X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Pięć kluczowych czynników pozwalających uzyskać bezpieczną mieszankę paszową

W poprzednim artykule poznaliśmy koncepcję bezpieczeństwa pasz, jej wpływ na produkcję trzody chlewnej oraz odpowiedzialność przemysłu paszowego w łańcuchu żywnościowym. Teraz skupimy się na tym, jak praktycznie zastosować tę koncepcję w procesie produkcji mieszanek paszowych.

Ryc. 1. Pięć kluczowych czynników dla osiągnięcia bezpiecznej mieszanki paszowej
Ryc. 1. Pięć kluczowych czynników dla osiągnięcia bezpiecznej mieszanki paszowej

1. Poznaj swoje surowce i dostawców

Surowce stanowią istotną drogę przedostawania się patogennych mikroorganizmów i toksyn do młyna paszowego, a w konsekwencji do paszy. Dlatego też musimy poznać ich skład, sposób, w jaki ulegają degradacji, właściwy sposób ich przechowywania, potencjalne niepożądane reakcje chemiczne, jakie mogą zachodzić z innymi składnikami, ich pochodzenie itp. Po rozważeniu wszystkich tych kwestii, musimy ustanowić krytyczne punkty kontroli dla każdego surowca, aby zapewnić ich bezpieczeństwo i jakość, nie tylko w momencie ich wprowadzenia do wytwórni pasz, ale przez cały okres ich przechowywania.

Jednocześnie zakup surowców jest w większości przypadków związany z ceną. Istotne jest jednak, aby w ramach analizy kosztów znać i oceniać dostawców. Nawiązanie z nimi relacji opartej na zaufaniu pomoże zmniejszyć ryzyko i zasoby w zakresie kontroli jakości.

Na przykład mączka rybna (Tabela 1), w zależności od jej pochodzenia i stopnia praktyk produkcyjnych dostawcy, może zawierać dużą liczbę drobnoustrojów i wysoki poziom histaminy, z których oba mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i wydajności zwierząt.

Tabela 1. Poziomy tolerancji dla zanieczyszczeń mikrobiologicznych i dioksyn w mączce rybnej. Źródło: Dostosowane z Fedna 2002.

Analiza Tolerancja
Wszystkie aeroby <106 CFU/g
Bakterie z grupy coli <103 CFU/g
E. coli Brak CFU/g
Patogenne gronkowce <10 CFU/g
Salmonella Brak CFU/25 g
Dioksyny <1.25 ng/kg

2. Znajomość krytycznych punktów kontroli młyna paszowego

Każda wytwórnia pasz i każdy system produkcyjny ma punkty krytyczne, które mogą zwiększać ryzyko zanieczyszczenia paszy, takie jak zanieczyszczenie krzyżowe na liniach produkcyjnych, miejsca, w których gromadzi się produkt lub które są trudno dostępne do czyszczenia, straty w transporcie, silosy, które są w złym stanie, obecność szkodników i uszkodzona infrastruktura, to tylko niektóre z nich.

Przykładem punktu krytycznego dla bezpieczeństwa w wytwórniach pasz jest gromadzenie się pyłu w silosach magazynowych, gdzie bez odpowiedniego programu czyszczenia i dezynfekcji rozmnażają się mikroorganizmy i szkodniki, takie jak wołki.

Identyfikacja każdego z tych punktów pozwala nam ustalić strategie kontroli zarówno na linii produkcyjnej, jak i w paszy, zaplanować czyszczenie/dezynfekcję, a także plany konserwacji naprawczej i zapobiegawczej. Ponadto pomaga w ustaleniu priorytetów zasobów i wysiłków tam, gdzie stan krytyczny jest wyższy.

3. Przestrzeganie standardów dobrych praktyk

System produkcyjny każdej wytwórni pasz musi mieć metodologię pracy, w której wszystkie procesy są ustandaryzowane i mają protokoły, z określoną kolejnością, kontrolami punktów krytycznych, rejestrami, identyfikowalnością itp. Jest to jedyny sposób na zagwarantowanie bezpieczeństwa i jakości produktów, a także na zwiększenie wydajności procesów, co w konsekwencji minimalizuje awarie i poprawia ogólną rentowność firmy.

Bardzo przydatnym narzędziem do kontroli procesu produkcji w wytwórniach pasz jest praca zgodnie ze standardami Dobrych Praktyk Produkcyjnych (GMP). Zostały one opracowane przez Codex Alimentarius i obejmują praktyki mające na celu zapobieganie i kontrolowanie zagrożeń dla bezpieczeństwa produktów związanych ze wszystkimi etapami łańcucha produkcyjnego (FAO). Zasady GMP służą jako przewodnik i pomagają w ustanawianiu procedur pracy, które mają na celu zmniejszenie ryzyka związanego z bezpieczeństwem pasz.

4. Upewnienie się, że pasze są bezpieczne

Jeśli postępujemy zgodnie z punktami opisanymi powyżej, mamy już pod kontrolą surowce i dostawców, krytyczne punkty zakładu i procesy. Pozostaje zatem zweryfikować, czy wyprodukowana pasza jest zgodna z normami bezpieczeństwa (Tabela 2). W tym celu niezbędne jest przeprowadzenie kontroli jakości w celu zapewnienia niskiego poziomu zanieczyszczeń mikrobiologicznych, toksyn, takich jak mikotoksyny, dioksyny i związki chemiczne, takie jak metale ciężkie, pestycydy i nadtlenki.

Na przykład, w odniesieniu do poziomów nadtlenków wykazano, że lochy otrzymujące paszę zawierającą utleniony olej sojowy produkują mleko o podwyższonym poziomie czynników prozapalnych (Tabela 2), a z kolei mleko ma obniżone działanie przeciwutleniające. Według Gao et. al., 2022, dzieje się tak z powodu zwiększonego poziomu czynników prozapalnych w osoczu loch, co prowadzi do zwiększonego poziomu tych samych czynników u prosiąt spożywających to mleko (Tabela 3).

Tabela 2. Wpływ spożywania diet zawierających utleniony olej sojowy na działanie antyoksydacyjne i czynniki prozapalne w mleku loch. Źródło: Dostosowane z Gao et. al., 2022.

Świeży olej sojowy Utleniony olej sojowy Błąd standardowy Wartość P
Dysmutaza ponadtlenkowa (U/ml) 13.86 12.00 0.309 0.001
Katalaza (U/ml) 7.64 5.13 0.432 <0.001
Całkowita zdolność antyoksydacyjna (U/ml) 1.76 1.18 0.100 0.032
Aldehyd malonowy (nmol/ml) 1.92 2.22 0.095 0.067
Czynnik martwicy nowotworów α (pg/ml) 5.28 7.33 0.416 0.006
Interleukina-8 (pg/ml) 5.88 7.11 0.244 <0.001
Interleukina-6 (pg/ml) 11.36 13.59 0.446 0.017

Tabela 3. Wpływ spożycia paszy zawierającej utleniony olej sojowy na poziom czynników prozapalnych w osoczu loch i prosiąt ssących. Źródło: Dostosowane z Gao et. al., 2022.

Świeży olej sojowy Utleniony olej sojowy Błąd standardowy Wartość P
Lochy
Czynnik martwicy nowotworów α (pg/ml) 55.24 70.26 3.279 0.013
Interleukina-8 (pg/ml) 44.89 54.48 2.068 0.011
Interleukina-6 (pg/ml) 144.90 163.84 5.120 0.060
Prosięta ssące
Czynnik martwicy nowotworów α (pg/ml) 27.13 34.45 2.027 0.067
Interleukina-8 (pg/ml) 28.28 24.04 1.725 0.236
Interleukina-6 (pg/ml) 58.49 66.81 2.248 0.059

Podczas gdy głównym celem mieszalni pasz jest wydajna produkcja bezpiecznej, wysokiej jakości paszy, która spełnia wymagania żywieniowe zwierząt, jej obowiązkiem jest również zapewnienie, że pasza jest dostarczana do gospodarstwa z takimi samymi właściwościami, jakie miała na końcu linii produkcyjnej. Dlatego ważne jest kontrolowanie magazynów gotowych produktów i pojazdów transportowych, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego, inwazji szkodników, pęknięcia opakowania, wilgoci lub innych zdarzeń, które mogą mieć wpływ na bezpieczeństwo i jakość paszy.

5. Stworzenie kultury dbania o bezpieczeństwo pasz

Większość branż produkujących mieszanki paszowe lub gospodarstw posiadających własne wytwórnie pasz stosuje systemy zarządzania i pamięta o czterech kluczowych punktach wspomnianych powyżej. Jednak czynnik ludzki jest często niedoceniany i zapomina się, że wiele niepowodzeń w zakresie bezpieczeństwa i jakości produktów wynika z błędu ludzkiego.

Bezpieczeństwo to coś więcej niż tylko metodologia pracy czy kontrola jakości; to także kultura firmy. Gdy kierownictwo traktuje bezpieczeństwo jako wartość dodaną do swojego produktu, zapewnienie bezpieczeństwa będzie priorytetem w organizacji. Global Food Safety Initiative (GFSI) definiuje kulturę bezpieczeństwa żywności jako "wspólne wartości, przekonania i normy, które wpływają na sposób myślenia i zachowania w zakresie bezpieczeństwa żywności w całej organizacji". Innymi słowy, sprowadza się ona do sposobu myślenia, podejścia i wykonywania swoich ról przez personel.

Aby ustanowić kulturę bezpieczeństwa, ważne jest, aby każda osoba czuła się zaangażowana w proces produkcji i miała jasność co do swojej roli oraz pozytywnych i negatywnych konsekwencji prawidłowego wypełniania swoich zadań. Ponadto niezbędne jest zapewnienie dobrego środowiska pracy.

Gdy personel jest zaangażowany w bezpieczeństwo i jakość, minimalizujemy ryzyko odchyleń, a w konsekwencji utraty wydajności i rentowności firmy.

Wniosek

Produkcja bezpiecznej paszy wysokiej jakości wymaga wysiłku i zasobów ekonomicznych, jednak korzyści płynące z optymalizacji procesów oraz minimalizacji błędów i odpadów w wytwórni pasz są jeszcze większe, a także gwarantują zadowolenie i zaufanie klientów.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji