Podczas gdy poprzedni artykuł koncentrował się na wykorzystaniu składników pasz, które pochodzą z biobezpiecznego źródła i zostały dostarczone do wytwórni pasz w sposób biobezpieczny, ten ostatni artykuł skupi się na bezpiecznym biologicznie przyjmowaniu, przechowywaniu i przetwarzaniu tych składników w wytwórni pasz oraz biobezpieczne dostarczanie końcowej paszy.
Etap produkcji łańcucha dostaw pasz – bioasekuracja wytwórni pasz
Stałe i płynne składniki pasz są dostarczane zarówno w małych i średnich kontenerach (np. workach, pojemnikach, wiadrach i beczkach), jak i w większych mobilnych pojemnikach (np. przyczepach, wagonach kolejowych i innych rodzajach pojemników) oraz w jaki sposób te składniki są przyjmowane, przechowywane i obsługiwane mogą się znacznie różnić w zależności od młyna paszowego. Dlatego każdy młyn paszowy wymaga dostosowanych protokołów bezpieczeństwa biologicznego.
Odbiór składników
Biobezpieczny odbiór składników stałych i płynnych do systemu mielenia jest najważniejszym czynnikiem zapobiegającym zanieczyszczeniu składników pasz patogenami zakaźnymi. Należy zadbać o to, aby przenoszenie składników do urządzeń do obsługi, przechowywania i mieszania składników nie było podatne na zanieczyszczenie krzyżowe.
Wiele praktycznych i powszechnych protokołów obejmuje:
- Kontrola ruchu – ruch osób i pojazdów powinien być kontrolowany w sposób uwzględniający i minimalizujący ryzyko poważnego skażenia organicznego terenu, a ostatecznie składników. Najbardziej prawdopodobną drogą skażenia jest narażenie punktów pobierania luzem na pojazdy powracające z potencjalnie zainfekowanych miejsc produkcji świń. W idealnym przypadku ruch dostaw składników luzem powinien być oddzielony od ruchu potencjalnie skażonego (np. pojazdy dostawcze powracające z gospodarstw lub ruch pojazdów klientów).
- Kontrole odbioru - Po przybyciu zewnętrzne opakowanie składników i pojazdy, które dostarczają te składniki, powinny zostać poddane inspekcji wizualnej, aby upewnić się, że nie ma oczywistego zanieczyszczenia materiałem organicznym. Przed rozładunkiem składników należy usunąć wszelkie oczywiste zanieczyszczenia z pojazdów (np. błoto i śnieg z podwozia pojazdu i „chlapacze”).
- Kontrola obsługi produktów – Ponieważ składniki luzem i pakowane w opakowaniach trafiają do urządzeń do obsługi składników młyna, transfer powinien odbywać się w sposób bezpieczny biologicznie (zdjęcie 1). Niezbędne jest stosowanie czystych i dedykowanych urządzeń do odbioru (np. lejów do odbioru materiałów sypkich lub worków), aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia składników. Zapobieganie przesypywaniu się składników wokół punktów wlotu i uniemożliwianie zamiatania nadmiaru materiału do punktu wlotu (zdjęcie 2) to krytyczne kroki, a punkty wlotu składników powinny być zakryte, gdy nie są używane (zdjęcie 3).
Przechowywanie
Zanim składniki zostaną użyte do przygotowania paszy, powinno nastąpić bezpieczne przechowywanie. Składniki luzem należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach (tj. koszach i kontenerach), a nie w otwartych miejscach, które są narażone na skażenie przez ruch pojazdów i zwierzęta. Składowanie składników dostarczanych w workach i pojemnikach powinno odbywać się w bezpiecznym magazynie na paletach lub regałach, aby uniemożliwić dostęp gryzoniom i ptakom oraz z dala od zanieczyszczeń płynnych.
Przetwarzanie
Po przygotowaniu kompletnej paszy, a przed jej dostarczeniem lub spożyciem, opcje, które okazały się skuteczne w zapobieganiu przetrwaniu patogenów, które mogły skazić paszę to dodatkowe przetwarzanie, takie jak granulowanie, obróbka chemiczna (np. formaldehyd) i stosowanie okresu przetrzymywania w minimalnej temperaturze przechowywania.
Poprodukcyjny etap łańcucha dostaw pasz – bezpieczeństwo biologiczne dostaw pasz
Ostatnim etapem przed spożyciem jest dostawa z młyna paszowego do zakładu produkcji trzody chlewnej. Chociaż większość paszy jest dostarczana luzem, to część paszy jest dostarczana w workach, więc należy rozważyć bezpieczne dostarczanie obu form.
Ważne jest, aby upewnić się, że obszar obsługi materiałów sypkich wewnątrz pojazdu dostawczego jest czysty, a brudne obuwie i sprzęt nie mają tam dostępu. Przegląd tej podstawowej koncepcji dla każdego młyna paszowego ma kluczowe znaczenie.
Komercyjne pojazdy dostarczające pasze luzem często przemieszczają się między wytwórnią pasz a wieloma zakładami produkcyjnymi tego samego dnia i w ciągu tego samego tygodnia. W związku z tym zewnętrzne zanieczyszczenie tych ciężarówek stwarza wyraźne ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego w zakładzie, do którego wracają, oraz w odwiedzanych zakładach produkcyjnych. Podejmowanie kroków w celu zorganizowania biobezpiecznych dostaw ma kluczowe znaczenie i może obejmować planowanie dostaw w kolejności stanu zdrowia, wyznaczanie pojazdów dostawczych do określonych przepływów produkcyjnych oraz uwzględnienie strategicznego odkażania pojazdów w celu ochrony zarówno młyna, jak i obsługiwanych gospodarstw. Jak każdy odwiedzający zakład produkcyjny, kierowcy dostarczający paszę są rutynowo proszeni o używanie pokrowców na obuwie i nigdy nie przekraczają czystych granic linii.
Ilekroć pakowana pasza jest dostarczana do miejsca produkcji, powinna być dostarczana na palecie, a worki powinny być odpowiednio zabezpieczone folią, aby uniknąć zewnętrznego zanieczyszczenia worków.
Wniosek
Chociaż przeniesienie choroby za pośrednictwem łańcucha dostaw paszy jest zdarzeniem, które w normalnych warunkach prawdopodobnie zdarza się rzadko, wpływ pojedynczego zdarzenia przeniesienia może mieć katastrofalny wpływ na rentowność pojedynczego zakładu produkcyjnego lub nawet przemysłu krajowego. Dlatego zrozumienie i zastosowanie podstawowych koncepcji bezpieczeństwa biologicznego w łańcuchu dostaw pasz powinno być priorytetem.