X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
2
Czytaj ten artykuł w:

Praktyki bezpieczeństwa biologicznego w zarządzaniu martwymi zwierzętami w gospodarstwie

Kluczowe komunikaty dotyczące bezpieczeństwa biologicznego związane z przenoszeniem martwych świń z czystego obszaru fermy do obszaru zarządzania osobnikami martwymi, przed ich usunieciem: zewnętrzny pojemnik na martwe zwierzęta, spalarnia lub pojemnik do hydrolizy.

Każdy kompletny program bioasekuracji na farmie świń musi w pełni uwzględniać każdy ruch, przepływa (tj. żywych / martwych zwierząt, ludzi i zaopatrzenia) do i z czystej przestrzeni produkcji zwierzęcej oraz przez granice strefy czystej / brudnej. Dla każdego z tych ruchów wymagany jest protokół bezpieczeństwa biologicznego. W tym artykule skupimy się na biobezpiecznym zarządzaniu martwymi zwierzętami.

Istnieje kilka opcji zarządzania martwymi osobnikami. Niektóre z nich, takie jak spalanie, są wykonywane przez personel gospodarstwa, a inne, takie jak utylizacja i hydroliza, korzystają z wyspecjalizowanej zewnętrznej usługi, która polega na odebraniu zwłok lub podproduktu hydrolizy do odpowiedniej oczyszczalni.

Zarządzanie tuszami o masie od 1 do 250 kg to zadanie w gospodarstwie, które stwarza szczególne wyzwania i wymaga odpowiedniego rozwiązania, aby zapewnić bezpieczeństwo pracowników i bezpieczeństwo biologiczne w gospodarstwie. Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo biologiczne w gospodarstwie, przemieszczanie martwych zwierząt i innych tkanek do utylizacji (np. łożysk i płodów) jest zdarzeniem, które stwarza ryzyko rozprzestrzeniania się patogenów i zakażenia krzyżowego na kilku poziomach. Należy wziąć pod uwagę następujące aspekty bezpieczeństwa biologicznego:

  1. Zarządzanie stadem (bioasekuracja wewnętrzna) -ryzyko rozprzestrzeniania się infekcji w gospodarstwie za pośrednictwem wektorów (tj. owadów i gryzoni) i sprzętów (np. buty, kombinezony, narzędzia itp.)
  2. Kontrola zagrożeń dla otoczenia (zapobieganie rozprzestrzenianiu się na inne gospodarstwa) - ryzyko rozprzestrzeniania się patogenów w środowisku zewnętrznym i przenoszenia przez wektory i sprzęty
  3. Bio-exclusion (bioasekuracja zewnętrza) - ryzyko przedostania się nowego patogenu podczas przekraczania granicy czystej / brudnej między przestrzenią dla zwierząt (tj. strefą ograniczonego dostępu lub RAZ) a zewnętrzną częścią fermy (tj. strefą kontrolowanego dostępu lub CAZ) (zdjęcie 1).

Wszystkie kroki muszą być wykonane w bezpieczny sposób, dlatego niezwykle ważne jest, aby usuwanie zwłok było uwzględnione w protokołach bezpieczeństwa biologicznego w gospodarstwie i było częścią szkolenia każdego pracownika.

Zdjęcie 1. Strefa ograniczonego dostępu (RAZ) i strefa kontrolowanego dostępu (CAZ) farmy. Brudne / czyste granice farmy. https://www.cpc-ccp.com/visitor-and-farm-biosecurity

Zdjęcie 1. Strefa ograniczonego dostępu (RAZ) i strefa kontrolowanego dostępu (CAZ) farmy. Brudne / czyste granice farmy. https://www.cpc-ccp.com/visitor-and-farm-biosecurity

Przyjrzyjmy się najważniejszym przesłaniom dotyczącym bezpieczeństwa biologicznego:

1. Miejsce usuwania martwych zwierząt z RAZ

Wszystkie tusze należy przenieść w odpowiednio wyznaczone miejsce, do którego można uzyskać dostęp spoza obszaru o ograniczonym dostępie. To miejsce powinno być zamknięte, łatwe do czyszczenia i mieć bezpośredni dostęp do zewnętrznej strefy kontrolowanego dostępu. W zależności od wielkości gospodarstwa może istnieć jedna lub wiele lokalizacji (np. porodówki, ciąża itp.). Idealnie, lokalizacje powinny być oddzielone od innych stref przejściowych (tj. załadunek / wyładunek, wejście zaopatrzenia, wejście personelu itp.), Aby uniknąć zakażenia krzyżowego. Wreszcie, obszar zarządzania martwymi osobnikami i wyznaczony sprzęt (tj. wózki, taczki, kosze) powinny być zawsze uporządkowane i czyste.

2. Protokół przejścia między strefami (czerwona linia)

Czerwona linia RAZ na obrazku 1 oddziela stronę czystą (tj. wewnętrzną) od brudnej (tj. zewnętrzną lub strefę kontrolowanego dostępu), w której znajduje się miejsce odbioru / przechowywania martwych zwierząt. Hipotetyczną granicą między RAZ a CAZ może być czerwona linia namalowana na podłodze lub może pokrywać się z fizyczną barierą (tj. granicą drzwi lub podwyższonym panelem), która uniemożliwi niewłaściwy ruch personelu i sprzętu.

Personel fermy powinien odebrać martwy materiał z wyznaczonego miejsca przy użyciu specjalnego wyposażenia ochronnego (takiego jak kombinezon, obuwie i rękawiczki jednorazowe). Te specyficzne urządzenia do zarządzania martwymi zwierzętami powinny pozostać poza czystym obszarem. Ważne jest, aby podkreślić, że wyznaczony pracownik lub pracownicy odpowiedzialni za usuwanie zwłok powinni powrócić na fermę dopiero po wyznaczonym przestoju i ponownym wejściu do obiektu z zabezpieczeniem biologicznym. Zdecydowanie zaleca się wykonanie tego przemieszczania zwłok do miejsca odbioru / przechowywania pod koniec dnia pracy lub zmiany.

3. Projekt i lokalizacja odbioru / przechowywania martwego materiału wCAZ

Jaki jest idealny projekt tego obszaru? Niezależnie od wybranego zabiegu, zwrócimy uwagę na kilka ważnych aspektów projektowych:

  • Powinien być zabezpieczony, aby drapieżniki i ptaki nie miały dostępu do materiałów (Zdjęcie 2)
  • Personel powieniem być w stanie łatwo zidentyfikować czyste i brudne granice, aby mógł zastosować odpowiednie środki bezpieczeństwa biologicznego po powrocie do strefy kontrolowanej (zdjęcie 3)
  • Konstrukcje i pokrycie terenu obszaru zarządzania martwymi osobnikami powinny być wykonane z trwałego materiału i muszą podlegać rutynowej konserwacji gospodarstwa, aby wytrzymały w czasie w różnych warunkach pogodowych (zdjęcie 3)
Zdjęcie 2. Zewnętrzne pojemniki na zwłoki powszechnie stosowane przez duńskie fermy w miejscach odbioru martwych zwierząt. Dzięki uprzejmości Tima Snidera

Zdjęcie 2. Zewnętrzne pojemniki na zwłoki powszechnie stosowane przez duńskie fermy w miejscach odbioru martwych zwierząt. Dzięki uprzejmości Tima Snidera

Zdjęcie 3. Fizyczne bariery tworzące wyraźne oddzielenie strefy czystej i brudnej w miejscu odbioru martwych zwierząt. Dzięki uprzejmości Secanim (Hiszpania).

Zdjęcie 3. Fizyczne bariery tworzące wyraźne oddzielenie strefy czystej i brudnej w miejscu odbioru martwych zwierząt. Dzięki uprzejmości Secanim (Hiszpania).

Jaka jest idealna droga zaprojektowana dla pojazdów, aby dojeżdżać do kontenera i usuwać go (martwe zwierzęta lub inne materiały do hydrolizy / spalarni)?

Idealnie byłoby, gdyby czyste pojazdy (tj. z nasieniem) i brudne pojazdy (tj. ciężarówki paszowe, do usuwania martwych zwierząt, transportu do uboju, zarządzania obornikiem) powinny mieć wyraźne miejsce wjazdu i wyjazdu (zdjęcie 3). W przypadku korzystania z usługi zewnętrznej odbioru zwłok, transport do i z brudnych pojazdów powinny odbywać się przy granicy lub przy ogrodzeniu strefy kontrolowanego dostępu (zdjęcie 4), ale z dostępem dla personelu gospodarstwa z CAZ.

Zdjęcie 4. Zewnętrzna ciężarówka do odbioru zwłok z farmy. Dzięki uprzejmości Secanim (Hiszpania).

Zdjęcie 4. Zewnętrzna ciężarówka do odbioru zwłok z farmy. Dzięki uprzejmości Secanim (Hiszpania).

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji