X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Obecna sytuacja i tendencje w branży trzody chlewnej w Chinach

Tendencje w przemyśle trzody chlewnej w Chinach należy rozpatrywać dwojako: konsumpcja wieprzowiny i produkcja trzody chlewnej.

Chiny odpowiadają za około 50% światowego spożycia wieprzowiny i tradycyjne jest to najpopularniejsze mięso w Chinach. Konsumpcja wieprzowiny w Chinach pozostawała względnie stabilna, wahając się między 53-55 mln ton metrycznych rocznie w latach 2013-2018. Jednak wybuch ASF zdziesiątkował krajowe pogłowie świń w Chinach, co doprowadziło do poważnego niedoboru wieprzowiny w 2019 roku. Spowodowało to gwałtowny wzrost cen wieprzowiny, a konsumpcja wieprzowiny w Chinach znacznie spadła w 2019 roku, spadając o około 21% w porównaniu do 2018 roku.

Wykres 1. Kształtowanie się cen świń w Chinach. Źródło: Pig333.
Wykres 1. Kształtowanie się cen świń w Chinach. Źródło: Pig333.

Aby utrzymać dostępność wieprzowiny w przystępnej cenie, chiński rząd wdrożył różne środki w celu odbudowy krajowego pogłowia trzody chlewnej, w tym dotacje i wysiłki na rzecz odtworzenia stada. Producenci trzody chlewnej i inwestorzy nadal dokonują inwestycji w przemysł trzody chlewnej ze względu na niezwykle wysokie zyski w tym czasie. W rezultacie produkcja i konsumpcja wieprzowiny w Chinach stopniowo rosły od 2020 roku, a szacowana konsumpcja wyniosła około 48 milionów ton metrycznych w 2021 roku.

Wykres 2. Pogłowie świń w Chinach w wymiarze corocznym. Źródło: pig333
Wykres 2. Pogłowie świń w Chinach w wymiarze corocznym. Źródło: pig333

Tendencje w przemyśle trzody chlewnej w Chinach rozpatruje się dwojako: konsumpcja wieprzowiny i produkcja trzody chlewnej.

Konsumpcja wieprzowiny spadła do względnie stabilnego poziomu

  • Spadek populacji noworodków. Populacja nowonarodzonych dzieci spadła z 15,23 mln w 2018 r. do 9,02 mln w 2023 r., co wciąż ma miejsce. Młode pary bez dzieci mają tendencję do rzadszego gotowania, ale spożywają więcej jedzenia na wynos z alternatywnymi źródłami białka. Ten duży spadek populacji noworodków wpływa na ogólny popyt na wieprzowinę na poziomie gospodarstw domowych. Wraz ze spadkiem liczby dzieci w szkołach i innych instytucjach, ogólny popyt na wieprzowinę w tych środowiskach może się zmniejszyć.
  • Preferencje starszych konsumentów. Starsi konsumenci mogą mieć inne nawyki związane z konsumpcją wieprzowiny, potencjalnie preferując chude mięso lub poszukując alternatywnych źródeł białka, takich jak produkty drobiowe, które są postrzegane jako zdrowsze. Co więcej, ryby i owoce morza stają się popularne jako alternatywne źródła białka w Chinach. Wszystkie wyżej wymienione alternatywy z pewnością zastąpią część popytu na wieprzowinę.
  • Dochody i urbanizacja. Wzrost dochodów i ekspansja klasy średniej doprowadzi do zwiększenia siły nabywczej, co może zwiększyć popyt na wieprzowinę i inne źródła białka. Konsumenci na obszarach miejskich mogą być skłonni zapłacić za wyższej jakościowe produkty wieprzowe klasy premium. Przykładowo firma Huateng z prowincji Zhejiang dostarcza wysokiej jakości wieprzowinę z lokalnych świń rasy czarnej i zyskuje popularność wśród rodzin z klasy średniej.

Produkcja trzody chlewnej: poziom wydajności chińskiego przemysłu trzody chlewnej stale się poprawia

  • Poprawa bezpieczeństwa biologicznego. ASF jest nadal głównym zmartwieniem producentów trzody chlewnej i sprawia, że producenci i specjaliści uważają, że bardziej rygorystyczny system bezpieczeństwa biologicznego jest główną metodą zmniejszenia ryzyka wybuchu ASF. W przeciwieństwie do sytuacji sprzed 2018 r., wielu producentów trzody chlewnej nie traktowało bezpieczeństwa biologicznego poważnie. W związku z tym częstotliwość występowania innych poważnych ognisk chorób również uległa znaczącemu zmniejszeniu.
  • Poprawa zarządzania zdrowiem. Częściowa depopulacja, zwłaszcza metoda badania i eliminacji, jest nadal głównym sposobem na zminimalizowanie strat związanych z ogniskami ASF, mimo że w Chinach odnotowano różne szczepy ASF. Dlatego obchód fermy w celu znalezienia świń z nietypowymi objawami klinicznymi i test na ASF jest obecnie jedną z najważniejszych codziennych czynności w fermach trzody chlewnej. Chore świnie będą uśmiercane zamiast utrzymywania ich w gospodarstwach, jak wcześniej.
  • Postęp technologiczny i przyjęcie nowych technik hodowlanych. System produkcji typu całe puste - całe pełne obejmujący partie tygodniowe, 3-tygodniowe i 4-tygodniowe został zaakceptowany i przyjęty w hodowli trzody chlewnej. Co więcej, produkty zapachowe knura stymulujące lochy są popularne w gospodarstwach na obszarach wysokiego ryzyka ASF, aby uniknąć rozprzestrzeniania się ASF w gospodarstwach poprzez kontakt pyska knura i lochy. Na fermach trzody chlewnej zaczęto instalować systemy wentylacyjne z filtrami powietrza, aby zminimalizować ryzyko rozprzestrzeniania się ASF drogą powietrzną.
  • Dobry potencjał genetyczny świń hodowlanych. Ponieważ wiele stad hodowlanych zostało zlikwidowanych po wystąpieniu ASF, wielu producentów w Chinach musiało pozostać przy starej genetyce, lochach mieszańcach, a nawet samicach tuczników jako lochach hodowlanych. Wraz ze wzrostem poziomu zarządzania coraz więcej producentów trzody chlewnej miało silną potrzebę zastąpienia własnej genetyki lepszym potencjałem genetycznym jako świń hodowlanych. Dlatego wiele firm hodowlanych importowało zwierzęta hodowlane z Danii, Francji, Holandii, Kanady, USA itp. Ta dobra genetyka umożliwi producentom trzody chlewnej poprawę potencjału produkcyjnego.
  • Wydajność wzrosła, ale pogłowie loch spadło. Liczba świń przeznaczonych do sprzedaży na ubój w przeliczeniu na lochę rocznie (MSY) stale rosła z 15,98 w 2021 r. do 17,11 w 2023 r., a pogłowie loch odpowiednio spadło z 43,51 mln w 2021 r. do 42,48 mln w 2023 r. Pogłowie loch będzie nadal spadać, ponieważ rosnąca wydajność i konsumpcja wieprzowiny pozostają na stosunkowo stabilnym poziomie.
  • Koszty produkcji spadły, poprawiając marże hodowli trzody chlewnej. W przeszłości gwałtownie rosnące ceny wieprzowiny zachęciły producentów trzody chlewnej i inwestorów do inwestowania w budowę wielu nowych gospodarstw, co sprawiło, że wielu producentów trzody chlewnej w Chinach ma wysokie wskaźniki zadłużenia. Jednak zysk chińskiego przemysłu trzody chlewnej był przez długi czas wyjątkowo niski, co stawia producentów trzody chlewnej, którzy mają wysokie wskaźniki zadłużenia, pod silną presją, aby utrzymać dodatni wskaźnik zwrotu z przepływów pieniężnych. Według niektórych szacunków obecna populacja loch osiąga jedynie około 70% całkowitej zdolności produkcyjnej trzody chlewnej w Chinach. Oznacza to, że wielu producentów i inwestorów, którzy inwestują w fermy trzody chlewnej, osiąga niewielkie dochody lub nawet nie osiąga ich wcale. W rezultacie 3 z 10 największych producentów w Chinach przechodzi restrukturyzację.

Podsumowując, przemysł trzody chlewnej w Chinach stoi przed wyzwaniem spadku spożycia wieprzowiny i nadwyżki mocy produkcyjnych w hodowli świń. Na konsumpcję wieprzowiny wpływa starzenie się populacji, zmiana preferencji klientów i rozwój gospodarczy. Tendencje do poprawy wydajności hodowli trzody chlewnej poprzez wprowadzenie systemów bezpieczeństwa biologicznego, dobrego zarządzania zdrowiem, zaawansowanej technologii i odpowiednich zwierząt hodowlanych zmniejszą całkowitą populację loch i koszty produkcji.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji