Dr Brockhoff jest doradcą weterynaryjnym Canadian Pork Council i praktykującym weterynarzem w Prairie Swine Health Services. Od 2008 roku Egan wykłada medycynę świń na Uniwersytecie w Calgary. Duża część jego pracy skupia się na szkoleniu weterynaryjnym, zapobieganiu i kontroli infekcji oraz zwiększaniu zdolności bioasekuracji.
Duża część Twojej pracy koncentruje się na profilaktyce w różnych obszarach. Zdecydowanie musimy porozmawiać o ASF.
Kiedy zobaczyliśmy, jak ASF został zawleczony do Chin, wiedzieliśmy, że globalna produkcja wieprzowiny ulegnie zmianie. Widzieliśmy przypadki ASF w Belgii i Niemczech oraz innych krajach i słuchaliśmy raportów o tym, jak ASFv zmieniał sektor trzody chlewnej. Widziałem też PED ( epidemiczna biegunka świń) w Chinach i jak trafił do Ameryki Północnej. Gdy tylko ASF uderzył w Chiny, kanadyjski przemysł i rząd od razu zaangażowały się w skoncentrowanie się na gotowości. Kanadyjski Główny Lekarz Weterynarii (CVO), dr Jaspinder Komal w tym czasie był gospodarzem forum ASF dla Kanady, USA i Meksyku, a my przeszliśmy przez etapy planowania i przygotowania do ASF.
Czy jesteś zadowolony z poziomu przygotowania Kanady w odniesieniu do ASF?
Jestem bardzo dumny z poziomu zaangażowania przemysłu i rządu oraz całej dyskusji na temat planowania i zapobiegania. Nasz poprzedni krajowy standard bezpieczeństwa biologicznego został wydany przed rozprzestrzenieniem się PED i ASF. Ponieważ zdobyliśmy odpowiednią wiedzę na temat takich kwestii, jak ryzyko związane z paszami i składnikami pasz, zaktualizowaliśmy krajowe normy bezpieczeństwa biologicznego, a jednocześnie wprowadziliśmy i wdrożyliśmy benchmark bezpieczeństwa biologicznego, który obejmuje cztery kategorie oparte na różnych chorobach i sposobie działania ich unikalnych dróg zanieczyszczenia. Przyjrzeliśmy się, w jaki sposób możemy wdrożyć środki łagodzące, aby zareagować na główne drogi kontaminacji związane z FMD, ASF, PED i wysoce patogennym PRRS.
Podzieliliśmy nasze „zadanie domowe” na cztery podstawowe filary działania opartego na dowodach naukowych;
- Planowanie gotowości
- Zwiększone bezpieczeństwo biologiczne
- Zapewnienie ciągłości biznesowej
- Skoordynowana komunikacja ryzyka.
Kanada uruchomiła swoje krajowe centrum operacji kryzysowych, w ramach której specjaliści z rządu i branży spotykają się zgodnie z harmonogramem, aby dokonać przeglądu, koordynować i komunikować wysiłki mające na celu zapobieganie zawleczenia i łagodzenie skutków ASF. Kraj w naturalny sposób dzieli się na regiony, dzięki czemu mamy dobrą odpowiedź krajową, regionalną, prowincjonalną i lokalną. Mamy grupy robocze dla różnych obszarów, takich jak nadzór, eliminacja, usuwanie, podział na strefy i wydawanie pozwoleń, a także reagowanie i odbudowa itp.
Nigdy nie wiadomo, jaka choroba dotknie cię jako następna. Podczas mojej pierwszej podróży na Filipiny, aby porozmawiać o PRRS, PCV2 i Mycoplasma pneumoniae, nikt tak naprawdę nie był nimi zainteresowany; wszyscy chcieli mówić o PED. Wkrótce potem choroba dotarła do USA, a rok później do Kanady. Więc to jest fakt; choroby przenoszą się. Istnieją inne wyzwania, takie jak CSF, FMD itp. ASF dał nam możliwość globalnej rozmowy na temat epidemiologii chorób, narzędzi do zapobiegania, kontroli i zwalczania. Musimy rozmawiać i to robimy.
Moglibyśmy powiedzieć, że branża musi pracować dla najlepszych i przygotowywać się na najgorsze, w tym co się stanie, jeśli ASF się pojawi
Kanada eksportuje około 70% swojej wieprzowiny. Jeśli odnotujemy chorobę podlegającą zgłoszeniu, taką jak wirus ASF, na komercyjnej farmie, na małej farmie lub u dzikiej świni/ dzika, mamy kłopoty. Niezależnie od tego, czy jest to region z wysokim zagęszczeniem świń, czy najmniejszy zakątek naszego kraju, wiemy, że rząd Kanady będzie działał agresywnie, aby powstrzymać i wyeliminować wirusa, ale co stanie się z 99% pozostałych rolników, którzy za chwilę stracą dostęp do rynków? Co się dzieje, gdy wartość świń hodowlanych spada do zera i nie mają kapitału obrotowego na prowadzenie działalności? Jak uzyskują dostęp do pasz? Co robią ze swoją stale rosnącą nadwyżką rynkową? Tak więc duża część naszego planu dotyczy tych 99% gospodarstw.
Co możemy zrobić, aby zabezpieczyć dostęp do rynku w przypadku wprowadzenia ASF?
Obecnie mamy cztery umowy uwzględniające strefy, w tym Wietnam, Singapur, UE i USA, przy czym ta ostatnia jest bardzo istotna, biorąc pod uwagę, że sektory wieprzowiny w USA i Kanadzie są ze sobą bardzo powiązane. Rząd kanadyjski wykonuje bardzo dobrą robotę, szukając porozumień dotyczących zagospodarowania przestrzennego i bardzo aktywnie rozmawiał z innymi kluczowymi partnerami handlowymi, ale podział na strefy to za mało. Nawet przy zawartych umowach uwzględniających strefy zakłócenia na rynku będą znaczące i trudne.
Następnie zaczęliśmy przyglądać się starszym dokumentom OIE dotyczącym kompartmentacji, narzędziu, które naszym zdaniem może być bardzo przydatne w nowoczesnej produkcji trzody chlewnej. Podział na strefy ma charakter geograficzny, a kompartmentacja opiera się na zarządzaniu i oferuje duży potencjał jako strategia zarządzania ryzykiem w celu ochrony ciągłości biznesowej.
Jeżeli producent komercyjny, który utworzył kompartment w ramach programu kompartmentacji, ma dobrą aktywną bioasekurację, wystarczający tygodniowy nadzór i identyfikowalność w ciągu 48 godzin, to nawet w przypadku wybuchu ASF w kraju, można zatrzymać ASF z dala od gospodarstwa i potencjalnie utrzymać handel świniami poprzez umowy dwustronne.
Kanada była bardzo aktywna w dostarczaniu wkładu do najnowszego podręcznika OIE dotyczącego wytycznych dotyczących podziału na kompartmenty, opublikowanego na początku 2021 r., dokumentu, którego używamy do pracy nad ostatnimi etapami kanadyjskiego programu kompartmentacji. Przyglądamy się również, co robią inne kraje. Na świecie jest wielu producentów wieprzowiny, którzy uważają, że kompartmentacja będzie dla nich odpowiednia. I to nie tylko w przypadku ASF, ale koncepcję tę można również zastosować do innych chorób, biorąc pod uwagę złożoność choroby, patrząc na różnych potencjalnych gospodarzy i cechy wirusa. FMD byłoby trudniejsze niż na przykład ASF lub CSF.
Wiele osób mogłoby się obawiać, że porozumienia o kompartmentacji nie zostaną utrzymane, gdy pojawi się kryzys
Musimy stworzyć solidne, oparte na nauce programy, zawierające nasze doświadczenie, i zastosować je w rzeczywistych sytuacjach... i pozostawić politykę politykom.
Kompartmentacja to projekt długofalowy. Kraje z solidnymi usługami weterynaryjnymi i produkcją opartą na nauce mogą prowadzić bardzo dobre rozmowy na temat tego mechanizmu. To ma sens i widzę realną szansę. To długoterminowa gra, która zajmie nam lata, ale wiemy, jakie są minusy.
Chcemy trzymać ASF z dala od Ameryki Północnej, ale jeśli nadejdzie, chcemy być przygotowani. Potrzebujemy planowania, gotowości, reagowania i planów naprawy.
W ramach naszych kroków przygotowawczych przyjrzeliśmy się trzem różnym graczom: producentom komercyjnym, małym hodowcom i dzikim świniom oraz temu, jak oni ze sobą współdziałają, oddziałują.
Za każdym razem, gdy jakakolwiek świnia się przemieszcza, zgłoszenie tego jest obowiązkowe. Producenci komercyjni stanowią ponad 95% producentów wieprzowiny w Kanadzie. Są bardzo aktywni w tym systemie raportowania i mamy bardzo płynną komunikację. Ale patrząc na nasz system identyfikowalności, odkryliśmy, że w Kanadzie jest 7000 małych hodowców, w tym właściciele świń domowych zlokalizowanych od wybrzeża do wybrzeża. W Prairie Swine Health Services podjęliśmy aktywne podejście, aby pracować i lepiej zrozumieć te małe gospodarstwa produkujące trzodę chlewną, niektóre z rzadkimi rasami lub złożonymi marketingowymi i biznesowymi programami niszowymi. Jako grupa zaczęliśmy mówić o bioasekuracji, zapobieganiu chorobom itp. Ci mali posiadacze byli niezwykle głodni wiedzy na temat ich specyficznego rodzaju produkcji wieprzowiny. Tak więc w 2020 roku, kierowana przez dr Kelseya Graya, nasza praktyka opublikowała 100-stronicowy podręcznik małego producenta wieprzowiny. Bardzo ważne jest, aby mali hodowcy wiedzieli, jak chronić swoje świnie przed chorobami.
Staramy się również lepiej zrozumieć naszą populację dzikich świń, ponieważ jest to potencjalny rezerwuar wirusa ASF. Próbujemy dowiedzieć się, ile ich jest i gdzie są, ponieważ niewiele jest badań na ten temat. Pracujemy nad powstrzymywaniem, kontrolą i eliminacją dzikich świń i myślę, że mamy dobrą okazję, ponieważ nie są one jeszcze tak dobrze zaadaptowane.
Wydajesz się szczególnie dumny z relacji, jakie branża ma z sektorem publicznym w Kanadzie.
Niezbędne jest dobre partnerstwo między sektorem publicznym i prywatnym. Dobre relacje w pracy oparte na zaufaniu, nauce i wzajemnym szacunku z głębokim zrozumieniem wzajemnych celów. Nie zawsze zgadzamy się we wszystkim, ale potrafimy znaleźć rozwiązanie, by iść naprzód.
Redakcja 333