X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Ile wirusa ASF jest potrzebne do zakażenia z wodą lub paszą?

Czy w świecie, w którym składniki pasz są sprzedawane globalnie, znamy minimalną dawkę zakaźną do przeniesienia wirusa ASF w paszy? A w wodzie?

Komentowany artykuł


Niederwerder MC, Stoian A, Rowland R, Dritz SS, Petrovan V, Constance LA, et al. Infectious Dose of African Swine Fever Virus When Consumed Naturally in Liquid or Feed. Emerg Infect Dis. 2019;25(5):891-897. https://dx.doi.org/10.3201/eid2505.181495
Przeczytaj streszczenie artykułu

Komentarz

Epidemia afrykańskiego pomoru świń, która dotyka Europę Środkową i Azję, stale nas zaskakuje, szczególnie łatwość zarażenia niektórych gospodarstw, w tym takich z pozornie dobrym bezpieczeństwem biologicznym. Dotyczy to niektórych zainfekowanych gospodarstw przemysłowych w Rumunii lub Bułgarii. Fakt, że rumuńskie oficjalne służby weterynaryjne uznały wodę z Dunaju za prawdopodobne źródło infekcji jednego z tych dużych gospodarstw, sprawiły, że postawiło to wszystkich zainteresowanych na nogi, ponieważ przeglądając literaturę, nie było na ten temat żadnych danych.

Niniejszy artykuł jest interesujący, ponieważ po raz pierwszy określa, jakie są minimalne dawki zakaźne w wodzie i paszy, aby wywołać infekcję ASF. To, że skażona woda lub pasza może przenosić zakażenie, nie powinno być zaskoczeniem, ponieważ od lat wiemy, że karmienie świń zanieczyszczoną żywnością było jedną z głównych dróg zakażenia ASF. Uważam jednak, że ważne jest, aby nie panikować i zacząć myśleć, że jakakolwiek pasza lub woda używana w gospodarstwie może zawierać zainfekowany materiał, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę doświadczenie, jakie mamy w Hiszpanii z tą chorobą. Aby lepiej to zrozumieć, pozwoliłem sobie na kilka małych obliczeń, jakie jest realne prawdopodobieństwo osiągnięcia stężeń zakaźnych w wodzie pitnej. Aby uczynić to bardziej graficznym, wziąłem przykład teoretycznie zainfekowanego gospodarstwa z wodą, pobranej z Dunaju. Czy ktoś wie, ile zarażonych martwych świń powinno wpaść lub zostać wrzuconych do Dunaju, aby otrzymać dawkę 101 TCID50? Biorąc pod uwagę dane dotyczące średniego przepływu Dunaju: 6500 m3 / s i biorąc pod uwagę, że średnia waga świń wrzuconych do Dunaju wynosiłaby 50 kg, i że cała obecna w nich krew (65 ml / kg masy ciała) byłaby rozcieńczona w wodzie Dunaju, a stężenie wirusa we krwi było takie samo jak wykryte w przypadkach ostrej infekcji: 3 x 106 kopii / 200 mikrolitrów (Blome i in., 2013) konieczne byłoby, aby każdego dnia co najmniej 115 świń wpadło lub zostałoby wrzuconych do rzeki, a cała krew zawarta w ich ciałach zostałaby rozcieńczona w wodzie, i że woda ta nie zostanie poddana żadnemu systemowi dezynfekcji, który mógłby zmniejszyć miano wirusa.

Jeśli chodzi o surowce, zgodnie z tą samą pracą, ładunek zakaźny powinien być większy niż 105,6 TCID50, więc wydaje się to mniej prawdopodobną drogą, jeśli pomyślimy o możliwym zanieczyszczeniu w polach źródłowych, ale może to być czynnik, który należy wziąć pod uwagę, jeśli zanieczyszczenie wystąpi podczas przechowywania.

Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo biologiczne ferm trzody chlewnej i biorąc pod uwagę to badanie, będziemy musieli rozważyć odkażenie wody pitnej, szczególnie tam, gdzie pochodzi ona ze źródeł, które mogą być obarczone pewnym ryzykiem (takich jak rzeki lub kanały wodne). W odniesieniu do pasz najważniejsze będzie zapewnienie, aby zarówno dostawcy, jak i użytkownicy stosowali bezpieczne systemy przechowywania, które zapobiegają kontaktowi surowca / paszy ze źródłami zanieczyszczenia (takimi jak inne zwierzęta: gryzonie, ptaki, dziki).

Streszczenie komentowanego artykułu


Niederwerder MC, Stoian A, Rowland R, Dritz SS, Petrovan V, Constance LA, et al. Infectious Dose of African Swine Fever Virus When Consumed Naturally in Liquid or Feed. Emerg Infect Dis. 2019;25(5):891-897. https://dx.doi.org/10.3201/eid2505.181495

Co badano?

Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASFV) to zaraźliwa, szybko rozprzestrzeniająca się, transgraniczna choroba zwierząt i główne zagrożenie dla produkcji wieprzowiny na całym świecie. Chociaż pasze roślinne mogą stanowić potencjalną drogę do wprowadzenia wirusa na fermę świń, niewiele wiadomo na temat ryzyka przenoszenia ASFV w paszy lub wodzie. Niniejsze badanie ma na celu określenie minimalnych i średnich dawek zakaźnych szczepu ASFV Georgia 2007 poprzez narażenie doustne podczas naturalnych zachowań związanych z piciem i jedzeniem.

Jak zostały przeprowadzone badania?

Eksperymentalną infekcję przeprowadzono u 68 zdrowych świń w wieku około 52 dni w zakładzie bezpieczeństwa biologicznego na poziomie 3 w 7 oddzielnych powtórzeniach w różnych dawkach. Źródłem wirusa była śledziona pobrana od świń z ostrym zakażeniem ASFV Georgia 2007 (szczep obecnie krążący w Europie i Azji). Dawkę wirusa miareczkowano do różnych rozcieńczeń od 100 do 108 TCID50 / ml (50% dawki zakaźnej dla hodowli tkankowej na mililitr), które dodano do 100 ml płynnego podłoża (RPMI) lub 100 g pełnej paszy (wolnej od składników pochodzenia zwierzęcego). Wybór dawki zakaźnej ustalono za pomocą metody ciągłej ponownej oceny w celu dostosowania ID50 i zoptymalizowania krzywej wyznaczania dawki. Świniom ograniczono dostarczenie wody i paszy przez 10-14 godzin, aby zapewnić spożycie wzbogaconej cieczy lub paszy.

Świnie naiwne, kontrolne były trzymane ze świniami eksponowanymi na wirusa w oddzielnych kojcach. Świnie wystawiono na pojedynczą dawkę ASFV. Na podstawie pojedynczej ekspozycji autorzy modelowali powtarzane ekspozycje, zakładając, że powtarzane ekspozycje są niezależnymi zdarzeniami. Obliczyli prawdopodobieństwo infekcji wielokrotnymi ekspozycjami jako 1-(1-p)q, p = prawdopodobieństwo pojedynczej ekspozycji i q = liczba ekspozycji.

Świnie badano klinicznie dwa razy dziennie aż do eutanazji w dniu 5 lub wcześniej, jeśli zaobserwowano kliniczne objawy ASF.

Zakażenie potwierdzono za pomocą 3 testów: PCR z krwi, PCR ze śledziony lub izolacji wirusa ze śledziony.

Jakie otrzymano wyniki i jakie są implikacje?

Trzydzieści dwie świnie wykazały oznaki zakażenia ASF (16 pozytywnych w izolacji wirusa i PCR śledziony, 8 pozytywnych w samej izolacji wirusa ze śledziony, 8 pozytywnych we wszystkich testach).

Ogólnie rzecz biorąc, prawdopodobieństwo infekcji wzrosło wraz ze wzrostem dawki. Minimalna dawka zakaźna ASFV w płynie wynosiła 100 50% dawki zakaźnej dla hodowli tkankowej (TCID50), w porównaniu z 104 TCID50 w paszy. Mediana dawki zakaźnej wynosiła 101,0 TCID50 dla płynu i 106,8 TCID50 dla paszy.

Tabela 1. Podsumowanie wyników dla świń narażonych doustnie na ASFV w płynie lub paszy w celu ustalenia dawki zakaźnej ASFV w warunkach naturalnych

Dawka ASFV, TCID50 Płyn Pasza roślinna
% dodatnich % dodatnich
100 37.5 -
101 44.4 -
102 75 -
103 83.3 0
104 100 40
105 - 44.4
106 - 25
107 - 40
108 - 50

TCID50, 50% dawki zakaźnej dla hodowli tkankowej; –, żadna świnia nie badana.

Po modelowaniu wielokrotnych ekspozycji prawdopodobieństwo infekcji wzrasta przy wszystkich poziomach dawki zarówno dla płynu, jak i paszy. Przy 10 ekspozycji na płyn zawierający ASFV prawdopodobieństwo jest bliskie 1 przy najniższym poziomie dawki wynoszącym 1 TCID50.

Wniosek

Niniejszy dokument pokazuje, że ASFV Georgia 2007 może być łatwo przenoszony doustnie poprzez naturalne spożycie zarówno płynów, jak i pasz, chociaż wyższe dawki są wymagane w przypadku infekcji w paszach pochodzenia roślinnego.

Niska dawka zakaźna ASFV poprzez płyn powinna być uważana za możliwy czynnik rozprzestrzeniania się ASF w wodzie.

Pomimo wyższej minimalnej dawki zakaźnej w paszy w porównaniu z płynem, autorzy wysunęli hipotezę, że pasza może stanowić większe ryzyko niż źródła wody, ponieważ dostarczanie paszy jest zdarzeniem wysokiej częstotliwości, a scentralizowane wytwarzanie paszy wykorzystuje składniki globalnego pochodzenia, ułatwiając dystrybucję zanieczyszczonej paszy na dużą liczbę ferm trzody chlewnej.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji