X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Afrykański pomór świń -aktualny status, epidemiologia i objawy kliniczne

ASF jest obecnie mocno zakorzeniona w niektórych rejonach Kaukazu i Europy Wschodniej, gdzie jest przyczyną poważnych zakłóceń w handlu, a także mającej destrukcyjny wpływ na małych hodowców świń.

Jednym z najpoważniejszych chorób wirusowych świń, afrykański pomór świń (ASF) jest wywoływana przez dużego, dwuniciowego wirusa DNA, który ma zakodowane ponad sto genów. Naturalnie w Afryce wirus krąży wśród dzikich świniowatych (np. guźce, świnie rzeczne i świnie leśne), które nie wykazują objawów klinicznych. Zdziczałe świnie domowe i dziki europejskie są tak samo podatne na ASF, który nie wykazuje preferencji wobec wieku bądź płci zwierząt. Człowiek nie jest podatny na zakażenie wirusem ASF (ASFV). ASF jest przenoszony głównie drogą nosowo-ustną po kontakcie z odchodami zakażonych świń lub poprzez spożywanie wieprzowiny i innych produktów skażonych (pomyje i odpady), zawierających wirusa. Aby jeszcze bardziej skomplikować sprawy, na tych obszarach, gdzie występują kleszcze Ornithodoros (znane również jako tampans), transmisja przez te wektory może ogromnie wpłynąć na trwałość wirusa i zniweczyć podjęte próby zwalczania.

Backyard pig in Gulu, Uganda, where ASF outbreaks regularly occur.

Świnia podwórzowa w Gulu, Uganda, gdzie często wystepują ogniska ASF

W sprzyjającym środowisku bogatym w białka, ASFV jest stabilny w szerokim zakresie temperatur i pH. Oznacza to, że rozkład, proces dojrzewania mięsa i zamrażanie nie inaktywują go. W związku z tym wirus przetrwa w wydzielinach, tuszach, świeżym mięsie i niektórych wyrobach mięsnych; na przykład wirus ASF może pozostać zakaźny przez co najmniej 11 dni w kale, przez kilka miesięcy w szpiku kostnym, przez 15 tygodni w schłodzonym mięsie (i prawdopodobnie dłużej w mrożonym), trzy do sześciu miesięcy w szynkach i kiełbasach, które nie są gotowane i wędzone w wysokiej temperaturze. Ma to bardzo istotny wpływu na rozprzestrzenianie się ASF. Niedogotowane, suszone, wędzone i solone mięso wieprzowe, krew i tusze są potencjalnie zakaźne w przypadku karmienia nimi świń i / lub wyrzucania na składowiska odpadów, na których świnie mogą żerować. Obróbka termiczna w 60 ° C przez 30 minut dezaktywuje wirusa.

Reddening and cyanosis in hind legs

Zaczerwienienie i zasinienie tylnych kończyn.
Źródło: Carmina Gallardo - EURL (CISA-Inia)

Szczepy wirusa ASF różnią się zjadliwością i mogą prowadzić do szeregu różnych objawów od form nadostrych do chronicznych. Istnieje wiele objawów klinicznych, typowych dla gorączki krwotocznej z uszkodzeniem wielu narządów. Niektóre genotypy, jak np. genotyp II aktualnie krążący w Europie Wschodniej, powoduje wysokie wskaźniki śmiertelności w wysokości do 100% u świń domowych i dzików. Objawy kliniczne pojawiają się po okresie inkubacji, który trwa od 5 do 15 dni. Rozwój wysokiej gorączki (> 40 ° C) jest zwykle pierwszym objawem klinicznym, której towarzyszy apatia i utrata apetytu. Inne objawy kliniczne obejmują zaczerwienienie skóry uszu, brzucha i kończyn, duszności, wymioty, krwawienie z nosa lub odbytnicy, biegunkę i śmierć w 2 do 10 dni. Często pojawiają się ronienia. W obrazie sekcyjnym charakterystyczna jest wybroczynowość w narządach wewnętrznych, zwłaszcza w węzłach chłonnych, śledzionie i nerkach. Mniej zjadliwe formy wirusa generują mniej intensywne objawy. U świń, które przeżyły zakażenie wiremia może utrzymywać się przez kilka tygodni (do sześciu miesięcy), a ozdrowieńcy stanowią realne zagrożenie, ponieważ wirus po tym czasie był izolowany z tkanek. Ważne jest, aby podkreślić, że tylko kilka chorób może powodować podobne objawy kliniczne, co ASF, najważniejsza to klasyczny pomór świń (CSF), ale także różyca, salmonelloza, posocznicowa pastereloza i inne septicemie bakteryjne, zatrucia, itp. . Dlatego też ostateczna diagnoza może być dokonana jedynie na podstawie testów laboratoryjnych przez wykrywania wirusa i / lub przeciwciała.
.

Reddening and cyanosis of the skin: tips of ears, chest, abdomen and both front and hind legs

Zaczerwienienie i zasinienie skóry: wierzchołków uszu, klatki piersiowej, brzucha i przednie i tylne kończyny.
Źródło: Carmina Gallardo - EURL (CISA-Inia)

Hydrothorax

Liver

Stomach and Small and large intestine

Kidney

Spleen

Lymph nodes

Źródło: Carmina Gallardo - EURL (CISA-Inia)

Obecnie zidentyfikowano 22 genotypy krążące w Afryce sub-saharyjskiej, gdzie ASF jest powszechny w większości krajów. Mimo to w Afryce choroba się ciągle rozprzestrzenia na obszary dotychczas niezajęte, co jest spowodowane przez dynamiczny wzrost sektora trzody chlewnej. Wirus został wykryty poza Afryką w latach 1950 - 1980 w Europie, Karaibach i Brazylii, gdzie udało się opanować zakażenie, z wyjątkiem włoskiej wyspy Sardynii , gdzie nadal występuje. Jednakże od czasu jego pojawienia się w 2007 roku w Gruzji rozprzestrzenił się szybko na całym Kaukazie (Armenia i Azerbejdżan) w Islamskiej Republice Iranu, Rosji i w ciągu ostatnich dwóch lat choroba stopniowo rozprzestrzenia się w kierunku zachodnim, na Ukrainę i Białoruś, a ostatnio na Unię Europejską ( tj. Litwa i Polska ). Zakażone dziki dodatkowo komplikują kontrolę ASF, choć zakres jego roli w epidemiologii nie jest jeszcze jasno zdefiniowany. Można stwierdzić, że ASF występuje endemiczne na niektórych obszarach Kaukazu i Europy Wschodniej, gdzie jest przyczyną poważnych zakłóceń w handlu, a także ma destrukcyjny wpływ na małych hodowców świń .

Traditional butcher in Georgia

Tradycyjny rzeźnik w Gruzji

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji