Coraz częściej słyszymy o tym, jak intensywna jest produkcja zwierzęca i że jest jej za dużo... Ale skąd możemy wiedzieć, czy jeden kraj produkuje więcej świń niż inny?
Odpowiedź nie jest tak prosta, jak się wydaje. Wielkość kraju jest oczywistym czynnikiem, ale jeśli chcemy wiedzieć, jak intensywna jest produkcja świń w danym kraju, musimy pójść o krok dalej.
Zamiast porównywać pogłowie świń do km2 kraju, porównaliśmy je do km2 gruntów ornych*. Daje nam to dokładniejszy obraz wielkości przemysłu wieprzowego w stosunku do zasobów rolnych kraju.
Ryc. 1.Kształtowanie się liczby świń / km2 gruntów ornych w latach 2010-2020 w głównych europejskich krajach produkujących.
*Grunty rolne odnoszą się do udziału powierzchni gruntów, które są uprawne, pod stałymi uprawami i pod stałymi pastwiskami. Grunty orne obejmują grunty zdefiniowane przez FAO jako grunty pod uprawami czasowymi (obszary o podwójnych uprawach są liczone raz), czasowe łąki do koszenia lub na pastwiska, grunty pod ogrodami rynkowymi lub kuchennymi oraz grunty czasowo odłogowane. Wyklucza się grunty porzucone w wyniku przesunięcia upraw. Grunty pod uprawami stałymi to grunty uprawiane pod uprawy, które zajmują ziemię przez długi czas i nie muszą być ponownie sadzone po każdych zbiorach, takie jak kakao, kawa i kauczuk. Kategoria ta obejmuje grunty pod kwitnącymi krzewami, drzewami owocowymi, drzewami orzechowymi i winoroślą, ale nie obejmuje gruntów pod drzewami uprawianymi na drewno. Trwałe pastwiska to grunty wykorzystywane przez pięć lub więcej lat na paszę, w tym uprawy naturalne i uprawne.