X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Czytaj ten artykuł w:

Zastosowanie organicznych pierwiastków śladowych w diecie loch

Dostarczanie pierwiastków śladowych na odpowiednim poziomie w ich postaci organicznej jest niezbędne dla obecnie występujacych, wysokoplennych loch. Udowodniono, że wpływają na zwiększenie wielkości miotu, jak również zmniejszenie epizodów kulawizn, a co za tym idzie przedwczesnego brakowania.

16 listopad 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1

Minerały śladowe są konieczne dla normalnego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Są one konieczne w procesach metabolicznych, hormonalnych, wzrostu, rozrodczych i odpornościowych. Jednak w porównaniu z zapotrzebowaniami na energię i aminokwasy, zapotrzebowanie na minerały śladowe nie zostało jeszcze dobrze zdefiniowane, pomimo ich znaczenia dla ogólnego stanu zdrowia stada i wydajności. Jest to trudne do ustalenia i większość szacunków opiera są na minimum wymaganego do pokonania niedoboru, a niekoniecznie do optymalizacji wydajności lub w celu zwiększenia odporności. Większość badań w celu ustalenia wymagań składników mineralnych - i w szczególności śladowych składników odżywczych - zostało wykonanych przed 1990 rokiem i nie są już aktualne dla nowych genotypów loch z ich znacznie wyższą wydajnością.

Na przykład, Newton i Mahan (1995) wykazali, że po trzecim miocie u loch dochodzi do znacznego zubożenia ich organizmów z minerałów, w porównaniu ze zwierzętami nierozmnażanymi w podobnym wieku, które były karmione dietą z takim samym poziomem minerałów nieorganicznych (Wykres 1). Sugeruje to, że dodatek minerałów nieorganicznych w diecie loch wysokoplennnych może być niewystarczające w stosunku do ich potrzeb; stąd zainteresowanie minerałami organicznymi. Są minerały proteinowe lub chelatowane, w którym mikroelementy są chemicznie związane z pojedynczym aminokwasem lub z mieszaniną aminokwasów, czy też małych peptydów. W tej formie minerały są bardziej dostępne i bio-aktywne. Chelatowanie jest możliwe tylko w przypadku pierwiastków przejściowych; inne minerały, takie jak chrom i selen, które nie mogą być chelatowane są dodawane do drożdży w celu uzyskania tych samych efektów.

Wykres 1. Zawartość minerałów u loch: % zmiana
Sow Mineral Content: % change

W Tabeli 1 przedstawiono poziomy większości minerałów organicznych dla loch, w porównaniu z poziomem minerałów nieorganicznych. Dodatek form organicznych selenu i żelaza znacznie zwiększa ich stężenia w siarze, mleku i krwi, a także w organizmach noworodków i prosiąt odsadzonych. To poprawia stan metaboliczny, fizjologiczny i oksydacyjny prosiąt, co skutkuje lepszą wydajnością i ogólnym stanem zdrowia.

Tabela 1. Porównanie zawartości minerałów organicznych i nieorganicznych u świń

  Nieorganiczne Organiczne % Wzrost Źródło
Prosięta noworodki        
Wątroba Fe (mg/kg) 219 278 27 Egeli et al. (1998)
Wątroba Fe (mg/kg) 1779 2171 22 Bertechini et al. (2012)*
Krew Hb (g/dL) 9.16 11.16 22 Bertechini et al. (2012)*
Krew Fe (mcg/dL) 174 228 31 Bertechini et al. (2012)*
Krew Se (mg/L) 0.060 0.092 53 Svoboda et al. (2008)
Krew Se (mg/g) 0.140 0.159 14 Quesnel et al. (2008)
Słonina Se (mg/kg) 0.116 0.200 72 Mahan (1994)
Siara        
Siara Se (mg/L) 0.093 0.188 202 Mahan (2000)
Siara Se (mg/L) 0.095 0.168 77 Peters & Mahan (2004)
Siara Se (mg/L) 0.242 0.323 33 Quesnel et al. (2008)
Siara Se (mg/L) 0.205 0.270 32 Yoon & McMillar (2006)
Mleko        
Mleko Se (mg/L) 0.036 0.105 292 Mahan (2000)
Mleko Se (mg/L) 0.056 0.101 80 Peters & Mahan (2004)
Mleko Se (mg/L) 0.042 0.087 107 Quesnel et al. (2008)
Mleko Se (mg/L) 0.060 0.098 63 Yoon & McMillar (2006)
Milk Fe (mg/L) 773 1014 31 Bertechini et al. (2012)*

(*) Wartości przy tempie inkluzji 2kg/T

 

Wiadomy jest wpływ poszczególnych pierwiastków śladowych w różnych okresach reprodukcyjnych maciory (Wykres 2) i jest prawdopodobne, że wzrost wydajności maciory w dużej mierze zależy od kombinacji składników mineralnych.

 

Wykres 2. Co składa się na produkcyjność loch- rola pierwiastków śladowych

Components of Sow Productivity. Role of trace elements

 

Peters i Mahan (2008) opisali, że lochy skarmiane kombinacją pierwiastków śladowych w formie organicznej mieły bardziej liczne mioty (p <0,05) w porównaniu z lochami skarmianymi paszą z pierwiastkami w formie nieorganicznej: odpowiednio 12,2 vs. 11,3 wszystkich prosiąt urodzonych i 11,3 vs 10,6 żywo urodzonych. Doszli do wniosku, że dieta loch wzbogacona o organiczne pierwiastki śladowe poprawia ich zdolność rozrodczą.

Podobnie Bertechini et al. (2012) wykazali, że całkowita wymiana nieorganicznych pierwiastków śladowych organicznymi, spowodowało odpowiednio 1,1 i 1,0 dodatkowych żywo urodzonych prosiąt, przy dodaniu odpowiednio 1 i 2 kg organicznych pierwiastków śladoywch. Przyrost masy prosiąt w okresie ssania była wyższa o odpowiednio 1,32 i 0,76 kg. Z drugiej storny Papadopoulos et al. (2009), stwierdził, że częściowe zastąpienie nieorganicznych minerałów z chelatami minerałów w okresie późnej ciąży oraz laktacji nie wywarło znaczącego wpływ na wydajność i całkowitej zawartość pierwiastków w organizmie.

W szeregu badań komercyjnych, Close (2007) doniósł, że suplementowanie diety loch w całym okresie ciąży oraz laktacji związkami organicznymi zwiększa liczbę prosiąt odsadzonych o 0,52 ± 0,11 (n = 15) co odpowiada od 0,3 do 1,0 dodatkowych prosiąt w miocie (Wykres 3). Ponadto wykazano, że częściowe włączenie minerałów organicznych zmniejsza uszkodzenia racic i kulawizn u loch (Anil i inni, 2009), a także zwiększają liczbę żywo urodzonych prosiąt (11,07 vs. 10,44) i odnotowuje się większą wagę miotu (16.99 vs. . 16,16 kg) (Anil et al. 2010).

Wykres 3. Suplementacja organicznymi pierwiastkami śladowymi: wpływ na miot (n=15 prób)

Organic trace mineral supplementation

 

Wnioski

Pierwiastki śladowe mają duży wpływ na wszystkich etapach reprodukcji. Dostarczanie pierwiastków śladowych na odpowiednim poziomie w ich postaci organicznej jest niezbędne dla obecnie wystpujacych, wysokoplennych loch. Udowodniono, że wpływają na zwiększenie wielkości miotu, jak również zmniejszenie epizodów kulawizn, a co za tym idzie przedwczesnego brakowania. Ponadto, jakość prosiąt przy urodzeniu i odsadzeniu jest zwiększona, a to przyczynia się do zmniejszenia śmiertelności przedodsadzeniowej oraz zwiększenie wagi prosiąt po odsadzeniu.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji