Najlepszy model, jakim mogą się posłużyć kraje eksportujące wieprzowinę, do zrozumienia prawdopodobnego harmonogramu efektów cenowych świń i wieprzowiny w Chinach, gdzie jest obecny ASF, już się nie sprawdza. Mówię tu o cyklicznych zmianach cen wieprzowiny, które były nieodłączną częścią hodowli trzody chlewnej na wolnym powietrzu i fazy produkcji przedindustrialnej przed 1990 r. Jeśli jesteś na tyle wiekowy, aby pamiętać tę pierwszą fazę likwidacji cyklu, teraz będziesz bardzo dobrym, aktualnym prognostykiem. Ponieważ pamięć o tym zaczyna zanikać z doświadczenia wielu współczesnych producentów, badaczy i prognostów cenowych, konwencjonalna wiedza nie dostarcza wiarygodnych informacji.
Pomoże tu trochę historii. W okresie przedindustrialnej produkcji świnie były najczęściej hodowane w Stanach Zjednoczonych jako zabezpieczenie przed niskimi cenami kukurydzy. Gdy plony kukurydzy były obfite, ceny kukurydzy często nie pokrywały kosztów produkcji, więc hodowcy kukurydzy kupowali świnie na tucz i dodawali wartości taniej kukurydzy, skarmiając nią świnie, przez co tanio produkowali wieprzowinę. Bardzo często w tamtych czasach wielu, jeśli nie większość, hodowało świnie tylko gdy ceny kukurydzy były niskie. W związku z tym, gdy ceny kukurydzy były niskie, ceny wieprzowiny także spadały. Gdy ceny trzody chlewnej osiągałyby bardzo niską wartość, wartość kosztu produkcji w gospodarstwie, producenci wieprzowiny przestaliby kupować prosięta i / lub lochy, rozpoczynając likwidację stada hodowlanego, czasami zatrzymując tylko kilka bardzo młodych samic jako „szybki start ”na przyszły rok, jeśli ceny wzrosną. Najczęściej wszystko trafiało na rynek.
Ważną rzeczą, o której należy pamiętać w fazie likwidacji, było to, że rynek już był wysycony wieprzowiną, ale następnie nagle na rynku pojawiło się jeszcze więcej mięsa wieprzowego, ponieważ zwierzęta hodowlane zostały ubite. Kluczowym aspektem było to, że nie wszyscy producenci likwidowali hodowlę od razu, ponieważ decyzja o likwidacji była częścią ekonomii i częściowo psychologii. Tworzyło to przedłużone okresy niskich cen.
Część ekonomiczna była ważna, wtedy gdy ceny były na granicy opłacalności. Ponieważ nie ma jednego punktu, który obejmowałby każdego producenta, najpierw wykruszali się producenci produkujący z wysokim kosztem, następnie producenci średnich kosztów i wreszcie producenci tani. Część psychologiczna próbowała zdecydować, w mieszaninie strachu i chciwości, czy spadek ceny będzie tymczasowy, czy będzie kontynuowany, co podreperuje finanse gospodarstwa, jeśli producent nie pozbędzie się natychmiast wszystkich świń. W przypadku pozostania w sytuacji, gdy wszyscy zrezygnowali, a nastąpiło nietypowe gwałtowne odbicie cen rynkowych, osiągnięto wynik wysokiego ryzyka / wysokiego zysku, co spowodowało, że można się było stać jednym z nielicznych, którzy nie sprzedali po najniższych cenach. Niestety ta strategia jest odpowiednikiem obstawiania środka stołu podczas gry w kości.
Zazwyczaj faza likwidacji zaczynała się powoli, najpierw dotyczyła tuczników, następnie stada hodowlanego, a następnie zanikała. Cały cykl cenowy trwał do roku lub dłużej, zanim następowały powroty do wyjściowej ceny trzody chlewnej. Często było to bardzo niekorzystne dla tych, którzy pozostali, aby przetrwać kryzys, ponieważ regularne ceny rynkowe były już bardzo niskie, a następnie obciążenie było jeszcze zwiększane niższymi cenami z powodu uboju zwierząt hodowlanych. Oznaczało to, że nawet najlepsi producenci odnosili porażkę.
Rozważmy obecną sytuację w Chinach. Zwróćmy uwagę na podobieństwa do starej fazy likwidacji cyklu wieprzowiny. Po pierwsze, mamy stopniowe rozprzestrzenianie się ASF począwszy od sierpnia 2018 r., trwające do dziś, jednak tempo nowych przypadków wydaje się znacznie spowolnić do zaledwie kilku w ostatnim tygodniu lutego. „Psychologiczny” element likwidacji, gdy po raz pierwszy ASF wybuchł w prowincji Hebei koło Pekinu, przypomniał wszystkim, że jest mało prawdopodobne, aby wcześniejszy model prognoz się sprawdził.
Każdemu wybuchowi towarzyszył zakaz poruszania się świń i mini-likwidacja farm i niektórych okolicznych produkcji. Zakaz przemieszczania się i likwidacja, która czasami obejmowała strategicznie zdrowe zwierzęta, które producenci wprowadzili na rynek, aby uniknąć możliwości odmowy sprzedania zwierząt w przyszłości, sprawiły, że rynek został zalany wieprzowiną, a ceny spadły. Niskie ceny i duża podaż wieprzowiny nie sprzyjają wzrostowi importu. Źródła podają, że większość pierwotnych zakazów poruszania się świń związanych z ogniskami została zniesiona, ponieważ kilka prowincji w ważnym rolniczo środku Chin wydaje się ponownie wolnych od ASF. Możemy się spodziewać, że sytuacja ta utrzyma się przez wiele miesięcy. Co ciekawe, warto dodać, że ceny akcji największych producentów w kraju gwałtownie wzrosły w ciągu ostatnich 30 dni.
Kiedy na rynku zaczyna dochodzić do niedoboru wieprzowiny z powodu wczesnej likwidacji związanej z pierwszymi przypadkami, pierwsze farmy z odbudowanym stadem lub te, które nigdy nie zostały zakażone, zostaną już powiększone o nową produkcję, aby wypełnić lukę na rynku. Weźmy również pod uwagę zadyszkę chińskiej gospodarki i inne skutki osłabienia popytu, które omawialiśmy w zeszłym miesiącu i jest całkiem prawdopodobne, że dotychczasowa faza likwidacji może mieć bardzo mały wpływ na światowe ceny wieprzowiny. Oczywiście, inne ogniska w Chinach, USA lub więcej przypadków w sercu UE lub kluczowych obszarach produkcyjnych, takich jak Hiszpania, Niemcy, Włochy lub Dania itp., mogłyby zresetować wszelkie prognozy.