X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Nowe podejście do odwiecznych problemów prosiąt w odchowalni

Jakie czynniki powodują zwiększoną śmiertelność i wolno rosnące prosięta w fazie odchowu? Jak możemy rozwiązać te problemy?

7 czerwiec 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W ostatnich latach, wraz ze wzrostem liczby prosiąt odsadzonych na lochę rocznie, nastąpiło pogorszenie wskaźników wydajności odchowu w dwóch obszarach:

  • Zwiększona śmiertelność
  • Większy % złej jakości prosiąt odsadzonych, które gorzej wypadną w fazie tuczu.

Najczęstsze problemy dotyczące prosiąt w odchowalniach.

  1. Streptokokoza świń, w ostrej postaci powodującej zapalenie opon mózgowych i śmierć, albo w postaci zlokalizowanej ze zwiększonym stanem zapalnym w stawach.
  2. Problemy jelitowe wywołane przez E. coli: wraz z zakazem stosowania tlenku cynku nastąpił wzrost problemów trawiennych, na które wpływ miały również jakość prosiąt, jakość wody i warunki w odchowalni.
  3. Wirusy jelitowe [choroby wywołana przez rotawirusy lub inne wirusy], które często pozostają w obiektach, nawet po umyciu.
  4. Zespół poodsadzeniowy wydaje się być częściej powiązany ze zróżnicowaniem wagi po odsadzeniu i posiadaniem większego odsetka prosiąt o mniejszej wadze, które mają trudności z zapewnieniem sobie odpowiedniego spożycia paszy w pierwszych dniach po odsadzeniu.
  5. Choroba Glassera: choroba związana z gorączką i zapaleniem błon surowiczych (zapalenie osierdzia, zapalenie błon surowiczych z obecnością fibryny). Zwierzęta wydają się apatyczne, blade. Kulawizna i kaszel są bardzo częste.

Poniżej znajdują się czynniki ryzyka i środki kontroli dla każdego problemu, a także ogólne środki kontroli dla tej fazy.

Streptokokoza świń

Wykres 1. Patogeneza streptokokozy świń.

Wykres 1. Patogeneza streptokokozy świń.

Czynniki ryzyka i ich korygowanie

  1. Koinfekcja z PRRS ogranicza zdolność usuwania paciorkowców na poziomie płucnym, dlatego u zwierząt, u których wirus PRRS krąży w okresie odchowalni wpływ paciorkowców na zdrowie jest bardzo duży.
  2. Zarządzanie wentylacją, minimalna wentylacja, nieprawidłowa wymiana objętości powietrza jest czynnikiem ryzyka klinicznego obrazu choroby. Kontrola przepływu powietrza w młodym wieku.
  3. Zagęszczenie. Nieprawidłowe zagęszczenie może zwiększyć stopień stresu i może być czynnikiem predysponującym do rozwoju [choroby].
  4. Niewłaściwe czyszczenie i dezynfekcja obiektów. Presja ze strony infekcji środowiskowych jest czynnikiem ryzyka.
  5. Biegunka na porodówce i odchowalni prowadzi do zapalenia jelit i w konsekwencji do wnikania patogenów (niewydolność bariery jelitowej).
  6. Na porodówkach obcinanie ogonów jest drogą wejścia dla patogenów, używaj kauteryzatorów.

Podejście powinno mieć na celu skorygowanie czynników ryzyka i stabilizację zdrowia loch, a tym samym odchowalni.

Kolibacilloza

Wykres 2. Rozwój kolibakteriozy w odchowalni.

Wykres 2. Rozwój kolibakteriozy w odchowalni.

Czynniki ryzyka wystąpienia w odchowalni

  1. Nagłe zmiany temperatury: wahania o 10 Cº i/lub niskie temperatury zwiększają obraz kliniczny choroby.
  2. Jakość wody pitnej: woda o przewodności powyżej 1500 mikrosimensów jest zwykle czynnikiem predysponującym. Woda musi być dobrej jakości – mikrobiologicznej i fizykochemicznej.
  3. Strawność i smakowitość paszy: skrócenie czasu nie pobierania pokarmu ma kluczowe znaczenie. Zapewnienie paszy na matach lub naczyniach może zapewnić wczesne pobieranie paszy.

Leczenie antybiotykami w porodówce, jeśli antybiotyki były podawane w fazie laktacji, powoduje to zmianę mikroflory jelitowej i prawdopodobnie zmienia integralność bariery jelitowej.

Post-weaning syndrome

Wykres 3. Patogeneza zespołu poodsadzeniowego

Wykres 3. Patogeneza zespołu poodsadzeniowego

Ze względu na spadek spożycia paszy po odsadzeniu prosięta tracą na wadze i każdy patogen jelitowy może skolonizować prosię, prowadząc do procesów patologicznych i niewydolności rozwojowej. Spadek spożycia paszy po odsadzeniu powoduje atrofię kosmków jelitowych, ponieważ potrzebują one składników odżywczych w świetle jelita.

Czynniki do rozważenia:

  1. Higiena obiektów: patogeny, takie jak rotawirusy i koronawirusy, które często pozostają, jeśli mycie nie jest przeprowadzane prawidłowo, często prowadzą do utraty kosmków, a tym samym do zespołu złego wchłaniania.
  2. Temperatura na wejściu prosiąt: Niskie temperatury prowadzą do niskiego spożycia paszy i biegunki. Zapewnij 26-28ºC na wejściu.
  3. Monitoring, CO2 jeśli poziom jest wysoki z powodu nieodpowiedniej wentylacji minimalnej, powoduje mniejsze spożycie paszy.
  4. Kontrola poideł: z dobrymi natężeniami przepływu, które umożliwiają odpowiednie zużycie wody.
  5. Jakość wody pitnej, prosięta nie jedzą, jeśli wcześniej nie piją wystarczająco dużo. Należy wziąć pod uwagę jakość mikrobiologiczną oraz fizykochemiczną. Jeżeli woda ma dobrą jakość fizykochemiczną, użycie słodzików lub aromatów nie poprawia zużycia wody.
  6. Stosowanie mat i karmideł na paszę w kojcach w celu zwiększenia spożycia paszy i zapewnienia prosiętom dobrego startu, ponieważ ograniczamy negatywne skutki okresu nie jedzenia u prosiąt.
Wykres 4. Interakcja poboru paszy i wody w patologii jelit.

Wykres 4. Interakcja poboru paszy i wody w patologii jelit.

Choroba Glässera


Czynniki ryzyka:

  • Słaba wentylacja, która powoduje słabą wymianę powietrza i koncentrację gazów.
  • Zwiększenie gęstości obsady.
  • Współistniejące choroby wirusowe (PRRS, grypa).
  • Mieszanie zwierząt w różnym wieku.

Czynniki kontroli:

  1. Zarządzanie przepływem zwierząt jest bardzo ważne dla osiągnięcia stabilności zdrowotnej odchowalni. Mieszanie grup wiekowych i ciągłe cykle są często przyczyną nasilenia choroby.
  2. Lochy hodowlane należy ustabilizować pod kątem PRRS i grypy, ponieważ recyrkulacja wirusa u warchlaków znacznie zwiększa zachorowalność.
  3. Gęstość zwierząt i słaba wentylacja to czynniki, które powodują duży stres, a tym samym zaostrzają obraz kliniczny.

Ogólne środki kontroli, które mają coraz większe znaczenie, aby zminimalizować problemy w odchowalni:

  • Higiena obiektu i monitorowanie praktycznego wdrażania środków higieny w celu zmniejszenia presji infekcyjnej.
  • Kontrola środowiska z zarządzaniem wentylacją, skupiająca się na kontrolowaniu minimalnych temperatur, umożliwiająca prawidłową wymianę powietrza i utrzymanie odpowiedniej temperatury.
  • Zmniejszenia podawania antybiotyków na porodówkach. Różnorodność mikroflory jelitowej pomaga w utrzymaniu integralności bariery jelitowej.
  • Mikrobiota jelitowa jest złożonym, dynamicznym ekosystemem, który może ulec zmianie z wielu przyczyn, z których głównymi są stres, choroby, leczenie antybiotykami itp. Elementy, które wpływają na mikrobiotę w jednej fazie, zbiorą swoje żniwo w następnej fazie. Na przykład wpływ na mikrobiotę podczas oproszenia wpłynie na wydajność w odchowalni.
  • Stymuluj wczesne spożycie paszy: czasowy brak jedzenia jest czynnikiem decydującym o zwiększeniu przepuszczalności jelit i zmniejszeniu wchłaniania składników odżywczych.
  • Zapewnij poidła, które maksymalizują spożycie wody; Jeśli prosięta nie mają dobrego spożycia wody, nie jedzą.
  • Podejście całe puste- całe pełne staje się coraz ważniejsze w celu przerwania łańcucha epidemiologicznego różnych chorób (zarządzanie przepływem zwierząt).

Problemom w odchowalni należy zapobiegać i leczyć je w sposób kompleksowy, z uwzględnieniem patologii, żywienia, zarządzania, obiektów, przepływów itp.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji