Produkcja w wiodących krajach produkujących trzodę chlewną stała się stopniowo bardziej jednorodna w ostatnich dekadach. Proces globalizacji i rosnące wzajemne powiązania między krajami doprowadziły do tego, że obiekty, genetyka i inne aspekty stają się coraz bardziej podobne. Jednakże, nadal istnieją istotne różnice w takich aspektach jak ramy regulacyjne, organizacja, a nawet "filozofia" produkcji, które ostatecznie znajdują odzwierciedlenie we wskaźnikach wydajności produkcji.
W tym kontekście, zdecydowaliśmy się porównać dwa modele produkcji na fermach loch: hiszpański i amerykański. W tym celu zamierzamy wykorzystać dane z 2019 r. z bazy danych PigCHAMP ze wspólnymi danymi z hiszpańskich i amerykańskich ferm, z łączną liczbą 1 088 486 loch i 627 ferm (365 amerykańskich i 262 hiszpańskich), które uważamy za reprezentatywną próbkę produkcji w obu krajach. Najważniejsze cechy obu systemów można zdefiniować następująco:
USA:
- Drugi co do wielkości producent wieprzowiny na świecie (6,47 mln macior i 12,53 mln ton wieprzowiny wyprodukowanej w 2019 r.).
- Mniejsze ograniczenia środowiskowe i brak maksymalnych rozmiarów gospodarstw: większa średnia wielkość gospodarstwa (średnio 2 606 loch produkcyjnych na gospodarstwo w bazie danych badania).
- Brak przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt o powszechnym zastosowaniu, choć szybko się to zmienia.
- Tendencja do maksymalizacji oproszeń na lochę w ciągu roku, co oznacza krótką długość laktacji.
Hiszpania:
- Czwarty co do wielkości producent wieprzowiny na świecie (2,58 mln loch i 4,64 mln ton wieprzowiny wyprodukowanej w 2019 r.).
- Znaczne ograniczenia środowiskowe, szczegółowe przepisy dotyczące maksymalnej wielkości gospodarstw: mniejsza średnia wielkość (średnio 523 lochy produkcyjne na gospodarstwo w bazie danych badania).
- Obowiązkowe przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt.
- Ograniczenia dotyczące minimalnej długości laktacji (28 dni, o ile nie przewidziano inaczej).
- Ograniczenia te ograniczają liczbę porodów na lochę w ciągu roku.
Jako wstępny przegląd, ryc. 1 przedstawia porównawcze drzewo produktywności dla obu krajów. Drzewo to pokazuje i odnosi się do głównych kluczowych wskaźników produkcji (KPI), dzieląc produktywność liczbową, mierzoną w prosiętach odsadzonych od lochy krytej na rok, na wskaźniki dotyczące zarówno oproszenia, jak i ciąży.
Jako uzupełnienie drzewa porównawczego, poniższa tabela przedstawia wyniki analizy statystycznej tych samych KPI, wraz z ich odpowiednimi wartościami istotności (P).
Tabela 1- Analiza statystyczna (NPAR1WAY z SAS) KPI, Hiszpania vs USA, 2019.
Hiszpania | USA | P | |
---|---|---|---|
Pros odsadzone/krytą lochę/rok (nº) |
26.93 |
26.08 | 0.0127 |
Pros odsadz./lochę (nº) | 11.83 | 11.26 | <0.0001 |
Żywo urodzone/ miot (nº) | 13.67 | 13.20 | 0.0232 |
Obliczone PWM (%) | 13.16 | 14.55 | <0.0001 |
Wszystkie urodzone/lochę (nº) | 15.17 | 14.70 | 0.0631 |
Martwo urodzone/lochę (%) | 8.11 | 7.66 | 0.0489 |
Zmumifikowane/lochę (%) | 1.75 | 2.54 | <0.0001 |
Mioty/lochę i rok (nº) | 2.28 | 2.32 | 0.0327 |
Dni nieprodukcyjne (nº) | 40.90 | 49.06 | <0.0001 |
Długość laktacji (dni) | 25.16 | 20.65 | <0.0001 |
Okres od odsadz. do pierwszego krycia (dni) | 6.41 | 7.46 | <0.0001 |
Wskaźnik porodów (%) | 83.21 | 84.09 |
0.0394 |
Powroty rui (%) | 9.55 | 6.21 | <0.0001 |
P>0.05 Brak znaczących różnic
0.05>P>0.0001 Znaczące różnice
P<0.0001 Bardzo znaczące różnice
Najważniejsze punkty porównania:
- Wydajność liczbowa jest nieco wyższa w Hiszpanii, z liczbą prosiąt odsadzonych o 0,85 więcej na lochę rocznie (26,93 vs. 26,08).
- W zakresie ciąży, długość laktacji jest wyraźnie krótsza w USA, 4,51 dnia mniej niż w Hiszpanii (20,65 dnia vs. 25,16), a zarówno powroty rui, jak i, w mniejszym stopniu, wskaźnik oproszeń, są lepsze w USA. Jednakże współczynnik reprodukcji, mierzony w miotach na lochę rocznie, jest tylko nieznacznie wyższy w USA (2,31 vs. 2,28). Powodem jest to, że w USA każda locha ma średnio o 8,16 więcej dni nieprodukcyjnych w roku (49,1 dni vs. 40,9).
-
Największą różnicę w wydajności obserwuje się w zakresie porodów. Punkt wyjściowy, tj. płodność, jest wyższy w Hiszpanii niż w USA (15,17 vs. 14,70 ogółem urodzonych), ale dodatkowo zarówno straty porodowe, rozumiane jako suma martwych urodzeń plus prosięta zmumifikowane (9,86% w Hiszpanii, 10,20% w USA), jak i straty w czasie laktacji (13,16% w Hiszpanii, 14,55% w USA) są nieco lepsze w Hiszpanii. W związku z tym ostateczny wynik oproszenia, mierzony jako prosięta odsadzone na lochę, jest o 0,57 prosięcia lepszy w Hiszpanii (11,83 vs 11,26).
Jako pierwszy ogólny wniosek możemy stwierdzić, że wyższy wskaźnik reprodukcji osiągnięty w Stanach Zjednoczonych, związany z krótszą laktacją, jest równoważony przez wyższą wydajność Hiszpanii zarówno w obszarze porodówki, jak i w niektórych aspektach ciąży, tak że liczbowa wydajność mierzona jako prosięta odsadzone na lochę rocznie jest nieco wyższa w Hiszpanii.
W przyszłych artykułach zostaną przeanalizowane bardziej szczegółowo poszczególne wskaźniki, zostaną zbadane także inne aspekty (współczynniki remontu, uboju i śmierci, rozkład śmiertelności przed odsadzeniem i wagi odsadzenia), w których również wystąpią interesujące różnice.