Wstęp
W listopadzie 2014 roku zostaliśmy wezwani do przypadku nagłych padnięć 70 kr tuczników, u których wystąpiły objawy nerwowe. Padły 3 świnie, a u innych z tej samej grupy hodowca zaobserwował niezborność ruchów i osłabienie.
Opis fermy
Tuczniki na fermie |
Ferma jest zlokalizowana w regionie o niewielkim zagęszczeniu produkcji świń, w południowo-zachodniej Bretanii. Ferma hoduje tylko warchlaki i tuczniki, które są dostarczane z nowo założonego stada loch o bardzo wysokim statusie zdrowotnym. Pierwsza partia świń została sprowadzona w czerwcu 2014 roku
Prosięta są dostarczane w wieku 3 tygodni, tuż po odsadzeniu, co 7 tygodni.
Warchlakarnia posiada miejsce dla 400 świń a tuczarnia dla 800 świń.
Obecnie prosięta pochodzą tylko od loszek i młodych loch.
Hodowca rygrystycznie przestrzega zasad bioasekuracji wewnętrznej i zewnętrznej. Przed rozpoczęcięm zasiedlania prosiętami z nowego źródła przeprowadzono dokładne czyszczenie i dezynfekcję, a następnie odczekano 6 tygodni.
Stado loch posiada następujący status zdrowotny:
- PRRSV: ujemne
- Actinobacillus pleuropneumoniae: ujemne (wszystkie serotypy)
- Choroba Aujeszky: ujemne
- Mycoplasma hyopneumoniae: ujemne
- Grypa (H1N1, H1N2 and H3N2): ujemne
- PCV2: szczepienie od początku założenia stada
W sierpniu 2014 roku przeprowadzono monitoring w kierunku PRRS i Mycoplasma hyopneumoniae u prosiąt. Dziesięć sztuk zostało zbadanych w 8 tygodni po wprowadzeniu na fermę. Wyniki badania serologicznego były ujemne w obu kierunkach.
Nie zastosowano szczepienia przeciw tym chorobom.
System żywienia:
Warchlaki karmione są paszą granulowaną pochodzącą z zakupu.
Tuczniki są karmione paszą płynną dostarczaną rurociągiem. Pasza jest przygotowywana z kukurydzy i pszenicy produkowanych przez hodowcę, oraz dodatków z zakupu.
W warchlakarni znajdują się poidła smoczkowe. W tuczarni świnie otrzymują wodę tylko w postaci paszy, 3 razy dziennie.
Raport kliniczny (1):
W listopadzie 2014 roku przeprowadzono badanie sekcyjne na trzech świniach, które nagle padły. Zmiany sekcyjne opisano w tabeli 1.
Zewnętrzne zmiany | Klatka piersiowa | Jama brzuszna | |
1 | Brak | Niewydolność serca | Krew w jelicie cienkim, przekrwienie śluzówki, powiększenie węzłów chłonnych krezkowych i pachwinowych |
2 | Złogi włóknika | Powiększenie węzłów chłonnych krezkowych i pachwinowych, płynny kał o zabarwieniu żółtawym | |
3 | Zapalenie osierdzia i opłucnej | Powiększenie węzłów chłonnych krezkowych i pachwinowych, płynny kał o zabarwieniu szarym |
Tabela 1: podsumowanie sekcji pierwszych trzech świń
Zmiany sekcyjne wskazywały na posocznicę wywołaną zakażeniem salmonellą. Obraz kliniczny również na to wskazywał.
Padła świnia poddania badaniu sekcyjnemu w czasie pierwszej wizyty
Węzły chłonne krezkowe i próbki kału z okrężnicy wszystkich świń wysłano do laboratorium w celu przeprowadzenia badań.
Wyniki były zaskakujące. W każdej próbce stwierdzono:
- E coli O139K82 w węzłach chłonnych i kale
- Testem PCR stwierdzono czynniki zjadliwości Stx2e i F18 w hodowlach E coli
- Salmonella: wynik ujemny
Na podstawie powyższych wyników potwierdzono przypadek choroby obrzękowej, niezmiernie rzadki w tym wieku.
Wykonanie antybiogramu potwierdziło wrażliwość na zwykle stosowane w takich przypadkach antybiotyki.
Raport kliniczny (2): druga fala choroby
Zdecydowano o zaprzestaniu podawania paszy na 24 godziny i podawaniu doustnym kolistyny (100 000 UI na kg przez 5 dni), w paszy płynnej.
Leczenie wydawało się skuteczne w kolejnym tygodniu lecz 2 tygodnie póżniej pojawiła się druga fala padnięć. Padło wówczas nagle, lub z objawami zapalenia opon mózgowych, 8, 80 kg świń.
Objawy kliniczne według hodowcy były łagodne. W trakcie wizyty nie zauważyliśmy żadnych oznak chorób układu pokarmowego lub oddechowego. Świnie były jednak zróżnicowane a u niektórych stwierdzono martwicę uszu a jedna miała PDNS.
Straty były skoncentrowane przy dwóch rurociągach paszy, w dwóch pomieszczeniach, gdzie u 3 świń stwierdzono również niezborność.
Padła świnia poddania badaniu sekcyjnemu w czasie drugiej wizyty
Przeprowadzono sekcję świń 80 kilogramowych. Zmiany sekcyjne były podobne do obserwowanych 2 tyg. wcześniej.
Jedna świnia miała obrzęk płuc a inna miała powiększone węzły chłonne krezkowe I pachwinowe.
Próbki wysłane do badania wykazały obecność tych samych czynników co poprzednio E coli O139K82 i czynniki zjadliwości Stx2e i F18. Antybiogram wykazał taką samą wrażliwość na antybiotyki.
Potwierdziło to, że znowu doszło do wystąpienia choroby obrzękowej. Było to dziwne ponieważ zwykle przegłodzenie i podawanie kolistyny w paszy daje dobre wyniki.
Raport kliniczny (3): poszukiwanie czynników wywołujących problem
Wiedząc, że choroba dotyczy pojedynczych sztuk postanowiliśmy zbadać niektóre z czynników mogących indukować chorobę tak późno:
- Koinfekcje czynnikami immunosupresyjnymi
- Higiena wody
- Problemy z systemem podawania paszy
1. Koinfekcje
Biorąc pod uwagę obserwowane zmiany sekcyjne (w tym PDNS) podejrzewaliśmy udział PCV2.
Wykonano PCR:
- Węzły chłonne sekcjonowanych świń
- Surowice 15 świń z tej same partii, pulowane po 5
Nie wykonano badania histologicznego ze względu na brak formaliny przy pobieraniu próbek od sekcjonowanych świń. Wszystkie PCR wyniki były ujemne.
Nie badano w kierunku PRRS, grypy, Actinobacillus pleuropneumoniae i Mycoplasma hyopneumniae ponieważ nie było żadnych objawów klinicznych sugerujących obecność tych patogenów.
2. Problemy z wentylacją
Hodowca twierdził, że nie wprowadził żadnych zmian w tym zakresie. Jednak w przeszłości stwierdzano przypadki kanibalizmu świń oraz podwyższony poziom amoniaku.
3. Higiena wody
Badanie bakteriologiczne przeprowadzono po drugim epizodzie choroby obrzękowej. Próbkę pobrano z ze zdezynfekowanego kranu. Wyniki zaprezentowano w tabeli 2.
Parametr | Próbka | Norma* |
Pałeczki | 0 g/ml | 0 |
Pałeczki kałowe (E coli) | 0 g/ml | 0 |
Pacciorkowce kałowe | 0 g/ml | 0 |
Beztlenowce | 0 g/ml | 0 |
Całkowita liczba bakterii (22°C) | 0 /ml | < 100 |
Całkowita liczba bakterii (37°C) | 0 /ml | < 10 |
*Normy wody dla człowieka
Wodę uznano za zdatną do picia przez zwierzęta.
4. Problemy z paszą
Świnie karmiono paszą o następującym składzie
- 50% kukurydza
- 20% pszenica
- 30% dodatki paszowe z zakupu
Najpierw skontrolowano kukurydzę na obecność mikotoksyn. Ze względu na koszt analizę przeprowadzono w kierunku womitotoksyny (test ELISA): stwierdzono 196 ppb. Tabela 3 przedstawia listę parametrów analizowanej kukurydzy.
Produkt surowy | Produkt suchy | |
Wilgotność | 37.4 % | |
Sucha masa | 62.6 % | |
Substancje azotowe | 5.2 % | 8.3 % |
Skrobia | 44.7 % | 71.5 % |
Hodowca dodawał sól do paszy. Zwierzęta karmiono 3 razy dziennie paszą złożoną 2,7 kg treści i 2,8 l wody na świnię. Każda świnia otrzymywała 7, 7 l wody dziennie co może być zbyt mało dla zwierząt o wadze 80 kg (dzienna ilość wody powinna wynosić 10% masy ciała (Massabie P, 2001, tabela 4), szczególnie jeśli w paszy jest sól.
Wiek | Waga | Konsumpcja | Spożycie wdy |
70 d | 30 kg | 1.5 kg | 4.23 L |
90 d | 42 kg | 2 kg | 5.64 L |
110 d | 55 kg | 2.55 kg | 7.19 L |
130 d | 75 kg | 2.6 kg | 7.33 L |
150 d | 80 kg | 2.65 kg | 7.47 L |
170 d | 100 kg | 2.7 kg | 7.61 L |
Po wystąpieniu drugiego epizodu hodowca zdecydował o zwiększeniu dodatku zakwaszaczacza do 5 kg/tonę paszy, i zaprzestaniu dodawania soli.
Od tego czasu sytuacja uległa poprawie mimo wolniejszych przyrostów w tej partii świń: nie stwierdzano już objawów nerwowych i padnięć. W kolejnych grupach nie stwierdzano już podobnych objawów.
Dyskusja
Choroba obrzękowa występuje dość powszechnie na francuskich fermach. Zwykle objawy i przypadki śmierci występują u warchlaków, kilka tygodni po odsadzeniu [Moxley RA, 2000], i czasem u młodych tuczników [Fairbrothers JM et al]. We Francji nie stwierdzono wcześniej tej choroby u świń w wadze 70-80 kg. W literaturze światowej nie opisano żadnego przypadku u takich zwierzat.
Ponieważ w opisanym przypadku zastosowano wiele modyfikacji w tym samym czasie (zwiększenie zawartości zakwaszacza, zmniejszenie ilości soli), nie było możliwe wskazanie głównego czynnika odpowiadającego za wystąpienie choroby.
Ponadto, nie zbadano problemów z wentylacją.