Zróbmy sobie przerwę od wpływu ASF na rynek i rozważmy na chwilę szersze implikacje pojawiające się w globalnej produkcji wieprzowiny, których obecnie uczą nas Chiny. Podobne lekcje muszą odrobić inne kraje produkujące wieprzowinę w stosunkowo niedalekiej przyszłości, co prawdopodobnie będzie na równi z tym, z czym nasi chińscy koledzy obecnie zmagają. Łagodzenie pełnych konsekwencji tego, co nadchodzi, będzie wymagało od Ciebie większego zagłębienia się w innowacje jako podstawowe cechy Twojej firmy.
Innowacja jest procesem ciągłego wytwarzania kolejnych rozwiązań, aby uniknąć niedostosowania do wymogów teraźniejszości. Aby odnieść sukces w przyszłości, przyjęcie innowacji jako fundamentalnej zasady będzie bezwzględnym wymogiem, ponieważ tempo zmian jest bardzo duże.
Jeśli naprawdę zrozumiesz to, co wydarzyło się w Chinach, wiesz, że nie chodzi tu tylko o niskie bezpieczeństwo biologiczne, nawet jeśli bezpieczeństwo biologiczne ma kluczowe znaczenie, nie tylko na poziomie gospodarstwa, ale także na poziomie regionalnym i krajowym. Rozważmy ten przypadek jako przejaw technologicznego „skoku żaby”, który się nie udał. Kraje rozwijające się odniosły ogromny sukces, całkowicie omijając niektóre fazy technologiczne rozwoju, które są integralną częścią ścieżki rozwoju krajów rozwiniętych, takich jak UE i USA. Jest to znane jako skok technologiczny.
Obserwuj dzieci bawiące się smartfonem lub tabletem i zastanów się, co robiłeś w ich wieku. Nie będą potrzebować tych małych notesów kieszonkowych, które otrzymałeś na stoisku podczas targów lub małych kalendarzy. Nie będą także korzystać z aparatu 35 mm, telefonu stacjonarnego, kalkulatora. Czy robotyka wkrótce po prostu wyeliminuje pracochłonne fazy rozwoju, które utrzymywały się przez ponad dwa stulecia w krajach uprzemysłowionych, takich jak UE i USA? Oczywiście, że tak.
Biorąc pod uwagę powyższe spostrzeżenia, jeśli zamierzasz zbudować, niemal od zera, nowoczesny system produkcji wieprzowiny na wielką skalę iw szybkim tempie, jak próbują to zrobić Chiny, czy przełożysz obecne europejskie i amerykańskie systemy produkcji wieprzowiny do kotła dramatycznych zmian, jaki obecnie ma miejsce w tym kraju?
Zastanów się nad historycznym pojawieniem się w USA i UE specjalistycznej opieki weterynaryjnej i doradztwa. Obecność laboratoriów diagnostycznych, rządowy nadzór nad wagami i miarami, kontrola zanieczyszczeń i docelowa utylizacja zamiast wyrzucania. Zastanów się nad warunkami, które pozwoliłyby zminimalizować wiele przyszłych problemów dzięki pracy interdyscyplinarnego zespołu inżynierów i planistów, którzy mają na to wystarczająco dużo czasu. Dodaj rozwój dróg zdolnych do transportu dużych grup zwierząt ciężarówką, nowoczesną uprawę roślin i bezpieczną dystrybucję żywności w łańcuchu rynkowym do konsumenta końcowego i przejrzystości cen między rynkami itp. Systemy produkcyjne w USA i UE zostały wyjątkowo ukształtowane przez wspólny rozwój niezliczonych systemów wsparcia, jeszcze nie obecnych we współczesnych Chinach (ponieważ nie było takiej potrzeby). Solidne systemy były tam kruche.
Podczas gdy chińscy analitycy danych na fermach świń wyprzedzają UE i USA w stosowaniu metod sztucznej inteligencji do zarządzania produkcją wieprzowiny, ich systemy mają piętę achillesową, która neguje ten wkład. Mówiąc o piętach achillesowych, czy zastanawiasz się jak konkurować z „czystym mięsem” z hodowli komórkowej, gdzie prace nad nim pozwoliły rozwinąć jego właściwy smak, teksturę i cechy sensoryczne; wpasowuje się ono w cechy zrównoważonego rozwoju, zalety globalnej odnawialności zasobów, niskie koszty i znaczący wpływ na poprawę stanu zdrowia? Czy to zmienia plany na coraz większe rynki eksportowe? Jeśli twoja pierwsza myśl ma na celu obniżenie kosztów produkcji, aby pozostać konkurencyjnym, twoja pięta wkrótce zacznie boleć. Inwestycje wielkich firm spożywczych w tę technologię gwałtownie rosną, a rządy przygotowują się do wdrożenia wykorzystywania tego mięsa na znacznym poziomie w szkołach, instytucjach wojskowych, federalnych i stanowych stołówkach, fast foodach itp. Zacznij wprowadzać innowacje, ponieważ w końcu wszyscy jesteśmy Chinami.
Wszyscy jesteśmy Chinami
Jakie wnioski można wyciągnąć z obecnej sytuacji w Chinach, aby stawić czoła przyszłym zagrożeniom związanym z produkcją wieprzowiny poza kwestiami zdrowotnymi?
Komentarze do artykułu
Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji