Wdrażanie alternatywnych metod do kastrowania świń chirurgicznie bez środków przeciwbólowych (analgezja) lub znoszących świadomość (anestezja) jest stale powracającą debatą w Unii Europejskiej.
Przepisy są jasne i znane w całej UE: dyrektywa 2008/120 / WE ustanawia minimalne normy ochrony świń, które potwierdzają, że kastracja jest jednym z wyjątków od zakazu okaleczania świń (samców). Jeśli kastracja jest praktykowana przed siódmym dniem życia, może być wykonana przez przeszkoloną osobę bez środków przeciwbólowych lub znoszących świadomość, o ile odbywa się to w inny sposób niż rozrywanie tkanek. Jeśli kastracja jest wykonywana po 7 dniach życia, musi być przeprowadzony przez lekarza weterynarii, ze zniesieniem świadomości i z długo działającymi środkami przeciwbólowymi.
W 2010 r. podpisano Deklarację alternatyw dla kastracji świń, w której zaproponowano dwa terminy:
- 01/01/2012. Zakończenie kastracji chirurgiczną bez anestezji i / lub przedłużonej analgezji.
- 01/01/2018. Zakończenie kastrację chirurgicznej, z pewnymi wyjątkami dla tradycyjnych produktów wysokiej jakości.
Aby dotrzymać tych terminów, konieczne było spełnienie kilku warunków, takich jak uznane metody wykrywania zapachu knura, wdrożenie metod szybkiej detekcji w rzeźni, zmniejszenie zapachu knura poprzez selekcję genetyczną i / lub zarządzanie i karmienie, akceptację tych produktów przez konsumentów itp.
Ponieważ te ustalone warunki wstępne nie zostały spełnione, nie było możliwe powstrzymanie powszechnego kastrowania konwencjonalnego w UE.
Kraje takie jak Niemcy działają szybciej w zakresie swoich przepisów i regulacjach. Niemieckie przepisy zabraniające kastracji chirurgicznej bez anestezji lub analgezji miały wejść w życie w 2019 r., ale otrzymały dwuletnie moratorium. Niemiecki producent świń będzie mógł podać ogólne znieczulenie wziewne izofluranem. Producent będzie musiał uzyskać odpowiedni sprzęt i zostać przeszkolony w zakresie jego używania.
Możemy podzielić kraje europejskie na cztery grupy:
1. Kraje, które kastrują mniej niż 20% samców, a w produkcji obecne są najczęściej samce niekastrowane.
2. Kraje, które chirurgicznie kastrują od 20 do 80% samców, wdrażając immunokastrację lub hodując samce niekastrowane.
3. Kraje, które chirurgicznie kastrują ponad 80% samców, ale stosują anestezję (lokalna / ogólna) i / lub przedłużoną analgezję.
4. Kraje, które chirurgicznie kastrują ponad 80% samców i nie stosują znieczuleń.
Widząc potrzebę dokonania postępów w tej dziedzinie, oprócz grupy ekspertów Komisji utworzono wolontaryjną podgrupę, aby omówić alternatywne metody kastracji w ramach platformy UE na rzecz dobrostanu zwierząt. Podczas pierwszego spotkania, w maju 2019 r., prace skupiły się na analizie raportu: „Ustalenie najlepszych praktyk w zakresie produkcji, przetwarzania i wprowadzania do obrotu mięsa niekastrowanych świń lub świń poddanych immunokastracji”. W raporcie dokonano analizy najlepszych praktyk w różnych państwach członkowskich przy użyciu samców niekastrowanych lub samców poddanych immunokastracji. Stwierdzono, że istnieje wiele modeli, które działają w Europie, chociaż istnieją ograniczenia zarówno w sposobie gromadzenia informacji, jak iw dowodach, że te sposoby naprawdę się sprawdzają, jak i w wiedzy o bezpośrednich kosztach jej zastosowania. Jest to jednak trend, który ma na celu poprawę dobrostanu zwierząt i zmianę percepcji konsumentów.
Analiza dostępnych alternatyw dla kastracji chirurgicznej bez analgezji lub anestezji:
1.- Produkcja świń niekastrowanych
Taka jest obecna rzeczywistość w krajach UE takich jak Irlandia i Wielka Brytania, ponadto jest to intensywnie wdrożone także w produkcji w Portugalii i Hiszpanii. Rozwiązuje problem dobrostanu związanego z kastracją, ale nie nadaje się dla wszystkich krajów, systemów produkcyjnych lub struktur. Nie jest to dobra opcja w przypadku produkcji wysokotłuszczowych świń ani w krajach, w których wyższa masa tuszy jest lepiej wyceniana niż wydajność tuszy.
Nadal jest najbardziej pożądaną alternatywą i najlepszą opcją według zwierzęcych organizacji pozarządowych, mimo że rzadko jest praktykowana w produkcji organicznej.
Jedną z trudności jest pewien brak wiedzy na temat skarg konsumentów, jeśli chodzi o niepożądane zapachy i smaki (zapach knura). Być może dlatego, że nie generuje to takich problemów, a może dlatego, że problemy te nie są przekazywane/raportowane. Z drugiej strony, zmniejszenie poziomu tłuszczu zmienia strukturę produktu.
2.- Immunokastracja
Jest to realna alternatywa dla produkcji samców bez konieczności kastracji chirurgicznej. Ta metoda jest uważana za optymalną przez organizacje pozarządowe zajmujące się dobrostanem zwierząt, a główną zaletą jest to, że utrzymuje strukturę tłuszczu śródmięśniowego lepiej niż brak kastracji, jednak są producenci, którzy widzą kilka problemów:
- Nie jest akceptowana przez cały przemysł przetwórczy.
- Konieczne jest poznanie reakcji konsumenta - zarówno w UE, jak i w krajach trzecich.
- W przypadku ciężkich świń potrzebne są trzy dawki dla .
3.- Stosowanie anestezji
Ta alternatywa staje się coraz bardziej popularna w ostatnich latach, głównie dlatego, że jest to najczęściej stosowana opcja w Szwecji i rozwija się w Niemczech. Istnieją dwa rodzaje znieczulenia: znieczulenie miejscowe (głównie z lidokainą lub prokainą) lub znieczulenie ogólne (izofluran lub CO2). Wiele krajów czyni postępy w tej dziedzinie, ale istnieje kilka problemów:
- Brak wsparcia ze strony organizacji pozarządowych ze względu na trudność w monitorowaniu jego stosowania i niewielką gwarancję powodzenia w przypadku miejscowych środków znieczulających.
- Nadmierna manipulacja zwierzęciem w celu umieszczenia go w komorze, gdzie podaje się anestetyk lub wykonania iniekcji dootrzewnowej.
- Sama anestezja nie jest uważana za wystarczające. Musi być podawana razem z analgezją.
- Nie ma zatwierdzonych produktów do stosowania u prosiąt, dlatego należy stosować recepturę (poza kaskadą) stosowania inną niż wskazuje producent.
- W wielu krajach znieczulenie musi podać lekarz weterynarii. W Szwecji producenci muszą poprosić o zastosowanie wyjątku, aby sami mogli podawać znieczulenie.
Konieczne jest kontynuowanie rozwoju alternatywy dla chirurgicznej kastracji. Możemy rozważyć produkcję samców niekastrowanyh i immunokastrację jako łatwe, realistyczne rozwiązania. Istnieją jednak kraje lub systemy produkcyjne, które skłaniają się ku znieczuleniu (miejscowemu lub ogólnemu) pomimo świadomości, że nie jest to najlepsza alternatywa i że istnieje poważny problem z dostępnością produktów, które mogą być używane przez producenta.
Postępy w dobrostanie zwierząt powinny być dokonywane przy niskich kosztach, aby zachować konkurencyjność, ponieważ trudno jest przenieść jej koszt przez łańcuch wieprzowiny. Ponadto, mając na celu niezmienianie wolnego handlu w UE, kraje powinny stosować wzajemne uznawanie różnych metod eliminowania bólu związanego z kastracją. Innymi słowy, produkty stosowane do kastracji świń w znieczuleniu miejscowym i ogólnym powinny być wzajemnie uznawane.