, a także istnieje efekt sezonowy.

Aby dokonać uczciwej oceny ekonomicznej, najpierw trzeba położyć nacisk na koszty związane z problemem, który mamy:

  • Jaka jest wartość ekonomiczna zmniejszenia śmiertelności po odsadzeniu z 5% do 3%?
  • Jaka jest skala problemu w stosunku do populacji?
  • Wizerunek marki: wizerunek komercyjnych młynów paszowych jest często ściśle związany z jakością ich paszy dla loch karmiących oraz paszy dla prosiąt ssących.
  • Czy istnieją możliwości stworzenia marki premium?
  • Jaki jest koszt alternatywnych rozwiązań? Jeśli jesteś na rynku, gdzie antybiotyki są nadal dozwolone jako AGP i nadal szeroko stosowane, wartość eubiotyków może być niższa.

Kapitalizacja eubiotyków w żywieniu loch hodowlanych

Locha jest w hodowli trzody chlewnej elementem napędzającym zyski. Szczególnie dla loch istnieje szereg korzyści:

  • Wsparcie oksydacyjne jest krytyczne w okresie przejściowym i laktacji
  • Funkcjonalność układu trawiennego jest krytyczna dla loch w stresie cieplnym
  • Poprzez stosowanie eubiotyków możemy wpływać na jakość pracy układu immunologicznego, który locha jest w stanie przekazać swojemu potomstwu poprzez siarę.
  • Jakość siary będzie miała wpływ na jakość prosiąt.

Bardzo mała inwestycja początkowa może prowadzić do znacznych profitów finansowych do czasu, gdy świnie osiągną wagę rynkową.

Poniżej przedstawiono przykłady, w których lochy otrzymywały probiotyki w okresie przejściowym i w laktacji, co zaowocowało dodatkową masą odsadzeniową miotu.

Tabela 1. Wpływ działania eubiotyków

Źródło Typ eubiotyku Koszt eubiotyków / tonę przetworzonej paszy Kg konsumpcji na lochę Inwestycja na lochę Dodatkowe kg miotu
Betancur et al. 2021 Probiotyki 5$/tona 245 kg (przejściowy + laktacja) $1.25/lochę +6 kg
Balasubramanian et al. 2016 Mikrokapsułkowane olejki eteryczne+kwasy organiczne 8$/ton 185 kg (7 przed i 25 po porodzie) $1.25/lochę +10 kg

Eubiotyki u świń odsadzonych i u tuczników

Metaanaliza Cardinala i wsp. 2021 wykazała, że gdy zabierzemy antybiotykowe stymulatory wzrostu, redukcja średnich dziennych przyrostów w odchowalni wyniosła 7%. Średnio oznacza to, że stracilibyśmy 1,5 kg masy wyjściowej w odchowalni.

Ile moglibyśmy sobie pozwolić na zainwestowanie, aby spróbować odzyskać te 1,5 kg utraconej wagi? Ostateczna liczba jest związana z ceną wieprzowiny (tabela 1). W obliczeniach tych nie uwzględniono żadnych zmian w śmiertelności i zachorowalności ani faktu, że 1,5 kg dodatkowej wagi pod koniec odchowalni może stać się 3 lub więcej kg przy uboju. Zmniejszenie średnich dziennych przyrostów w odchowalni o 7% (P<0,05) jest równoznaczne z utratą 1,5 kg żywej wagi w 70. dniu życia. W tym badaniu zastosowano średni koszt paszy w szkółce wynoszący 600 USD/t oraz oczekiwaną stopę zwrotu z inwestycji (ROI) na poziomie 3:1.

Tabela 2. Na jakie inwestycje w paszę możemy sobie pozwolić dla odchowalni aby odzyskać średni dzienny przyrost utracony po usunięciu antybiotykowych promotorów wzrostu? Na podstawie Cardinal et al. 2021.

Cena wieprzowiny Dodatkowy dochód Możliwość inwestycji/świnię Inwestycja/t paszy
$1.50 $2.25 $0.75 $22.7
$1.80 $2.70 $0.90 $27.3
$2.10 $3.15 $1.05 $31.8
$2.40 $3.60 $1.20 $36.3
$2.70 $4.05 $1.35 $40.9

W tym samym badaniu poziom istotności dla świń na wczesnym i późnym tuczu był słabszy, więc antybiotykowe stymulatory wzrostu nie zawsze działają tak dobrze na świnie w fazie tuczu, ale tendencja wyniosła 4,7% poprawy średnich dziennych przyrostów. Zmniejszenie średnich dziennych przyrostów o 4,7% (P=0,078) jest równoznaczne z utratą 3,3 kg żywej wagi w 140 dniu.

W badaniu uwzględniono średni koszt paszy w odchowalni wynoszący 400 USD/t oraz fakt, że świnia zużywa 167 kg od 70. do 140. dnia życia. Zastosowana prognoza zwrotu z dochodu wynosiła 3:1.

Tabela 3: Na jakie inwestycje w eubiotyki możemy sobie pozwolić w dietach dla tuczników, aby odzyskać średni dzienny przyrost utracony po usunięciu antybiotykowych promotorów wzrostu. Na podstawie Cardinal et al. 2021.

Cena wieprzowiny Dodatkowy dochód Możliwość inwestycji/świnię Inwestycja/t paszy
$1.50 $4.95 $1.65 $9.9
$1.80 $5.94 $1.98 $11.8
$2.10 $6.93 $2.31 $13.8
$2.40 $7.92 $2.64 $15.8
$2.70 $8.91 $2.97 $17.8

Istnieje wiele publikacji, w których wpływ na średni dzienny przyrost masy ciała wynosi 4,6% lub więcej, więc istnieje bardzo dobra okazja do odzyskania większości, jeśli nie wszystkich, brakujących kilogramów.

Stosowanie eubiotyków w trudnych czasach

W sytuacjach bardzo wysokich cen pasz, i/lub słabych cen wieprzowiny, eubiotyki są często wycofywane, aby uzyskać oszczędności, gdy patrzymy tylko na koszt paszy.

Należy być ostrożnym z wycofywaniem eubiotyków. Zastanów się najpierw, dlaczego włączyłeś eubiotyk .

  • Jeśli powód, dla którego włączyłeś eubiotyk jest nadal aktualny, zastanów się czy rozsądnie jest tak szybko go wycofywać.
  • Reakcja na dawkę eubiotyku rzadko jest liniowa. Połowa dawki nie oznacza połowy korzyści.
  • W miarę jak ceny pasz idą w górę, pojawia się tendencja do obniżania jakości diet. Jeśli obniżymy jakość diety, może to oznaczać, że uzasadnione jest zwiększenie stosowania eubiotyków, a nie ich zmniejszenie lub wycofanie.
  • Skup się na kosztach produkcji kilograma wieprzowiny, a nie na kosztach tony paszy.
  • Wydajność loch jest głównym czynnikiem napędzającym zyski w każdej hodowli świń. Bądź bardzo ostrożny we wprowadzaniu drastycznych zmian u swoich loch.

Możliwość zwrotu ekonomicznego nie jest taka sama na różnych etapach, największa możliwość jest u loch, a następnie u świń odsadzonych. W niektórych przypadkach istnieje ekonomiczny powód, aby rozważyć je dla tuczników.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji