Świnie pozyskują wodę głównie z wody pitnej (77-80%); reszta to woda metaboliczna (16-19%) i wilgoć z paszy (4%):
Tabela 1. Pozyskiwanie wody dla trzech kategorii świń (litry/dzień). "Żywienie świń". Lewis and Southern (2001).
Świnia, faza wzrostu | Locha ciężarna | Locha karmiąca | |
---|---|---|---|
Woda pitna | 6.5 | 11.50 | 17.50 |
Woda z paszy | 0.31 | 0.24 | 0.84 |
Woda metaboliczna | 1.07 | 0.82 | 2.89 |
Całkowita konsumpcja wody | 7.88 | 12.56 | 21.23 |
Zapotrzebowanie na wodę nigdy nie zostało dobrze zdefiniowane, ponieważ istnieje wiele zmiennych czynników indywidualnych, które są trudne do określenia.
Tabela 2. Szacunkowe spożycie w różnych kategoriach świń (l/dzień). Kompilacja kilku autorów.
Autorzy | Rodzaj świni lub faza produkcji | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Pros. ssące | Pros. odsadz. | Tucz wczesny | Tucz późny | Lochy ciężarne | Lochy karmiące | Knury | |
Pederson (1984) | 1-2 | 1-5 | 5-10 | 5-10 | 12-20 | 25-35 | 8-10 |
Lumb (1998) | 0.27 | 1.20 | 2.25 | 6.00 | 5-8 | 15-30 | - |
Cleary (1983) | - | - | 3-7 | 7-12 | 12-15 | 18-23 | 12-15 |
Anderson (1984) | - | 1.3-2.5 | 2.5-3.8 | 3.8-7.5 | 13-17 | 18-23 | 13-17 |
Almond (1995) | - | 2.8 | 8-12 | 12-20 | 15-25 | 10-30 | 20 |
Patience (2005) | - | 1-2.5 | 2.5-7 | - | - | 12-20 | - |
Carroll (2003) | 1-2 | 1-5 | 8-12 | 12-20 | 12-25 | 10-35 | 8-20 |
Bpex (2008) | - | 1-1.5 | 2-5 | 5-6 | 5-8 | 15-30 | 5-8 |
Shannon (2008) | 1-2 | 1-5 | 5-10 | 10-20 | 12-20 | 20-60 | 10-20 |
Taylor (2006) | - | 2-5 | 5-7 | 9-12 | 10-20 | 20-30 | - |
Muirhead (1997) | - | 1-2.5 | 3.3 | 4.2 | 9-18 | 18-36 | - |
Forcada(1997) | 1.2-1.5 | 2.25-2.5 | 3-5 | 6-8 | 5-8 | 10-30 | 5-8 |
Taylor DJ (1995) | 0.3-0.5 | 1.5-2.0 | - | 6-12 | 10-20 | 25-40 | - |
W warunkach termoneutralności zapotrzebowanie na wodę pitną wynosi około 10% żywej wagi. Zużycie jest jednak zazwyczaj zawyżone w stosunku do rzeczywistego spożycia przez świnię z powodu marnotrawstwa wody spowodowanego czynnikami środowiskowymi (temperatura i wilgotność względna - RH).
- Wraz ze wzrostem temperatury wzrasta spożycie
- Wraz ze wzrostem wilgotności względnej zużycie spada.
Gdy temperatura jest bardzo wysoka, zapotrzebowanie może wzrosnąć nawet o 15-75% i 3 lub 4 razy więcej wody może być marnowane.
Kiedy odnosimy się do wody ze zużytej paszy, mówimy o współczynniku rozcieńczenia, który wzrasta liniowo wraz z temperaturą (wilgotność względna między 65-70%):
Tabela 3.Wpływ temperatury pokojowej na dzienne spożycie wody w fazie tuczu. Massabie, Granier and Le Dividich (1996) Journées Rech. Porcine en France, 28,189-194.
Stopień rozcieńczenia (litry wody: kg paszy) | Temperatura pomieszczenia (ºC) | ||||
---|---|---|---|---|---|
28 | 24 | 20 | 17 | ||
Test 1 | Samce kastrowane | 3.75 | 3.26 | 2.89 | 2.64 |
Samice | 3.65 | 3.21 | 2.50 | 2.15 | |
Test 2 | Samce kastrowane | 3.97 | 3.22 | 2.95 | 2.57 |
Samice | 3.90 | 3.31 | 2.85 | 2.72 |
W tym badaniu zużycie wody i współczynnik rozcieńczenia wzrosły (0,1/ºC), gdy temperatura wzrosła z 17ºC do 28ºC. Po obniżeniu temperatury z 28ºC do 17ºC ADG wzrosło o 16% przy wzroście zużycia o 44 g/dzień/ºC i spadku tempa wzrostu o (0,02/ºC).
Zmiana temperatury w pomieszczeniu z 12-15ºC do 30-35ºC powoduje >50% wzrost zużycia, ale musimy pamiętać, że wzrost zużycia wody zależy również od jej temperatury. Przy wysokich temperaturach w pomieszczeniu zużycie podwoi się, jeśli woda jest schłodzona (10ºC), w przeciwieństwie do wody ciepłej (27ºC). W związku z tym Roseworthy Pig Research Unit (Australia) stwierdził, że wzrost temperatury wody (17,80 °C do 28,35 °C) zmniejszył przyrost (378 g/d do 327 g/d).
Wśród innych czynników, które mogą wpływać na spożycie, jest przepływ.
- W przypadku świń wystawionych na działanie niskich temperatur, silny przepływ był szkodliwy
- U świń narażonych na wyższe temperatury, lekki przepływ był szkodliwy.
Tabela 4. Wpływ przepływu wody i temperatury pomieszczenia na wydajność świń w wieku 10-14 tygodni. Nienaber and Hahn,1984.
Temperatura pomieszczenia | ||||
---|---|---|---|---|
4.5ºC | 35ºC | |||
Przepływ wody (ml/min) | 100 | 1100 | 100 | 1100 |
Spożycie wody (L/dzień) | 3.26 | 4.62 | 3.13 | 10.83 |
Spożycie paszy (Kg/dzień) | 2.24 | 2.18 | 0.74 | 1.09 |
Średnie dzienne przyrosty (ADG) (g) | 855 | 730 | 278 | 466 |
Konwersja paszy | 2.62 | 2.99 | 2.66 | 2.34 |
Czas poświęcony na picie (min./dzień) | 32.6 | 4.2 | 31.3 | 9.9 |
Jeśli rozważamy zastosowanie leków wykorzystujących wodę pitną jako nośnik, powinniśmy znać warunki środowiskowe w celu prawidłowego oszacowania zużycia i pamiętać, że temperatura wpływa również na zachowanie świń w odniesieniu do ich dziennego wzorca spożycia wody. Istnieją dwa wzorce konsumpcji oparte na temperaturze pokojowej:
- Termoneutralność (temperatury <27 ºC): picie rozpoczyna się (5-6 rano), osiąga szczyt w południe, a po południu spożycie spada aż do zmroku.
- Ciepło (temperatury >27 ºC): pojawiają się dwa szczyty spożycia, między 8-9 rano i 5-8 po południu. Spożycie spada w południe i w nocy.