W listopadzie ubiegłego roku, podczas dorocznej gali Porc d'Or, ferma La Almenara otrzymała nagrodę "MAPA Special Award" przyznawaną przez hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności. Odwiedziliśmy gospodarstwo wraz z jego kierowniczką, Sarą Beitia, Emilio Magallónem (współwłaścicielem) i Roberto Bautistą (szefem zintegrowanych gospodarstw z Inga Food w Aragonii) (zdjęcie 1).
Ferma ta, zlokalizowana w Tauste, w hiszpańskiej prowincji Saragossa, miała swoje pierwsze oproszenia we wrześniu 2019 r., mieści 3300 loch dostarczających odsadzone prosięta. Oprócz wsparcia technicznego ze strony Inga Food, firmy integrującej fermę, gospodarstwo należy do grupy partnerów, w tym Emilio Magallón, który jest bardzo zaangażowany i wnosi rozległą wiedzę na temat produkcji. Pozostali partnerzy to Noel Alimentaria, Antonio Soler i Luis Carlos Cuartero.
Gospodarstwo La Almenara posiada wiele certyfikatów, w tym certyfikat dobrostanu zwierząt -IAWS (Interporc Animal Welfare Spain), certyfikat dobrostanu zwierząt WelfairTM, a także ISO 9001, który pozwala na priorytetowe przeznaczenie produkcji na rygorystyczny rynek brytyjski.
Personel kluczem do sukcesu
Musimy dbać o pracowników, aby mogli poświęcić się opiece nad zwierzętami, a w La Almenara opieka nad pracownikami jest niezaprzeczalna. Indywidualne i modułowe przebieralnie rozwiązują częsty problem posiadania większej liczby pracowników jednej płci niż planowano w zależności od wielkości przebieralni. Większa prywatność podczas przebierania się i brania prysznica może być szczególnie ważna dla niektórych osób i kultur i jest czymś, co należy wziąć pod uwagę przy przyjmowaniu nowych pracowników na farmy. Uwaga: W każdej szatni znajduje się mały sejf na cenne rzeczy, takie jak telefony komórkowe.
Personel, składający się z 12 pracowników i kierownika jest podzielony na trzy zmiany. Dzień pracy trwa 7-14-godzin, z dwiema osobami po południu i co trzecim weekendem pracującym. Wakacje i urlopy są planowane z dużym wyprzedzeniem, aby lepiej zorganizować pracę personelu. Pracownicy dojeżdżają z okolicznego miasta Tauste, a nawet z oddalonej o około 40 km Saragossy. Aby ułatwić dojazd do pracy, firma zapewnia pracownikom trzy pojazdy.
To bardzo dobra wiadomość dla branży, że na czele gospodarstwa stoi młoda kobieta, taka jak Sara Beitia (absolwentka wydziału zdrowia zwierząt i nauk ścisłych z tytułem magistra w dziedzinie zdrowia i produkcji trzody chlewnej). Sara mówi nam, że poziom rotacji pracowników wynosi mniej niż 10%. W rzeczywistości zdecydowana większość pracowników była tam podczas uruchamiania farmy. W tym czasie tylko trzech pracowników miało wcześniejsze doświadczenie. Nauka odgrywa ważną rolę na farmie, a regularne wewnętrzne sesje szkoleniowe są organizowane na różne tematy (bezpieczeństwo biologiczne, zarządzanie, zdrowie i bezpieczeństwo itp.
Warto zauważyć, że dane produkcyjne gospodarstwa są aktualizowane i widoczne w stołówce / sali szkoleniowej, aby wszyscy byli zaangażowani i zmotywowani.
Zaangażowanie w kwestie zdrowotne
Zaangażowanie w zdrowie zaczyna się od prostego i funkcjonalnego projektu, który pomaga zapewnić utrzymanie bezpieczeństwa biologicznego obiektów. Gospodarstwo posiada przestronne chlewnie, które są w pełni połączone zadaszonym korytarzem centralnym. Tego typu konstrukcja ułatwia wyraźne zdefiniowanie czystych i brudnych obszarów obiektu. Istnieją również dwie ławki działające jako bariery dla butów (przy wejściu do szatni z zewnątrz i przy wejściu do stodół), które pomagają zmniejszyć ryzyko przedostania się patogenów i przyczyniają się do utrzymania czystości w jadalni, biurze itp.
Ferma posiada spalarnię i system hydrolizy do utylizacji tusz. Zastosowanie obu systemów zapewnia dużą elastyczność i optymalizuje wykorzystanie każdego systemu w celu wyeliminowania materiału, dla którego jest on najbardziej odpowiedni, biorąc pod uwagę, że oba są systemami minimalizującymi ryzyko sanitarne.
Zwierzęta remontowe na fermie pochodzą z zewnętrznego źródła i są dostarczane co dwa miesiące, następnie umieszczane w kwarantannie na jednym końcu obiektu, gdzie są trzymane w izolacji do czasu przeprowadzenia testów.
W ramach programu zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe ferma okresowo dokonuje przeglądu zużycia antybiotyków (raport PresVet), które wynosi 9,58 mg/PCU (styczeń-czerwiec 2022 r.).
Zaangażowanie w dobrostan zwierząt
Aby zminimalizować czas przetrzymywania loch w kojcach, ferma ta stosuje system "krycia i wypuszczania". W obszarze krycia lochy są trzymane w kojcach wyposażonych w systemy samozatrzaskowe. Tutaj są trzymane przez 3 dni po kryciu, a następnie wypuszczane, aby ponownie dołączyć do grupy.
Po potwierdzeniu ciąży lochy są przenoszone do kojców z elektronicznymi podajnikami. Grupy liczą 40 lub 60 loch z proporcją jednego podajnika na każde 20 sztuk, aby zminimalizować czas oczekiwania i walki. Urządzenia te nie wymagają wcześniejszego procesu przyuczania przed kryciem.
Aby poprawić zużycie paszy i zmniejszyć jej marnotrawstwo, ferma pracuje z paszą płynną, z wyjątkiem potwierdzonej ciąży, w której stosuje się karmienie na mokro/sucho. Podczas krycia i wczesnej ciąży zwierzęta są grupowane według kondycji ciała, ponieważ te kojce nie pozwalają na indywidualne karmienie. W tym obszarze samice są karmione dwa razy dziennie w korycie z zaworem na każde pięć zwierząt. Wszystkie samice mają stały dostęp do poideł.
Kiedy lochy są przenoszone do kojców ciążowych po potwierdzeniu ciąży, przypisuje się im krzywą karmienia, która jest ponownie oceniana po trzech tygodniach. Codzienna rutyna karmienia loch rozpoczyna się o godzinie 2:00, a codzienne alerty są sprawdzane pod kątem loch, u których wystąpiły jakiekolwiek incydenty (utrata kolczyka lub lochy, które nie jadły). Wczesne wykrywanie i zwracanie uwagi na lochy z problemami jest kluczowym narzędziem w poprawie ich dobrostanu i produkcyjności.
Kojce dla loch w okresie rozrodczym mają znaczną część litej podłogi, co ułatwia włączenie materiałów urozmaicających, takich jak słoma.
Porodówka ma dwa korytarze, po jednym z każdej strony pomieszczeń. Jeden jest przeznaczony dla personelu, a drugi do przemieszczania zwierząt i ma antypoślizgową podłogę. Ferma nie synchronizuje porodów. Laktacja trwa średnio 27 dni, a prosięta otrzymują, z kilkoma wyjątkami, paszę stałą w odchowalni, przy zużyciu paszy wynoszącym około 200 gramów na odsadzone prosię. Aby ułatwić adaptację do odchowalni, prosięta otrzymują tę samą paszę, co wcześniej. Czasami przegrody w kojcach porodowych są podnoszone, aby umożliwić wspólną laktację i zmniejszyć stres przy odsadzeniu.
Zaangażowanie w zrównoważony charakter działalności
Ferma zainstalowała system chłodzenia gnojowicy w 11 z 15 pomieszczeń porodowych. Za pomocą zamkniętego obiegu zainstalowanego pod dołami, ciepło jest pobierane z dołów na gnojowicę w celu jej schłodzenia, a tym samym zmniejszenia emisji. Z drugiej strony, pompy geotermalne, wychwytując to ciepło, generują energię niezbędną do ogrzewania podłogowego w pomieszczeniach porodowych. Dlatego system ten zapewnia trzy korzyści:
- zapewnia znaczne oszczędności w kosztach ogrzewania
- chłodzenie gnojowicy zmniejsza emisję amoniaku o 70%
- przyczynia się również do poprawy środowiska dla zwierząt i personelu w pomieszczeniach, w których jest zainstalowany.
Gospodarstwo posiada również panele fotowoltaiczne, które zapewniają średnio 36% rocznego zapotrzebowania na energię elektryczną, osiągając nawet 45% w lecie. Istnieje projekt zwiększenia liczby paneli fotowoltaicznych, a także zainstalowania turbiny wiatrowej w celu osiągnięcia całkowitej autonomii energetycznej i sprzedaży nadwyżek energii do sieci.
Wdrażanie precyzyjnej hodowli zwierząt i technologii
La Almenara jest przykładem tego, jak z powodzeniem wdrożyć różne elementy precyzyjnej hodowli zwierząt. Dla przykładu wspomnimy o zarządzaniu danymi i liczeniu zwierząt.
Obecnie gospodarstwa rolne dostarczają nieskończoną ilość danych, ale ważne jest, aby przekształcić je w informacje, które można wykorzystać do lepszego zrozumienia tego, co dzieje się w gospodarstwie i podjęcia odpowiednich działań. La Almenara doskonale sobie z tym radzi.
W gospodarstwie tej wielkości rejestrowanie i przekazywanie informacji ma kluczowe znaczenie. Karty loch mają kody QR, które umożliwiają łatwy dostęp do telefonu komórkowego w celu rejestrowania, przeglądania i edytowania informacji, co przyspiesza wprowadzanie danych i zmniejsza ryzyko błędu podczas przepisywania informacji.
Innym praktycznym zastosowaniem precyzyjnej hodowli zwierząt jest wykorzystanie kamer do liczenia zwierząt. Bezbłędne liczenie prosiąt przy odsadzeniu nie jest łatwym zadaniem. Gospodarstwo posiada automatyczny system liczenia zwierząt, z kamerą zainstalowaną w korytarzu załadunku prosiąt. System liczy zwierzęta, gdy przechodzą, odejmując je, jeśli się odwrócą. System ten usprawnia proces załadunku i daje fermie oraz integratorowi pewność co do rzeczywistej liczby załadowanych prosiąt.
Połączenie zgranego, dobrze wyszkolonego i zaangażowanego zespołu roboczego, z doskonałym wsparciem technicznym, wraz z dobrym zarządzaniem zdrowiem z dobrymi środkami bezpieczeństwa biologicznego oraz funkcjonalnymi, dobrze zaprojektowanymi i utrzymanymi obiektami, sprawia, że La Almenara jest bardzo wydajną fermą, która optymalizuje zużycie paszy przez lochy (39,35 kg paszy / lochę / prosię w 27 dniu życia i średnia waga 6,4 kg w 2022 r.), osiągając doskonałe koszty produkcji prosiąt przy wysokim poziomie dobrostanu zwierząt.