X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Czytaj ten artykuł w:

Skuteczne zastąpienie cynku to nie tylko problem żywienia świń

Zastąpienie ZnO wymaga złożonego rozwiązania, które łączy strategie żywieniowe i zarządzanie stadem w celu ograniczenia występowania biegunki po odsadzeniu.

Wysoki poziom tlenku cynku (ZnO) jest skuteczną bronią przeciwko bakteriom żołądkowo-jelitowym, które często powodują biegunkę u prosiąt w okresie odsadzenia. Jednak od czerwca 2022 r. UE wprowadzi w życie zakaz stosowania ZnO w paszy – decyzja ta zapoczątkowała intensywny wyścig w poszukiwaniu alternatywnego rozwiązania.

Okres odsadzenia jest jednym z najtrudniejszych okresów w życiu świni. Jest on związanym ze stresem, słabszymi przyrostami i biegunką. Rozwiązania tego problemu zazwyczaj koncentrowały się na optymalizacji diety świń w tym okresie, dlatego poszukiwania alternatywy dla ZnO początkowo koncentrowały się na znalezieniu składnika, który mógłby służyć jako zamiennik 1:1.

Jednak w miarę zbliżania się ostatecznego terminu wyznaczonego przez UE staje się coraz bardziej jasne, że rozwiązania nie można znaleźć w samym składniku paszy. Zamiast tego zastąpienie ZnO wymaga bardziej złożonego rozwiązania, w którym stan zdrowia, zarządzanie i higiena muszą być połączone ze strategiami żywienia i rozwiązaniami żywieniowymi w ogólnym rozwiązaniu biegunki okresu odsadzeniowego (patrz Rysunek 1). Dowodem na to są praktyczne doświadczenia z duńskich ferm trzody chlewnej.

Rysunek 1.Wieloczynnikowe podejście do wyżywienia bezcynkowego. Źródło: Vilomix.

Rysunek 1.Wieloczynnikowe podejście do wyżywienia bezcynkowego. Źródło: Vilomix.

Natura współczesnego odsadzenia

W warunkach naturalnych odstawienie od pokarmu lochy jest procesem długotrwałym. Jednak we współczesnej produkcji odbywa się to wcześnie i nagle. Nagłemu odłączeniu od lochy towarzyszy potrzeba przystosowania się do nowego wzorca pobierania paszy i wody, mieszania się z prosiętami z innych miotów i ustanowienia nowej hierarchii. Jednocześnie prosię musi poradzić sobie z przejściem z mleka matki na stałą paszę roślinną, zawierającą bardziej złożone białka i węglowodany. Powoduje to duży stres psychiczny.

Zdarzenia te często powodują zmniejszenie spożycia paszy w dniach bezpośrednio po odsadzeniu i mogą powodować anoreksję u prosiąt. Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ wiek odsadzania świni – około trzech do czterech tygodni – zbiega się z faktem, że narządy świni, zwłaszcza przewód pokarmowy (GI), wciąż się rozwijają i nie są jeszcze w pełni funkcjonalne.

Równoważenie żywienia

Aby przewód pokarmowy i błona śluzową jelit prawidłowo się rozwijała, konieczne jest stałe dostarczanie składników odżywczych. Jeśli jelito jest puste to kosmki jelitowe i duża część komórek odpowiedzialnych za procesy trawienne i wchłanianie ulegną degeneracji. Częstym skutkiem jest biegunka i zmniejszone przyrosty masy ciała.

Żywienie jest działaniem równoważącym, ponieważ składniki paszy i ich strawność muszą być stale dostosowywane do zmieniających się potrzeb świń podczas wzrostu. Dostępna jest szeroka gama dodatków paszowych wspierających układ trawienny świń i przeciwdziałających negatywnym skutkom odsadzenia.

Praktyczne doświadczenia z Danii

Od 2020 do 2021 roku podjęliśmy sześciomiesięczne projekty z kilkoma producentami trzody chlewnej i ich lekarzami we współpracy z SEGES (Duńskim Centrum Badawczym Trzody Chlewnej). Celem było znalezienie rozwiązań wyzwań stojących przed domowymi mieszalniami pasz przy wycofywaniu ZnO.

W oparciu o potrzeby każdego gospodarstwa, w ramach projektów wdrożono nowe strategie paszowe i inicjatywy w zakresie higieny i praktyk zarządzania. Wnioski są jasne. Skupienie się na paszy ma kluczowe znaczenie, zarówno pod względem poziomu białka surowego, jak i wyboru źródeł białka, gdzie bardzo ważne jest białko łatwostrawne. Ale sama pasza nie zapewnia sukcesu. Kluczowe są również rygorystyczne procedury higieniczne i aktywizacja prosiąt w celu zapewnienia wysokiego spożycia paszy.

Tabela 1. Ważne punkty na porodówce i odchowalni.

Sektor porodowy Odchowalnia (prosięta odsadzone)
Higiena (mycie, dezynfekcja, suszenie)
Aktywacja prosiąt, upewnienie się, że prosięta wstają i przechodzą do dozowników paszy, aby zapewnić pobranie paszy, np. zwiększając liczbę dziennych zasypów paszy.
Otwórz i wyreguluj dozowniki paszy, aby zapewnić właściwe pobieranie paszy
Otwarte dozowniki paszy zapewniają dostępność paszy dla prosiąt.
Dozowniki należy dostosować do wieku prosiąt.
Strategia żywienia (wybór surowców)

Uczestniczące fermy trzody chlewnej były w stanie wycofać ZnO bez znaczącego podnoszenia poziomu leczenia antybiotykami – stosowanie antybiotyków paszowych w celu promowania wzrostu jest niedozwolone w Danii ani w pozostałej części UE. Kilka gospodarstw doświadczyło również wzrostu wydajności po usunięciu medycznego cynku z paszy (patrz przykład hodowcy na rysunkach 2 i 3).

Rysunek 2. Średni dzienny przyrost (ADG) uzyskany w 3 próbach trwających 6 miesięcy każda – od kwietnia 2020 r. do września 2021 r., przy 12 000 –12 500 prosiąt na próbę w różnych warunkach (ZnO bez żadnych działań, bez ZnO, ale z nowymi strategiami żywienia i inicjatywami w zakresie higieny i zarządzania i ZnO w połączeniu z nowymi strategiami). Źródło: duński producent trzody chlewnej Anders Rold – uczestnik projektu SEGES/Vilomix.

Rysunek 2. Średni dzienny przyrost (ADG) uzyskany w 3 próbach trwających 6 miesięcy każda – od kwietnia 2020 r. do września 2021 r., przy 12 000 –12 500 prosiąt na próbę w różnych warunkach (ZnO bez żadnych działań, bez ZnO, ale z nowymi strategiami żywienia i inicjatywami w zakresie higieny i zarządzania i ZnO w połączeniu z nowymi strategiami). Źródło: duński producent trzody chlewnej Anders Rold – uczestnik projektu SEGES/Vilomix.

Rysunek 3. Współczynnik wykorzystania paszy uzyskany w 3 próbach trwających 6 miesięcy każda – od kwietnia 2020 r. do września 2021 r., w stadach 12 000 –12 500 prosiąt na próbę w różnych warunkach (ZnO bez żadnych działań, bez ZnO, ale z nowymi strategiami paszowymi i inicjatywami w zakresie higieny i zarządzania i ZnO w połączeniu z nowymi strategiami). Źródło: duński producent trzody chlewnej Anders Rold – uczestnik projektu SEGES/Vilomix.

Rysunek 3. Współczynnik wykorzystania paszy uzyskany w 3 próbach trwających 6 miesięcy każda – od kwietnia 2020 r. do września 2021 r., w stadach 12 000 –12 500 prosiąt na próbę w różnych warunkach (ZnO bez żadnych działań, bez ZnO, ale z nowymi strategiami paszowymi i inicjatywami w zakresie higieny i zarządzania i ZnO w połączeniu z nowymi strategiami). Źródło: duński producent trzody chlewnej Anders Rold – uczestnik projektu SEGES/Vilomix.

To dowodzi, że wybór odpowiedniej paszy odsadzeniowej i skupienie się na higienie i aktywizacji prosiąt w porodówkach i odchowalniach przynosi realne korzyści. Nie jest to nauka o rakietach i lataniu w kosmos, ale jak pokazuje duńskie doświadczenie, ujęcie procesów w dobrze ustrukturyzowanych systemach robi ogromną różnicę.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji