X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Kto ma lepsze wyniki produkcji - Hiszpania czy Stany Zjednoczone? (1/2)

Porównanie hiszpańskich i amerykańskich głównych wyników produkcyjnych na fermie loch

Produkcja w wiodących krajach produkujących trzodę chlewną stała się stopniowo bardziej jednorodna w ostatnich dekadach. Proces globalizacji i rosnące wzajemne powiązania między krajami doprowadziły do tego, że obiekty, genetyka i inne aspekty stają się coraz bardziej podobne. Jednakże, nadal istnieją istotne różnice w takich aspektach jak ramy regulacyjne, organizacja, a nawet "filozofia" produkcji, które ostatecznie znajdują odzwierciedlenie we wskaźnikach wydajności produkcji.

W tym kontekście, zdecydowaliśmy się porównać dwa modele produkcji na fermach loch: hiszpański i amerykański. W tym celu zamierzamy wykorzystać dane z 2019 r. z bazy danych PigCHAMP ze wspólnymi danymi z hiszpańskich i amerykańskich ferm, z łączną liczbą 1 088 486 loch i 627 ferm (365 amerykańskich i 262 hiszpańskich), które uważamy za reprezentatywną próbkę produkcji w obu krajach. Najważniejsze cechy obu systemów można zdefiniować następująco:

USA:

  • Drugi co do wielkości producent wieprzowiny na świecie (6,47 mln macior i 12,53 mln ton wieprzowiny wyprodukowanej w 2019 r.).
  • Mniejsze ograniczenia środowiskowe i brak maksymalnych rozmiarów gospodarstw: większa średnia wielkość gospodarstwa (średnio 2 606 loch produkcyjnych na gospodarstwo w bazie danych badania).
  • Brak przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt o powszechnym zastosowaniu, choć szybko się to zmienia.
  • Tendencja do maksymalizacji oproszeń na lochę w ciągu roku, co oznacza krótką długość laktacji.

Hiszpania:

  • Czwarty co do wielkości producent wieprzowiny na świecie (2,58 mln loch i 4,64 mln ton wieprzowiny wyprodukowanej w 2019 r.).
  • Znaczne ograniczenia środowiskowe, szczegółowe przepisy dotyczące maksymalnej wielkości gospodarstw: mniejsza średnia wielkość (średnio 523 lochy produkcyjne na gospodarstwo w bazie danych badania).
  • Obowiązkowe przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt.
  • Ograniczenia dotyczące minimalnej długości laktacji (28 dni, o ile nie przewidziano inaczej).
  • Ograniczenia te ograniczają liczbę porodów na lochę w ciągu roku.

Jako wstępny przegląd, ryc. 1 przedstawia porównawcze drzewo produktywności dla obu krajów. Drzewo to pokazuje i odnosi się do głównych kluczowych wskaźników produkcji (KPI), dzieląc produktywność liczbową, mierzoną w prosiętach odsadzonych od lochy krytej na rok, na wskaźniki dotyczące zarówno oproszenia, jak i ciąży.

Wykres 1. Drzewo produkcyjności, Hiszpania vs USA, 2019.

Wykres 1. Drzewo produkcyjności, Hiszpania vs USA, 2019.

Jako uzupełnienie drzewa porównawczego, poniższa tabela przedstawia wyniki analizy statystycznej tych samych KPI, wraz z ich odpowiednimi wartościami istotności (P).

Tabela 1- Analiza statystyczna (NPAR1WAY z SAS) KPI, Hiszpania vs USA, 2019.

Hiszpania USA P
Pros odsadzone/krytą lochę/rok (nº)

26.93

26.08 0.0127
Pros odsadz./lochę (nº) 11.83 11.26 <0.0001
Żywo urodzone/ miot (nº) 13.67 13.20 0.0232
Obliczone PWM (%) 13.16 14.55 <0.0001
Wszystkie urodzone/lochę (nº) 15.17 14.70 0.0631
Martwo urodzone/lochę (%) 8.11 7.66 0.0489
Zmumifikowane/lochę (%) 1.75 2.54 <0.0001
Mioty/lochę i rok (nº) 2.28 2.32 0.0327
Dni nieprodukcyjne (nº) 40.90 49.06 <0.0001
Długość laktacji (dni) 25.16 20.65 <0.0001
Okres od odsadz. do pierwszego krycia (dni) 6.41 7.46 <0.0001
Wskaźnik porodów (%) 83.21 84.09

0.0394

Powroty rui (%) 9.55 6.21 <0.0001

P>0.05 Brak znaczących różnic
0.05>P>0.0001 Znaczące różnice
P<0.0001 Bardzo znaczące różnice

Najważniejsze punkty porównania:

  • Wydajność liczbowa jest nieco wyższa w Hiszpanii, z liczbą prosiąt odsadzonych o 0,85 więcej na lochę rocznie (26,93 vs. 26,08).
  • W zakresie ciąży, długość laktacji jest wyraźnie krótsza w USA, 4,51 dnia mniej niż w Hiszpanii (20,65 dnia vs. 25,16), a zarówno powroty rui, jak i, w mniejszym stopniu, wskaźnik oproszeń, są lepsze w USA. Jednakże współczynnik reprodukcji, mierzony w miotach na lochę rocznie, jest tylko nieznacznie wyższy w USA (2,31 vs. 2,28). Powodem jest to, że w USA każda locha ma średnio o 8,16 więcej dni nieprodukcyjnych w roku (49,1 dni vs. 40,9).
  • Największą różnicę w wydajności obserwuje się w zakresie porodów. Punkt wyjściowy, tj. płodność, jest wyższy w Hiszpanii niż w USA (15,17 vs. 14,70 ogółem urodzonych), ale dodatkowo zarówno straty porodowe, rozumiane jako suma martwych urodzeń plus prosięta zmumifikowane (9,86% w Hiszpanii, 10,20% w USA), jak i straty w czasie laktacji (13,16% w Hiszpanii, 14,55% w USA) są nieco lepsze w Hiszpanii. W związku z tym ostateczny wynik oproszenia, mierzony jako prosięta odsadzone na lochę, jest o 0,57 prosięcia lepszy w Hiszpanii (11,83 vs 11,26).

Jako pierwszy ogólny wniosek możemy stwierdzić, że wyższy wskaźnik reprodukcji osiągnięty w Stanach Zjednoczonych, związany z krótszą laktacją, jest równoważony przez wyższą wydajność Hiszpanii zarówno w obszarze porodówki, jak i w niektórych aspektach ciąży, tak że liczbowa wydajność mierzona jako prosięta odsadzone na lochę rocznie jest nieco wyższa w Hiszpanii.

W przyszłych artykułach zostaną przeanalizowane bardziej szczegółowo poszczególne wskaźniki, zostaną zbadane także inne aspekty (współczynniki remontu, uboju i śmierci, rozkład śmiertelności przed odsadzeniem i wagi odsadzenia), w których również wystąpią interesujące różnice.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji