X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Leki w wodzie pitnej: standardowe zużycie i możliwe zmiany w zależności od temperatury w pomieszczeniu

Musimy znać warunki środowiskowe, aby móc prawidłowo oszacować zużycie wody.

Świnie pozyskują wodę głównie z wody pitnej (77-80%); reszta to woda metaboliczna (16-19%) i wilgoć z paszy (4%):

Tabela 1. Pozyskiwanie wody dla trzech kategorii świń (litry/dzień). "Żywienie świń". Lewis and Southern (2001).

Świnia, faza wzrostu Locha ciężarna Locha karmiąca
Woda pitna 6.5 11.50 17.50
Woda z paszy 0.31 0.24 0.84
Woda metaboliczna 1.07 0.82 2.89
Całkowita konsumpcja wody 7.88 12.56 21.23

Zapotrzebowanie na wodę nigdy nie zostało dobrze zdefiniowane, ponieważ istnieje wiele zmiennych czynników indywidualnych, które są trudne do określenia.

Tabela 2. Szacunkowe spożycie w różnych kategoriach świń (l/dzień). Kompilacja kilku autorów.

Autorzy Rodzaj świni lub faza produkcji
Pros. ssące Pros. odsadz. Tucz wczesny Tucz późny Lochy ciężarne Lochy karmiące Knury
Pederson (1984) 1-2 1-5 5-10 5-10 12-20 25-35 8-10
Lumb (1998) 0.27 1.20 2.25 6.00 5-8 15-30 -
Cleary (1983) - - 3-7 7-12 12-15 18-23 12-15
Anderson (1984) - 1.3-2.5 2.5-3.8 3.8-7.5 13-17 18-23 13-17
Almond (1995) - 2.8 8-12 12-20 15-25 10-30 20
Patience (2005) - 1-2.5 2.5-7 - - 12-20 -
Carroll (2003) 1-2 1-5 8-12 12-20 12-25 10-35 8-20
Bpex (2008) - 1-1.5 2-5 5-6 5-8 15-30 5-8
Shannon (2008) 1-2 1-5 5-10 10-20 12-20 20-60 10-20
Taylor (2006) - 2-5 5-7 9-12 10-20 20-30 -
Muirhead (1997) - 1-2.5 3.3 4.2 9-18 18-36 -
Forcada(1997) 1.2-1.5 2.25-2.5 3-5 6-8 5-8 10-30 5-8
Taylor DJ (1995) 0.3-0.5 1.5-2.0 - 6-12 10-20 25-40 -

W warunkach termoneutralności zapotrzebowanie na wodę pitną wynosi około 10% żywej wagi. Zużycie jest jednak zazwyczaj zawyżone w stosunku do rzeczywistego spożycia przez świnię z powodu marnotrawstwa wody spowodowanego czynnikami środowiskowymi (temperatura i wilgotność względna - RH).

  • Wraz ze wzrostem temperatury wzrasta spożycie
  • Wraz ze wzrostem wilgotności względnej zużycie spada.

Gdy temperatura jest bardzo wysoka, zapotrzebowanie może wzrosnąć nawet o 15-75% i 3 lub 4 razy więcej wody może być marnowane.

Wykres 1. Zależność między wysokimi temperaturami a zużyciem wody. Wzrost o 1,45% na każdy ºC powyżej 21ºC. Obiekty w fazie tuczu końcowego (950 świń w okresie 21 dni).Bird N. 2001 dicamUSA-Building Management Services, Fremont (NE).
Wykres 1. Zależność między wysokimi temperaturami a zużyciem wody. Wzrost o 1,45% na każdy ºC powyżej 21ºC. Obiekty w fazie tuczu końcowego (950 świń w okresie 21 dni).Bird N. 2001 dicamUSA-Building Management Services, Fremont (NE).

Wykres 2. Zależność między wysokimi temperaturami a zużyciem wody. Wzrost o 1,45% na każdy ºC powyżej 21ºC. Obiekty w fazie tuczu koncowego (950 świń w okresie 21 dni). Bird N. 2001 dicamUSA-Building Management Services, Fremont (NE).
Wykres 2. Zależność między wysokimi temperaturami a zużyciem wody. Wzrost o 1,45% na każdy ºC powyżej 21ºC. Obiekty w fazie tuczu koncowego (950 świń w okresie 21 dni). Bird N. 2001 dicamUSA-Building Management Services, Fremont (NE).

Kiedy odnosimy się do wody ze zużytej paszy, mówimy o współczynniku rozcieńczenia, który wzrasta liniowo wraz z temperaturą (wilgotność względna między 65-70%):

Tabela 3.Wpływ temperatury pokojowej na dzienne spożycie wody w fazie tuczu. Massabie, Granier and Le Dividich (1996) Journées Rech. Porcine en France, 28,189-194.

Stopień rozcieńczenia (litry wody: kg paszy) Temperatura pomieszczenia (ºC)
28 24 20 17
Test 1 Samce kastrowane 3.75 3.26 2.89 2.64
Samice 3.65 3.21 2.50 2.15
Test 2 Samce kastrowane 3.97 3.22 2.95 2.57
Samice 3.90 3.31 2.85 2.72

W tym badaniu zużycie wody i współczynnik rozcieńczenia wzrosły (0,1/ºC), gdy temperatura wzrosła z 17ºC do 28ºC. Po obniżeniu temperatury z 28ºC do 17ºC ADG wzrosło o 16% przy wzroście zużycia o 44 g/dzień/ºC i spadku tempa wzrostu o (0,02/ºC).

Zmiana temperatury w pomieszczeniu z 12-15ºC do 30-35ºC powoduje >50% wzrost zużycia, ale musimy pamiętać, że wzrost zużycia wody zależy również od jej temperatury. Przy wysokich temperaturach w pomieszczeniu zużycie podwoi się, jeśli woda jest schłodzona (10ºC), w przeciwieństwie do wody ciepłej (27ºC). W związku z tym Roseworthy Pig Research Unit (Australia) stwierdził, że wzrost temperatury wody (17,80 °C do 28,35 °C) zmniejszył przyrost (378 g/d do 327 g/d).

Wśród innych czynników, które mogą wpływać na spożycie, jest przepływ.

  • W przypadku świń wystawionych na działanie niskich temperatur, silny przepływ był szkodliwy
  • U świń narażonych na wyższe temperatury, lekki przepływ był szkodliwy.

Tabela 4. Wpływ przepływu wody i temperatury pomieszczenia na wydajność świń w wieku 10-14 tygodni. Nienaber and Hahn,1984.

Temperatura pomieszczenia
4.5ºC 35ºC
Przepływ wody (ml/min) 100 1100 100 1100
Spożycie wody (L/dzień) 3.26 4.62 3.13 10.83
Spożycie paszy (Kg/dzień) 2.24 2.18 0.74 1.09
Średnie dzienne przyrosty (ADG) (g) 855 730 278 466
Konwersja paszy 2.62 2.99 2.66 2.34
Czas poświęcony na picie (min./dzień) 32.6 4.2 31.3 9.9

Jeśli rozważamy zastosowanie leków wykorzystujących wodę pitną jako nośnik, powinniśmy znać warunki środowiskowe w celu prawidłowego oszacowania zużycia i pamiętać, że temperatura wpływa również na zachowanie świń w odniesieniu do ich dziennego wzorca spożycia wody. Istnieją dwa wzorce konsumpcji oparte na temperaturze pokojowej:

  • Termoneutralność (temperatury <27 ºC): picie rozpoczyna się (5-6 rano), osiąga szczyt w południe, a po południu spożycie spada aż do zmroku.
  • Ciepło (temperatury >27 ºC): pojawiają się dwa szczyty spożycia, między 8-9 rano i 5-8 po południu. Spożycie spada w południe i w nocy.
Wykres 3. Tucz (600 świń między 88-95 kg). Brumm M. (2006). University of Nebraska, Nebraska Swine Report 2006 pg 10-13
Wykres 3. Tucz (600 świń między 88-95 kg). Brumm M. (2006). University of Nebraska, Nebraska Swine Report 2006 pg 10-13

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji