X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Czynniki wpływające na spożycie siary przez prosięta

Nic nie ma tak dużego wpływu na przetrwanie prosiąt, jak odpowiednie spożycie siary.

Nic nie ma tak dużego wpływu na przetrwanie prosiąt, jak odpowiednie spożycie siary, która dostarcza energii i odporności.

50-75% upadków prosiąt ma miejsce w pierwszych 72 godzinach życia.

Zmienność produkcji siary w przeliczeniu na lochę i spożycie na prosiąt jest duża.

Tak jak widać w Tabeli 1, ilość siary spożyta przez prosięta i śmiertelność są ze sobą ściśle powiązane.

 

Tabela 1. Śmiertelność i spożycie siary

Spożycie siary Śmiertelność przedodsadeniowa
<200 g 43.4%
>200 g 7.1%
Śmiertelność w ciągu 3 pierwszych dni dotyczy 82% prosiąt, które nie spożyły wystarczającej ilości siary
Devillers, Dividich, Prunier, 2007

 

Dobrze wiedzieć, że prosięta powinny przyjmować co najmniej 200 g siary, ale 300 g do 400 g byłoby lepsze. Niestety, nie jest możliwe zmierzenie ilości siary spożytej na fermie, a zatem nie można jej ustanowić jako jednego z celów. Jednak śmiertelność przedodsadzeniowa jest parametrem jak najbardziej mierzalnym.

 

Tabela 2. Średnia śmiertelność przedodsadzeniowa.

Śmiertelność przedodsadzeniowa
Średnia w Hiszpanii 2014 (BD Porc) 12.3%
Średnia w Danii 2012 (PRC) 13.6%
Najlepsze 25% ferm w Danii 2012 (PRC) 11.6%

 

<p>Rozkład śmiertelności podczas laktacji</p>

Wykres 1. Rozkład przyczyn śmiertelności podczas laktacji . 2006 (Pighamp, opublikowane w 3tres3).

Przygniecenia mogą wynosić 32% (Holyoate, 1995) do 83% (Koketsu, 2006).

Zróżnicowanie dotyczące przyczyn śmierci, czasu występowania, a może nawet bardziej, sposobu ich rejestrowania, jest znaczne. Ważne jest wprowadzenie prostych i rygorystycznych systemów zapisu danych (tabele 3 i 4) w celu uzyskania użytecznych informacji, które mogą być kontrolowane przez osobę je wdrażającą. Wszelkie środki mające na celu poprawę spożycia siara powinny mieć wpływ na śmiertelność przedodsadzeniową. Stosowanie odpowiedniego systemu danych powinno pozwolić na ocenę powodzenia wdrożonych środków zaradczych.

 

Tabela 3. Kontrola śmiertelności na porodówkach

Tydzień #___________ Śmiertelność przedodsadzeniowa:
Wiek (dni)

Przyczyna 1 2 3 4 5-10 11-20 21+
Przygniec.              
Głód              
Niezdat. do ż.              
Zimno              
Biegunka              
Infekcja              
Kanibalizm              
Kastracja              
Inne (proszę opisać)              

Razem:
Padnięcia na tydzień:
Całkowita liczba urodzonych:

Tabela 4. Kontrola śmiertelności na porodówkach dla prosiąt niezdolnych do przeżycia

Tydzień #___________ Śmiertelność przedodsadzeniowa:
WIek (dni)

Przyczyna 1 2 3 4 5-10 11-20 21+
Przygniec.              
Głód              
Zimno              
Waga <800g              
Brak żywotnoś.              
Wady wrodz.              
Biegunka              
Kastracja              
Kanibalizm              

Razem:
Padnięcia na tydzień:
Całkowita liczba urodzonych:

 

Pobranie siary, zimno, przygniecenia i brak żywotności są ze sobą powiązane.

 

Czynniki wpływające na spożycie siary

  • Waga urodzeniowa: Zwiększenie o 28 g na 100 g zwiększonej masy urodzeniowej (Devillers, Farmer, Dividich and Prunier, 2006).
  • Żywotność prosiąt.
  • Liczebność miotu: W przeciwieństwie od mleka produkcja siary nie zwiększa się wraz ze wzrostem liczebności miotu, więc jej dostępność spada o 22-42 g / dzień jeśli liczebność miotu jest zwiększona o jeden (Dividich, 2005).
  • Czas od urodzenia do pierwszego ssania wpływa na produkcję siary: 11g na każdą minutę opóźnienia (Declerck et al., 2015.)
  • Kolejność rodzenia się prosiąt: niektóre badania sugerują, że kolejność rodzenia się prosiąt nie ma wpływu, jednak inne wskazują na powiązanie z pobieraniem siery i śmiertelnością pzedodsadzeniową.

 

Środki mające na celu zwiększenie spożycia siary

  • Prosięta ≤ 1200g masy urodzeniowej: suplementacja paszy loch ciężarnych U, bez zwiększania całkowitej średniej konsumpcji w 115 dniach ciąży.
  • Kontrola ciepła: godziny, kiedy spożywana jest siara są wyjątkowe; prosięta wymagają dodatkowego ogrzewania i wykorzystanie przestrzeni w kojcu jest zupełnie inne niż na pozostałych etapach laktacji.

 

Przygotowany kojec porodowy
Przygotowany kojec porodowy

Fot. 1. Przygotowany kojec porodowy. Dzięki uprzejmości Jordi Ventura.

Wiele porodów występuje wczesnym rankiem, dlatego musimy wziąć pod uwagę wahania temperatury w ciągu dnia, przeciągi, wilgotność itp.

Jeśli kojce mają betonowe lub metalowe podłogi, które są znacznie zimniejsze niż posadzki z tworzywa sztucznego, może okazać się konieczne zainstalowanie nagrzewnicy.

  • Indywidualna kontrola termiczna: powszechnie stosowanym środkiem ułatwiającym spożycie siary małym prosiętom jest umieszczenie większych w pudełku lub gnieździe w celu zmniejszenia konkurencji. Wcześniej dobrze jest, aby małe prosięta były w skupisku, suche i ogrzane, tak aby miały wystarczającą ilość energii do spożycia siary.

 Będziemy musieli je przenieść z z zimnych rejonów kojca do ciepłych.

Pudełko, kt&oacute;re może pełnić funkcję skrzynki &mdash;z małym otworem od oddzeilania i otwarte pudełko
Pudełko, które może pełnić funkcję skrzynki —z małym otworem od oddzeilania i otwarte pudełko

Fot. 2. Pudełko, które może pełnić funkcję skrzynki —z małym otworem od oddzeilania i otwarte pudełko.

 Przebudzanie prosiąt śpiących przy sutku może zachęcić je do jedzenia i pomaga zidentyfikować prosięta, które mają problemy. Wszystkie prosięta, które nie jedzą, są zagrożone przygnieceniem lub które się wychładzają, powinny zostać przeniesonie do gniazda.

Prosięta umiejscowione z tyłu lochy na metalowym ruszcie z pewnością padną jeśli nie podejmiemy żadnych działań. Łatwo możemy zauważyć, że prosięta oznaczone na czerwono potrzebują pomocy: ciepła i mniejszej konkurencji w dostępie do sutka. Na niebiesko można oznaczyć prosięta z dużych miotów, które mają trafić do innej lochy.

 

 

Zarządzanie przemieszczaniem prosiąt do innych matek

Przenoszenie prosiąt w celu wyrównania miotów jest ważnym zadaniem i muszi być na to przeznaczona odpowiednia ilość czasu podczas codziennych zajęć na fermie. Jeśli zapytamy hodowcę: Kiedy przeprowadzasz wyrównywanie? Jego odpowiedź brzmi najprawdopodobniej: "Przenoszę prosięta 24 godziny po urodzeniu".

Tak, ale jak to działa? Oto co się naprawdę dzieje: wyobraźmy sobie gospodarstwo, w którym godziny pracy sięgają godziny 7 wieczorem, w których adopcje są przeprowadzane o 9 rano. Jeśli sprawdzimy w dokumentacji matki datę porodu i datę urodzenia pierwszego prosięcia (co może pomóc w kontrolowaniu obecności lub braku pomocy podczas porodu), zauważymy, że prosięta, które są przenoszone, urodziły się między godziną 23:00 poprzedniego dnia (4-godzinny poród) i 7: 01 po południu dnia wcześniej, tj. prosięta, spędziły 10 godzin z matką i prosięta, które spędziły 38 godzin z matką.

W celu ściślejszej kontroli można rejestrować datę i czas porodów.

Aby mieć pewność, że młodsze prosięta, które przemieścimy wypiły wystarczająco dużo siary, możemy wdrożyć system oznaczania prosiąt, które urodziły się pierwsze, miały dobrą wagę i zaobserwowano, że piją siarę. Przed zakończeniem dnia prosięta oznaczone jako "wypiły siarę" mogą być przemieszczane z miotu z 19 prosiątami lub więcej. Może to zmniejszyć liczbę przygnieceń prosiąt oraz nadmierną konkurencję.

W celu optymalizacji wykorzystania sutków, możemy zostawić najsłabsze prosięta w miocie i przemieszczać tylko najsilniejsze. W każdym przypadku wskazane jest zminimalizowanie przemieszczania prosiąt.

 

Wniosek

Aby zoptymalizować wydajność, konieczne jest odpowiednie spożycie siary, a żeby to naprawdę miało miejsce, musimy zwracać uwagę na drobne szczegóły, które robią dużą różnicę. Zmiany muszą być badane, wdrażane i mierzone, a następnie musimy zaczynać wszystko od nowa.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji