X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Postępowanie żywieniowe zmniejszające emisje azotu

Kontrolowana redukcja białka surowego i stosowanie niezbędnych aminokwasów może zmniejszyć zużycie wody i ograniczyć wydalanie azotu.

Głównym źródłem azotu (N) w diecie jest białko surowe (CP), a konkretnie strawne aminokwasy, które są składnikami odżywczymi pełniącymi główną funkcję w syntezie białek. Pasze są formułowane w oparciu o koncepcję idealnego białka, przy użyciu lizyny jako aminokwasu referencyjnego, ponieważ jest to najbardziej ograniczający aminokwas u świń, a wymagania dotyczące pozostałych aminokwasów są przedstawiane w odniesieniu do lizyny.

Zdolność syntezy białek podlega prawu minimum, przy czym najbardziej ograniczający aminokwas wyznacza maksymalny osiągalny poziom syntezy białek. Zmniejszenie zawartości CP w diecie przy zachowaniu tego samego profilu aminokwasowego zmniejszy wydalanie azotu do środowiska, pozwoli uniknąć problemów trawiennych spowodowanych nadmiarem białka, a jednocześnie może oznaczać oszczędności ekonomiczne.

Zmniejszenie zawartości białka surowego w diecie i stosowanie niezbędnych aminokwasów to dwie z najlepszych dostępnych technik (BAT) uznanych decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2017/302 z dnia 15 lutego 2017 r. w celu zmniejszenia wydalanego azotu.

Koncepcja ta została przetestowana w badaniu przeprowadzonym na początku fazy wzrostu (23-45 kg masy ciała) z udziałem 1248 świń, w którym zawartość lizyny w diecie została utrzymana (1,05% Lys SID, standaryzowana lizyna strawna w jelicie krętym), a zawartość białka surowego została obniżona o 3%, z 16,5% do 13,1%, tworząc w ten sposób różne proporcje Lys SID: CP (Tabela 1).

Na poziomie stabilności trawienia, wraz ze zmniejszeniem zawartości CP w diecie, zaobserwowano liniowy wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia twardego kału (kategoria 0), który był oceniany co tydzień od 0 (brak biegunki) do 3 (ciężka biegunka), co wskazuje na mniej problemów trawiennych spowodowanych nadmiarem białka. Jeśli chodzi o wyniki produkcyjne, wzrost stosunku Lys SID: CP (spadek zawartości CP) zwiększył spożycie paszy liniowo, podczas gdy przyrost masy ciała pogorszył się liniowo, szczególnie w przypadku grup 3 i 4.

Korzystając z modelu liniowego, ustalono, że maksymalny stosunek Lys SID:CP, aby uniknąć pogorszenia konwersji, wynosi 6,9%, ustanawiając w ten sposób potrzebę minimalnej zawartości białka surowego w diecie (Aymerich i in., 2022). Dzięki tym wynikom w bilansie azotu obserwujemy 11-12% redukcję wydalanego N na każdy 1% spadku CP w diecie. Obserwujemy również wzrost efektywności wykorzystania azotu (retencja / trawienie). Potwierdzają to wyniki analizy krwi, w których zaobserwowano liniowe zmniejszenie zawartości mocznika w osoczu wraz ze spadkiem CP, co wskazuje na mniejszy katabolizm nadmiaru aminokwasów.

Tabela 1. Wyniki produkcyjne, zawartość mocznika we krwi, konsystencja kału i bilans azotu dla świń na początku fazy wzrostu z różnymi proporcjami Lys SID: CP.

Grupa T1 T2 T3 T4 SE Liniowa wartość p
CP, % 16.5 15.3 14.2 13.1
Lys SID, % 1.05
Lys SID: CP 6.3 6.8 7.3 8.0
ADG, kg 0.811 0.813 0.801 0.784 0.0269 0.045
ADFI, kg 1.36 1.39 1.39 1.41 0.045 0.036
FCR 1.68 1.71 1.74 1.80 0.008 <0.001
Mocznik we krwi, mg/dL 13.4 9.8 6.8 5.2 0.79 <0.001
Prawdopodobieństwo wystąpienia kału kat. 0, %1 86.8 88.5 94.2 96.5 - 0.005
Bilans azotowy2
Spożycie N, g/świnia/dzień 35.9 34.0 31.7 29.6
N zatrzymany, g/świnia/dzień 21.7 21.8 21.5 21.0
N wydalony, g/świnia/dzień 14.1 12.2 10.2 8.6
Zatrzymany/spożyty, % 60.6 64.1 67.7 71.1
Redukcja wydalania vs T1 -13.6 -27.7 -39.5

CP: Białko surowe, Lys SID: Standaryzowana lizyna strawna w jelicie krętym, ADG: Średni dzienny przyrost, ADFI: Średnie dzienne spożycie paszy, FCR: Współczynnik konwersji paszy.
1 Kategoria 0 (brak biegunki) - Kategoria 3 (ciężka biegunka)
2 Biorąc pod uwagę 16% N w surowym białku i 16,75% CP u rosnących świń

Biorąc pod uwagę te wyniki, przeprowadzono kolejną wewnętrzną próbę z dwoma programami żywienia przez cały okres wczesnego i późnego tuczu (G-F):

  • Wysoki poziom białka (wejście:16,6%, wczesny tucz:15% i późny tucz:14% CP)
  • Niska zawartość białka (wejście:14,5%, wczesny tucz:13% i późny tucz:12%)

przestrzegając maksymalnego stosunku 6,9% SID Lys: CP w diecie o niskiej zawartości CP z takimi samymi poziomami lizyny dla obu metod.

Dieta niskobiałkowa zmniejszyła pozorne spożycie wody przez świnie o około 7% w porównaniu z dietą wysokobiałkową konsekwentnie przez cały okres G-F (rysunek 1). Zmniejszona zawartość CP w diecie jest związana z niższą zawartością potasu i niższą równowagą elektrolitową, ponieważ śruta sojowa, główne źródło białka, jest bogata w potas. Ta modyfikacja równowagi elektrolitowej zmniejsza uczucie pragnienia zwierzęcia i zmniejsza zużycie wody. W konsekwencji, przy diecie niskobiałkowej, objętość gnojowicy wyprodukowanej w okresie G-F została zmniejszona o 11%. Produkowana gnojowica była bardziej skoncentrowana, z wyższą zawartością suchej masy i niższą zawartością N w suchej masie (-22%). Ogólny wynik to 18% redukcja zawartości N w gnojowicy w czasie opróżniania kanałów (Tabela 2).

Wykres 1. Kształtowanie się zużycia wody w zależności od diety podczas tuczu.
Wykres 1. Kształtowanie się zużycia wody w zależności od diety podczas tuczu.

Tabela 2. Produkcja i skład gnojowicy w zależności od obróbki wysokobiałkowej i niskobiałkowej w całym okresie G-F (20-105 kg LW).

Wysokie CP Niskie CP Niska vs wysoka zmienność
Różnica %
Produkcja gnojowicy, l/świnia 345 308 -38 -11%
% suchej masy 5.31 6.22 0.91 17%
% N / suchą masę 10.0 7.8 -2.2 -22%
kg N/świnię 1.83 1.49 -0.34 -18%

Podsumowując, zmniejszenie zawartości CP w diecie tuczników zmniejsza widoczne zużycie wody, generując mniejszą objętość gnojowicy na świnię. Gwarantuje również optymalne bezpieczeństwo trawienia, zmniejszając nadmiar białka i katabolizm nadmiaru aminokwasów, zmniejszając w ten sposób wydalany N i N, który należy zagospodarować w gnojowicy.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji