X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
1
1
Czytaj ten artykuł w:

Bezpieczeństwo biologiczne pasz na etapie produkcji i poprodukcyjnym. Zrozumienie i zarządzanie ryzykiem przenoszenia chorób podczas mielenia i dostarczania paszy dla świń

1 komentarze

Mieszanie składników z paszą i dystrybucja paszy do miejsca w gospodarstwie, w którym następuje konsumpcja, określane jest jako „etap produkcyjny i poprodukcyjny” łańcucha dostaw pasz. W tym artykule przedstawiono, w jaki sposób koncepcje bezpieczeństwa biologicznego można zastosować do produkcji i dystrybucji paszy dla świń, aby zapewnić spożywanie produktu wolnego od patogenów.

Podczas gdy poprzedni artykuł koncentrował się na wykorzystaniu składników pasz, które pochodzą z biobezpiecznego źródła i zostały dostarczone do wytwórni pasz w sposób biobezpieczny, ten ostatni artykuł skupi się na bezpiecznym biologicznie przyjmowaniu, przechowywaniu i przetwarzaniu tych składników w wytwórni pasz oraz biobezpieczne dostarczanie końcowej paszy.

Etap produkcji łańcucha dostaw pasz – bioasekuracja wytwórni pasz

Stałe i płynne składniki pasz są dostarczane zarówno w małych i średnich kontenerach (np. workach, pojemnikach, wiadrach i beczkach), jak i w większych mobilnych pojemnikach (np. przyczepach, wagonach kolejowych i innych rodzajach pojemników) oraz w jaki sposób te składniki są przyjmowane, przechowywane i obsługiwane mogą się znacznie różnić w zależności od młyna paszowego. Dlatego każdy młyn paszowy wymaga dostosowanych protokołów bezpieczeństwa biologicznego.

Fot. 1. Przykład przyjmowania składników luzem przy minimalnym potencjale zanieczyszczenia. Europa.

Fot. 1. Przykład przyjmowania składników luzem przy minimalnym potencjale zanieczyszczenia. Europa.

Odbiór składników

Biobezpieczny odbiór składników stałych i płynnych do systemu mielenia jest najważniejszym czynnikiem zapobiegającym zanieczyszczeniu składników pasz patogenami zakaźnymi. Należy zadbać o to, aby przenoszenie składników do urządzeń do obsługi, przechowywania i mieszania składników nie było podatne na zanieczyszczenie krzyżowe.

Wiele praktycznych i powszechnych protokołów obejmuje:

  • Kontrola ruchu – ruch osób i pojazdów powinien być kontrolowany w sposób uwzględniający i minimalizujący ryzyko poważnego skażenia organicznego terenu, a ostatecznie składników. Najbardziej prawdopodobną drogą skażenia jest narażenie punktów pobierania luzem na pojazdy powracające z potencjalnie zainfekowanych miejsc produkcji świń. W idealnym przypadku ruch dostaw składników luzem powinien być oddzielony od ruchu potencjalnie skażonego (np. pojazdy dostawcze powracające z gospodarstw lub ruch pojazdów klientów).
Fot. 2. Przykład przyjmowania składników luzem o wysokim potencjale zanieczyszczenia. Ameryka Północna.

Fot. 2. Przykład przyjmowania składników luzem o wysokim potencjale zanieczyszczenia. Ameryka Północna.

  • Kontrole odbioru - Po przybyciu zewnętrzne opakowanie składników i pojazdy, które dostarczają te składniki, powinny zostać poddane inspekcji wizualnej, aby upewnić się, że nie ma oczywistego zanieczyszczenia materiałem organicznym. Przed rozładunkiem składników należy usunąć wszelkie oczywiste zanieczyszczenia z pojazdów (np. błoto i śnieg z podwozia pojazdu i „chlapacze”).
  • Kontrola obsługi produktów – Ponieważ składniki luzem i pakowane w opakowaniach trafiają do urządzeń do obsługi składników młyna, transfer powinien odbywać się w sposób bezpieczny biologicznie (zdjęcie 1). Niezbędne jest stosowanie czystych i dedykowanych urządzeń do odbioru (np. lejów do odbioru materiałów sypkich lub worków), aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia składników. Zapobieganie przesypywaniu się składników wokół punktów wlotu i uniemożliwianie zamiatania nadmiaru materiału do punktu wlotu (zdjęcie 2) to krytyczne kroki, a punkty wlotu składników powinny być zakryte, gdy nie są używane (zdjęcie 3).
  • Fot. 3. Przykłady systemów, które chronią miejsca pobierania składników przed zanieczyszczeniem, gdy nie są używane. Ameryka Północna i Europa.

    Fot. 3. Przykłady systemów, które chronią miejsca pobierania składników przed zanieczyszczeniem, gdy nie są używane. Ameryka Północna i Europa.

Przechowywanie

Zanim składniki zostaną użyte do przygotowania paszy, powinno nastąpić bezpieczne przechowywanie. Składniki luzem należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach (tj. koszach i kontenerach), a nie w otwartych miejscach, które są narażone na skażenie przez ruch pojazdów i zwierzęta. Składowanie składników dostarczanych w workach i pojemnikach powinno odbywać się w bezpiecznym magazynie na paletach lub regałach, aby uniemożliwić dostęp gryzoniom i ptakom oraz z dala od zanieczyszczeń płynnych.

Przetwarzanie

Po przygotowaniu kompletnej paszy, a przed jej dostarczeniem lub spożyciem, opcje, które okazały się skuteczne w zapobieganiu przetrwaniu patogenów, które mogły skazić paszę to dodatkowe przetwarzanie, takie jak granulowanie, obróbka chemiczna (np. formaldehyd) i stosowanie okresu przetrzymywania w minimalnej temperaturze przechowywania.

Poprodukcyjny etap łańcucha dostaw pasz – bezpieczeństwo biologiczne dostaw pasz

Ostatnim etapem przed spożyciem jest dostawa z młyna paszowego do zakładu produkcji trzody chlewnej. Chociaż większość paszy jest dostarczana luzem, to część paszy jest dostarczana w workach, więc należy rozważyć bezpieczne dostarczanie obu form.

Ważne jest, aby upewnić się, że obszar obsługi materiałów sypkich wewnątrz pojazdu dostawczego jest czysty, a brudne obuwie i sprzęt nie mają tam dostępu. Przegląd tej podstawowej koncepcji dla każdego młyna paszowego ma kluczowe znaczenie.

Komercyjne pojazdy dostarczające pasze luzem często przemieszczają się między wytwórnią pasz a wieloma zakładami produkcyjnymi tego samego dnia i w ciągu tego samego tygodnia. W związku z tym zewnętrzne zanieczyszczenie tych ciężarówek stwarza wyraźne ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego w zakładzie, do którego wracają, oraz w odwiedzanych zakładach produkcyjnych. Podejmowanie kroków w celu zorganizowania biobezpiecznych dostaw ma kluczowe znaczenie i może obejmować planowanie dostaw w kolejności stanu zdrowia, wyznaczanie pojazdów dostawczych do określonych przepływów produkcyjnych oraz uwzględnienie strategicznego odkażania pojazdów w celu ochrony zarówno młyna, jak i obsługiwanych gospodarstw. Jak każdy odwiedzający zakład produkcyjny, kierowcy dostarczający paszę są rutynowo proszeni o używanie pokrowców na obuwie i nigdy nie przekraczają czystych granic linii.

Ilekroć pakowana pasza jest dostarczana do miejsca produkcji, powinna być dostarczana na palecie, a worki powinny być odpowiednio zabezpieczone folią, aby uniknąć zewnętrznego zanieczyszczenia worków.

Wniosek

Chociaż przeniesienie choroby za pośrednictwem łańcucha dostaw paszy jest zdarzeniem, które w normalnych warunkach prawdopodobnie zdarza się rzadko, wpływ pojedynczego zdarzenia przeniesienia może mieć katastrofalny wpływ na rentowność pojedynczego zakładu produkcyjnego lub nawet przemysłu krajowego. Dlatego zrozumienie i zastosowanie podstawowych koncepcji bezpieczeństwa biologicznego w łańcuchu dostaw pasz powinno być priorytetem.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
02-lis-2021 Dawid OptiPaszbardzo dobry artykuł. ja używam do bilansowania moich receptur programu komputerowego OptiPasz / OptiFeed www.optipasz.pl
z czystym sumieniem polecam
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji