Czynniki, które mogą mieć wpływ i dlaczego
W produkcji świń, podobnie jak w przypadku innych gatunków, dwoma kluczowymi czynnikami, które historycznie decydowały o rentowności gospodarstw i firm, były ceny świń i koszt paszy, przy czym ten ostatni jest najsilniej determinującym czynnikiem kosztów produkcji, stanowiąc około 60% całości. Poniższy wykres przedstawia podział kosztów dla różnych krajów w 2020 roku.
Współczynnik konwersji paszy (FCR) jest parametrem wskazującym na efektywność zwierzęcia w przetwarzaniu paszy na mięso. Wśród głównych czynników wpływających na współczynnik konwersji paszy należy wyróżnić dwie główne grupy: czynniki wewnętrzne i czynniki zewnętrzne.
Czynniki wewnętrzne
Czynnikami wewnętrznymi określa się te, które zależą bezpośrednio od zwierzęcia i są uzależnione bezpośrednio od składu ciała, który jest zdeterminowany przez płeć i genotyp, oraz przez aktywność układu odpornościowego, która w sposób naturalny będzie zależna od ekspozycji na patogeny, ale również zależy od substancji, które poprzez przewód pokarmowy mogą wywierać efekt zapalny, immunostymulujący lub immunomodulujący. Im bardziej układ odpornościowy jest stymulowany, tym więcej zasobów żywieniowych będzie potrzebował, co zwiększy podstawowe utrzymanie, negatywnie wpływając na współczynnik konwersji paszy.
Czynniki zewnętrzne
Czynniki zewnętrzne są chyba najbardziej znane i najczęściej omawiane, niemniej jednak nie przestały być ważne. W rzeczywistości, na poziomie praktycznym, są to te, na które możemy działać stosunkowo łatwo i które pozwolą nam zoptymalizować współczynnik konwersji paszy dla danego genotypu i płci. Czynniki zewnętrzne, na które powinniśmy zwrócić uwagę to:
Rozwiązywanie problemów, gdy współczynnik konwersji paszy jest wysoki
Istnieje kilka sytuacji, w których współczynnik konwersji paszy w fazach wczesnego i późnego tuczu może być podwyższony. Naturalnie, pierwszym krokiem w ustaleniu diagnozy jest posiadanie punktu odniesienia, do którego można by porównać daną sytuację. Ta referencyjna wartość współczynnika konwersji paszy będzie inna dla każdej sytuacji, ponieważ będzie zależała od genetyki zastosowanej w linii samic i samców, stosowanej paszy, lokalizacji ferm, rodzaju instalacji, a przede wszystkim od wagi na wejściu i wyjściu. Niskie wagi początkowe mają tendencję do obniżania FCR, podobnie jak niskie wagi na wyjściu, natomiast odwrotnie jest w przypadku zwiększonej wagi. Dla ułatwienia, jako punkt odniesienia możemy przyjąć ostatnie średnie wartości skonsolidowanych danych za okres od 20 lipca do 21 czerwca dostarczonych przez SIP Consultors (dane z Hiszpanii).
Odchowalnia 5.9 kg - 18.9 kg |
Tucz późny 18.9 kg - 113.6 kg |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|
Niski | Śred. | Wys. | Niski | Śred. | Wys. | |
Współczynnik konwersji paszy (FCR) | 1.52 | 1.64 | 1.75 | 2.34 | 2.46 | 2.59 |
Przyrost (g/dzień) | 320 | 281 | 242 | 766 | 714 | 663 |
Niskie wartości reprezentują średnią -1SD, natomiast wysokie wartości reprezentują średnią +1SD.
Gdy mamy już kryterium diagnostyczne, osiągniemy go stosując następujący proces decyzyjny.
Mój wskaźnik konwersji pasz jest wysoki. Chcę go poprawić.