Produkty z krwi, zwłaszcza ostatnio popularne suszone osocze (od kiedy komórki krwi są rzadziej używane), są naprawdę interesujęcymi składnikami diety prosiąt po odsadzeniu. Są one dobrym źródłem białka, które może zwiększyć tempo wzrostu i apetyt na etapie poodsadzeniowym. Prosięta zwykle nie jedzą dużo paszy przez pierwsze kilka dni po odsadzeniu. Suszona plazma stymuluje spożycie paszy i pozwala uzyskać lepszy przyrost, zwłaszcza w konwencjonalnym środowisku (Coffey i Cromwell 1995). Zawiera immunoglobuliny i chroni przed stanami zapalnymi indukowanymi Escherichia coli. Dzięki temu poodsadzeniowa biegunka staje się łatwiejsza do kontroli i pozwala zredukować kurację antybiotykową (Bosi et al 2004).
Zdjęcie 1. Zróżnicowanie wagowe prosiąt po odsadzeniu może być zmniejszone poprzez skaramianie plazmą
Jednak produkty te są uznawane za potencjalnie niebezpieczne: po tym jak podejrzewano, że jest odpowiedzialne za siewstwo PCV2, uważa się, że są odpowiedzialne za rozprzestrzenienie PED w Kanadzie, zwłaszcza w Ontario. Gospodarstwa, w których doszło do wybuchu choroby łączyło wspólne źródło paszy i ta sama partia osocza. Bioasekuracja na niektórych z tych ferm była na bardzo wysokim poziomie. Nie było żadnych innych powiązań między gospodarstwami. Jednak te dodatki plazmowe stosowane w paszach w badaniu doświadczalnym nie wywołały choroby (Byra 2014). Pasza był również jedynym łącznikiem z zakażonym gospodarstwem Prince Edward Island, ulokowanym w całkowicie odosobnionym miejscu. W Europie musimy wziąć pod uwagę rozprzestrzenianie się bardzo odpornego wirusa afrykańskiego pomoru świń, obecnego w Polsce i kilku innych krajach.
Produkty z krwi pochodzą z dużych zakładów ubojowych trzody, niestety czasami niemożliwe jest stwierdzenie obszaru, a nawet kraju pochodzenia zwierząt. Przepisy europejskie przewidują właściwe procedury odkażania. Jednak do 2014 roku jedynym celem dla procedur odkażania były patogenne bakterie: salmonelle, enterobakterie i Clostridium perfringens. Najnowsze rozporządzenie (z dnia 08 maja 2014) jest bardziej wymagające i uwzględnia ryzyko przeniesienia wirusów, zwłaszcza opornych i bardzo zakaźnych deltakoronawirusów, których minimalna dawka zdolna jest wywołać wiremię: PED może być zdolne do wywołania zakażenia bardzo rozcieńczoną dawką (10-8 ) homogenatu śluzówki jelit prosiąt zakażonych PEDv (Goyal 2014). W związku z tym wysuszona krew i osocze krwi powinna być poddana obróbce termicznej (80 ° C), a następnie przechowywana przez "pewien czas w temperaturze pokojowej" w celu zmniejszenia ryzyka zanieczyszczenia. Niestety, nie sprecyzowano czasu ogrzewania, który dla większości wirusów opornych wynosi co najmniej 10 minut.
W celu oceny ryzyka i korzyści stosowania produktów z krwi należy wziąć pod uwagę kilka kwestii:
- Pochodzenie surowca: producenci zwykle nie udzielają informacji na temat kraju pochodzenia. Nawet jeśli materiały są wyłącznie europejskie, mogą zawierać wirusa ASF. Jeśli chodzi o wirusa PED, Ameryka Północna i Środkowa, podobnie jak większość krajów azjatyckich jest obecnie zakażone.
- Obróbka surowca musi odbywać się we właściwej temperaturze, przez odpowiedni okres czasu. Ten punkt jest na tyle istotny, że eksperci z Minnesota obecnie sprawdzają jak te procesy przebiegają w różnych zakładach, aby ocenić ich niezawodność.
- Zakłady powinny mieć dwa oddzielone od siebie obszary: jedną do odbioru surowców, a drugi do pakowania produktów po obróbce, w celu uniknięcia zanieczyszczenia krzyżowego. Wirus PED może wywołać kliniczne objawy nawet jeżeli nie wykryto go w próbkach przy użyciu RT-PCR.
- Uważa się, że inne produkty pochodzące od świń odgrywają ważną rolę w transporcie międzykontynentalnym patogenów, zwłaszcza kości, mięsne dania i peptony. Peptony są zhydrolizowanymi białkami, pochodzącymi z produktu otrzymanego po ekstrakcji heparyny z jelit świni i są stosowane w ludzkim przemyśle farmaceutycznym. Jest to wysoce przyswajalne źródło białka, ale z powodu pochodzenia jelitowego musi być uważane za potencjalnie niebezpieczne źródło przenoszenia wirusów pokarmowych.
Spodziewane korzyści żywieniowe przy stosowaniu tych produktów są bardzo duże, zwłaszcza w kontekście zmniejszonego stosowania antybiotyków i systemów wczesnego odsadzania. Jednak należy podjąć wszelkie środki ostrożności w celu zapobiegnięcia wprowadzania i rozprzestrzeniania się PED i ASF w Europie. Dania do niedawna popierała ich stosowanie jeżeli będą dostarczane przez certyfikowanych producentów europejskich, z europejskich surowców.
Nie możemy zapominać, że to może być " chwila BSE " dla przemysłu trzody. Być może skarmianie świń materiałem pochodzącym od własnego gatunku doprowadzi do powstania nowych chorób egzotycznych.