X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Patologie przewodu pokarmowego na początku fazy tuczu: te same bakterie i dwa różne problemy

Kluczowe są pierwsze dni fazy tuczu, bo to one będą decydować o wynikach pod koniec tego okresu. Ten artykuł dotyczy dwóch rodzajów patologii spowodowanych przez dwa różne patotypy Escherichia coli.

1. Wstęp

Najbardziej krytyczną fazą okresu tuczu jest pierwszy miesiąc. To, jak rozpoczną się pierwsze dni, określi wyniki końcowe. To właśnie w tym okresie zwykle występują problemy trawienne, patologie, które są zwykle bardzo agresywne, powodując duże straty w krótkim czasie, a także choroby subkliniczne u pozostałych zwierząt, które powodują obniżenie wskaźników produkcyjnych.

Skoncentrujemy się na dwóch typach patologii spowodowanych przez dwa różne patotypy Escherichia coli.

  1. Choroba obrzękowa
  2. Enterotoksynogenna kolibakterioza

2. Patogeneza

W obu przypadkach bakterie muszą wiązać się przez fimbrie F18, aby uniknąć zmiecenia przez ruchliwość jelit. Receptory, z których korzystają te fimbrii rozwijają się u prosiąt, począwszy od odsadzenia, co decyduje o tym, że podczas laktacji nie stwierdzamy tych problemów trawiennych.

2.1. Choroba obrzękowa:

Toksyna Shiga (Stx2e) jest odpowiedzialna za objawy kliniczne i zmiany chorobowe. Przechodzi przez jelita i wiąże się z erytrocytami, powodując znaczne uszkodzenia naczyń, które zwiększają przepuszczalność, prowadząc do obrzęków w różnych częściach ciała (mózgu, powiek, głowy, krtani, okrężnicy), co prowadzi do szybkiej śmierci zwierząt.

2.2. Enterotoksynogenna kolibakterioza:

Uwalnianie toksyn LT (termolabilnych) i ST (termostabilnych) jest odpowiedzialne za objawy kliniczne, ponieważ zmieniają one homeostazę jelitową i powodują nadmierne wydzielanie płynów i elektrolitów do światła jelita. LT powoduje otwarcie kanałów anionowych i rozluźnia połączenie między enterocytami, powodując wydzielanie jonów chlorkowych i wodorowęglanowych do światła jelita, przekształcając jelito w ośrodek hipertoniczny. Powoduje to wypływ wody z wnętrza komórek w celu zrównoważenia stężenia jonów, co prowadzi do wystąpienia biegunki. Skutek raz zainicjowanego działania LT jest nieodwracalny.

Diagram 1. Patogeneza procesów kolibakteriozy u świń przybywających na tucz
Diagram 1. Patogeneza procesów kolibakteriozy u świń przybywających na tucz
ST hamuje wchłanianie jonów. Połączenie obu toksyn powoduje odwodnienie i kwasicę metaboliczną u prosiąt.

3. Czynniki predysponujące

  • Stres. Uwalnianie kortyzonu zmniejsza odpowiedź immunologiczną.
  • Współistniejące infekcje wirusowe.
  • Zmiany w prawidłowej mikroflorze jelita spowodowane zmianami w paszy lub złą jakością wody, które mogą wpływać na utrzymanie bariery jelitowej. Komórki nabłonkowe jelita tworzą półprzepuszczalną barierę, która w normalnych warunkach zapobiega przechodzeniu antygenów i toksyn. W zjawiskach zapalnych w jelicie (np. chorobach typu kolibakterioza) dochodzi do utraty integralności przepuszczalności jelit, co pozwala na wnikanie patogenów.
  • Terapie antybiotykowe, które zmniejszają inhibicję kompetycyjną z innymi czynnikami bakteryjnymi i zmniejszają różnorodność mikroflory jelitowej, zapewniając możliwość rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych w jelicie.
  • Zmiany motoryki jelit. Zmniejszenie perystaltyki jelit umożliwia namnażanie się bakterii w jelicie, ponieważ zmniejsza się skuteczność jednego z mechanizmów sprzyjających ich eliminacji.
  • Niskie temperatury zmniejszają perystaltykę jelit, a tym samym osłabiają mechanizm oczyszczania przewodu pokarmowego. Pojawieniu się tych patologii sprzyjają duże wahania temperatury w ciągu dnia i nocy.
  • Stężenie białka w paszy. Białko, które dociera do jelita niestrawione , służy jako substrat dla rozwoju bakterii.
  • Jakość wody pitnej. Częstość występowania jest wyższa w wodzie o wyższej przewodności i zasadowym pH.
  • Wycofanie tlenku cynku powoduje zmianę wzorca występowania choroby obrzękowej. Tlenek cynku nie zapobiega proliferacji E. coli, ale hamuje produkcję toksyny w cytoplazmie bakteryjnej. Ponieważ jest to endotoksyna, śmierć bakterii spowodowana stosowaniem antybiotyków powoduje uwolnienie endotoksyny i wpływa na stabilność błon enterocytów na utratę płynów. Od czasu wycofania się pojawiły się pewne ukrywane patologie.

Diagram 2: Czynniki ryzyka związane z wystąpieniem kolibakteriozy.
Diagram 2: Czynniki ryzyka związane z wystąpieniem kolibakteriozy.

4. Objawy kliniczne

4.1. Choroba obrzękowa

Obrzęk na poziomie mózgu powoduje brak koordynacji, chwiejny chód lub niemożność chodzenia przy braku gorączki. Często możemy zaobserwować obrzęki na twarzy, zwłaszcza na powiekach. Zwierzęta wykazują niewydolność oddechową w wyniku obrzęku i uszkodzenia naczyń w drogach oddechowych (wideo). Obrzęk krtani powoduje charakterystyczny dźwięk chrząkania. Najczęściej atakowane są najsilniejsze prosięta w obiekcie. Śmierć następuje niezwykle szybko u dużej liczby zwierząt. W okrężnicy obserwuje się obrzęk galaretowaty i krwisty obrzęk w tkankach. W jelicie możemy znaleźć wybroczyny, a w jamie brzusznej nadmiar płynu surowiczego.

Fot. 1 i 2: Wygląd prosięcia i jego jelita dotkniętego chorobą obrzękową
Fot. 1 i 2: Wygląd prosięcia i jego jelita dotkniętego chorobą obrzękową

4.2. Enterotoksynogenna kolibakterioza:
Zwierzęta mają zapadnięte oczy z powodu silnego odwodnienia. Prosięta mają zapadnięte boki. Czasami występuje ciężka posocznica, a skóra jest miejscowo zasiniona. Śmierć jest spowodowana odwodnieniem i kwasicą metaboliczną. Sekcyjnie można odnotować bardzo przekrwione jelito z dużą ilością płynu w środku. Treść jelitowa jest często krwotoczna.

Fot. 3 i 4 Wygląd prosiąt i jelit dotkniętych kolibakteriozą
Fot. 3 i 4 Wygląd prosiąt i jelit dotkniętych kolibakteriozą

5. Diagnoza

Objawy kliniczne i zmiany sekcyjne pozwalają nam postawić prawidłową diagnozę kliniczną, ale diagnoza laboratoryjna jest niezbędna do potwierdzenia i identyfikacji czynników zjadliwości danych E. coli:

  • Identyfikacja fimbrii, czynnika adhezyjnego do nabłonka jelitowego, bez którego nie mogą one wywierać swojego patogennego działania.
  • Identyfikacja toksyn, które powodują uszkodzenia.

Zidentyfikowanie czynników zjadliwości określi patotyp E. coli, z którym mamy do czynienia, a następnie należy zbadać wartości MIC (minimalne stężenia hamujące), aby wiedzieć, który antybiotyk jest antybiotykiem z wyboru.

6. Kontrola choroby - środki ogólne

  • Czyszczenie i dezynfekcja podłogi, ścian i innego sprzętu, w tym karmników i poideł. Pozostaw chlewnię do wyschnięcia. Sprawdź, czy czyszczenie i dezynfekcja są przeprowadzane prawidłowo i skutecznie.
  • Czyszczenie rur wodociągowych, w tym odcinka prowadzącego do każdego ze smoczków poidła.
  • Monitoring wody pitnej: sprawdzanie jakości mikrobiologicznej i fizykochemicznej.
  • Odpowiedni okres przestoju sanitarnego, w miarę możliwości z czyszczeniem studzienek na gnojowicę.
  • Opróżnienie silosów, aby uniknąć zalegania resztek paszy z poprzedniej partii. Oczyść i zdezynfekuj silosy, aby wyeliminować ewentualne mykotoksyny.
  • Zmniejsz poziom białka w diecie początkowej . Białko w paszy można zmniejszyć do 40 kg bez większych strat produkcyjnych świń, ponieważ obraz kliniczny i subkliniczny jest zmniejszony.
  • Temperatura w oborze w momencie przybycia prosiąt powinna wynosić około 22ºC. W razie potrzeby należy użyć systemów do ogrzewania chlewni i rano spróbować wprowadzić zwierzęta. Jeśli prosięta przybędą do chlewni po południu, temperatura powyżej 18ºC zostanie osiągnięta dopiero następnego dnia. Zainstaluj osłony typu szklarnia (patrz zdjęcie), które zmniejszają ilość ogrzewanego powietrza. Uzupełnienie o źródło ciepła (systemy grzewcze lub przenośne nagrzewnice nadmuchowe z termostatem).
Fot. 5 i 6: Stosowanie osłon szklarniowych i nagrzewnic powietrza
Fot. 5 i 6: Stosowanie osłon szklarniowych i nagrzewnic powietrza
  • Unikaj stosowania antybiotyków bakteriobójczych do kontroli innych patologii, ponieważ powodują one dysbiozę i predysponują świnie do tych problemów trawiennych.

7. Kontrola choroby - konkretne środki

  • Szczepienie toksoidem odpowiedzialnym za chorobę obrzękową jest niezwykle skuteczne w zwalczaniu choroby w okresie tuczu. Problem w tym, że niejednokrotnie obserwujemy, że jeśli w analizie pojawią się toksyny TL i ST wraz z shiglatoksynami (kilka patotypów jednocześnie) możemy kontrolować chorobę obrzękową, ale nie znamy klinicznego wpływu pozostałych toksyn na wystąpienie enterotoksygennej kolibakteriozy. Szczepienie może być stosowane jako forma leczenia, ponieważ można zaszczepić wiele partii zwierząt i w ten sposób przetestować skuteczność szczepienia. Odporność uzyskuje się 21 dni po podaniu szczepionki. Czas podania będzie się różnić w zależności od tego, kiedy pojawia się problem.
  • Szczepienie doustne w celu zwalczania E. coli (F4 i F18) może być narzędziem do ograniczania procesów enterotoksygennych w odchowalni oraz na początku tuczu. W naszym przypadku brakuje nam danych, aby móc je właściwie ocenić.
  • Karmienie ograniczone . Jest to powszechna praktyka podczas stosowania doustnych antybiotyków. Jeśli dostęp do paszy nie będzie zwiększał się stopniowo, to po zakończeniu okresu ograniczania paszy mogą wystąpić problemy, ponieważ nadmierna konsumpcja może prowadzić do ponownego pojawienia się choroby.
  • Stosowanie kwasów organicznych jest odpowiednie do zapobiegania namnażaniu się bakterii w jelicie, nie tylko ze względu na obniżenie pH, jakie wytwarzają, ale także ze względu na ich działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Jeśli chodzi o chorobę obrzękową, możemy stwierdzić, że w naszym przypadku leczeniem, które dało nam najlepsze wyniki w przypadku wystąpienia ognisk choroby, było ograniczenie paszy jako środek związany z zarządzaniem, wraz z podawaniem tlenku cynku w wodzie pitnej, ponieważ istnieją obecnie kilka dopuszczonych w UE produktów, które można stosować na początku fazy tuczu. Tlenek cynku jest skutecznym leczeniem, ale musimy pamiętać, że jego stosowanie zostanie zakazane w Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii 26 czerwca 2022 r., i dlatego w naszych gospodarstwach będzie częstsze występowanie tych patologii. Od tego momentu należy prowadzić kontrolę choroby unikając jej pojawienia się poprzez podawanie szczepionek toksoidowych.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji