X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Przypadek kliniczny: Zatrucie tuczników alkaloidami

Wezwano nas z powodu stwierdzenia przypadków nagłych padnięć w kilku tuczarniach jednego systemu produkcyjnego.

We wtorek 20 sierpnia 2013 roku wezwano nas do przypadku dużej liczby nagłych padnięć w kilku tuczarniach należących do hiszpańskiej firmy. Dokładnie miało to miejsce w sześciu fermach, gdzie między 16 a 20 sierpnia wprowadzono do karmienia nową partie paszy. Nowa pasza była podawana do karmideł, w których były jeszcze resztki poprzedniej paszy. Zanim więc doszło do spożycia nowej paszy, upływało od kilku godzin do 3-4 dni.

Dead pigs on the farm

Postępowanie na fermach

Prowadząc wywiad i badanie kliniczne chorych świń i sekcyjne padłych stwierdzono:

  • Częściowy brak apetytu. Do tego czasu, jak obrazowały dane zużycia paszy, apetyt był prawidłowy.
  • Wymioty u wielu świń.
  • Rzadki kał
  • Posmutnienie, apatia, zmęczenie.
  • Liczne padnięcia.
  • Wzdęcia i obecność gazu w jelicie cienkim padłych świń.
  • Przekrwienie naczyń krwionośnych w jelicie cienkim i grubym.
  • Brak zmian w innych częściach przewodu pokarmowego, układzie oddechowym, ruchu, nerwowym czy na powierzchni skóry.

Faeces with a different appearence and a higher water content

Wodnisty kał zdomieszką krwi.

Vascular congestion in the small and large intestine

Przekrwienie naczyń jelita cienkiego i grubego.

Faeces with a different appearence and a higher water content

Wodnisty kał.

Dead pigs on the farm
Wysoka śmiertelność.

Wobec zaobserwowanego obrazu klinicznego sugerującego zatrucie pokarmowe, oraz biorąc pod uwagę, że do przypadku doszło w kilku fermach, a wspólnym czynnikiem było tylko wprowadzenie nowej paszy, gdzie nie stosowano antybiotyków w żadnej postaci, ani szczepień, podjęto decyzję o wstrzymaniu podawania nowej paszy na fermach gdzie doszło do opisywanego przypadku:

  • Zamknięcie zbiorników z paszą.
  • Opróżnienie zbiorników z paszy.
  • Opróżnienie karmideł.
  • Spakowanie pozostałej paszy w worki.
  • Zamówienie nowej partii paszy zawierającej składniki jak przed 20 sierpniem.
  • Załadowanie nowej paszy do zbiorników.
  • Uruchomienie karmideł.

Obraz kliniczny różnił się nieco na poszczególnych fermach ale objawy zaczęły się cofać po 36-48 godzinach a zaburzenia ustąpiły 24 sierpnia.

Postępowanie laboratoryjne

Ponieważ podejrzewaliśmy partię paszy o wywołanie problem, przeprowadziliśmy następujące badania:

  • Analiza składników żywieniowych pdejrzanej paszy techniką NIR: wyniki prawidłowe
  • Analiza mikrobiologiczna podejrzanej paszy: uzyskano prawidłowe parametry mikrobiologiczne.
  • Analiza poziomu mikotoksyn w podejrzanej paszy (Auto-Scan ELISA): stwierdzony poziom poniżej dolnej granicy dopuszczalnej normy.
  • Ogólna analiza surowców do przygotowania paszy techniką NIR: wartości prawidłowe.
  • Zarządano receptury paszy od producenta oraz raportu produkcji. Skupiliśmy się na jednym składniku, którego nie było w poprzednio używanej paszy. Składnikim tym był łubin, który jest używany jako źródło białka roślinnego. Próbka tego składnika uzyskanego z mieszalni zawierała mieszaninę nasion odmiany australijskiej (małe z plamkami) i hiszpańskiej (duże, płaskie i jasno zabarwione), w różnych proporcjach. Zawartość wynosiła 5 lub 7,5%, odpowiednio w paszy dla tuczu wstępnego i końcowego. Zmierzony metodą HPLC poziom alkaloidów wyniósł 0,91%, przy górnej dopuszczalnej granicy dla świń 0,20%.
  • Wyciągnęliśmy wniosek, że opisany przypadek był wywołany zatruciem alkaloidami.

Mix of Australian and national (Spanish) lupin.

Mieszanka nasion łubin australlijskiego i hiszpańskiego.

Ocena obrazu klinicznego

Śmiertelność: na fermie nr 5 przebywały najmniejsze świnie, które zaczęły jeść paszę w dniu dostarczenia (16 sierpień). Do wystąpienia pierwszych strat doszło 19 sierpnia a 20 sierpnia nastąpił dalszy ich wzrost. W tej fermie doszło do największych strat co zaalarmowało obsługę i doprowadziło do przerwania karmienia podejrzaną paszą na innych fermach (śmiertelność spadła z >20% do <2%).

Tabela 1. Straty w fermach.

Ferma Liczba padłych świń Waga świń (kg)
1 20 80
2 16 100
3 27 90
4 12 45
5 223 25
6 11 95
309

Number of dead pigs per fattening-finishing farm
Wykres 1. Liczba padłych świń w 6 fermach

Kluczowe punkty

postępowania w opisywanym przypadku to:

  • Nagłe przypadki śmierci na kilku fermach w tym samym czasie i z podobnymi objawami muszą być analizowane łącznie.
  • Należy zmierzać do rozróżnienia między chorobą zakaźną o przebiegu nadostrym a przypadkiem zatrucia paszą (gorączka?).
  • Należy pamiętać o wspólnych zmiennych dla wszystkich świń w tym samym czasie.
  • Dla właściwego ukierunkowania badań laboratoryjnych niezbędna jest analiza zarówno objawów klinicznych jak i zmian sekcyjnych.

Cele

opisu tego przypadku:

  • Przypadki zatrucia paszą są rzadkie.
  • Kiedy stwierdzamy nadostry przebieg choroby bez typowych cech procesu zakaźnego, należy wziąć pod uwagę paszę jako przyczynę.
  • Współpraca między hodowcą, lekarzem weterynarii, mieszalną pasz i specjalistą w zakresie żywienia jest kluczem do szybkiego rozwiązania problemu i minimalizacji ekonomicznych skutków zatrucia.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji