Musimy produkować wydajniej, po najniższych kosztach, w sposób zrównoważony, z poszanowaniem dobrostanu zwierząt i minimalizując stosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych, a wszystko to w kontekście trudności kadrowych, z jakimi boryka się branża. Co możemy zrobić, aby sprostać tym wyzwaniom? Wprowadzać innowacje, prowadzić badania i przeprowadzać ważne testy, które odzwierciedlają rzeczywistość każdej firmy.
Odwiedziliśmy fermę Pedregales grupy Cuarte SL, która w 2022 roku zdobyła nagrodę Zoetis Innovation Award, ale to, co zastaliśmy, było czymś więcej niż innowacyjną fermą: był to zespół badawczo-rozwojowy z wieloma projektami, których celem było połączenie świata akademickiego i zastosowań praktycznych.
Podczas całej wizyty towarzyszył nam Antonio Gonzalez de Bulnes, szef działu biotechnologii w Grupo Jorge, który ma 20-letnie doświadczenie jako naukowiec prowadzący innowacyjne i stosowane programy badawcze.
Ferma Pedregales
Ferma Pedregales, zlokalizowana w La Puebla de Hijar, w prowincji Teruel w Hiszpanii, rozpoczęła działalność w 2019 roku. Podczas wizyty towarzyszyło nam dwóch kluczowych członków: kierownik farmy Luis Miguel Bernal i współpracujący z nim lekarz weterynarii David Moll Mas. Personel pracujący w różnych gospodarstwach zaangażowanych w cały projekt był kluczowym elementem, jeśli chodzi o wybór tego gospodarstwa jako idealnego poligonu doświadczalnego w rozwoju innowacji Grupo Jorge. Połączenie komercyjnego systemu produkcji z rygorystycznym gromadzeniem danych i dużym rozmiarem zapewnia dużą wiarygodność ocen dokonywanych w ramach tego systemu. Jak dobrze wie każdy, kto kiedykolwiek przeprowadzał testy w gospodarstwie, zaangażowanie personelu jest niezbędne dla powodzenia tych projektów.
Ferma Pedregales, na której przebywa 3500 loch, posiada wszystkie elementy zapewniające dobre bezpieczeństwo biologiczne, w tym dezynfekcję materiałów za pomocą ozonatora i promieni UV, połączone wykorzystanie spalania i hydrolizy do utylizacji tusz, instalację duńskich wejść na fermie, odpowiednio zaprojektowane przebieralnie, zastosowanie robota myjącego itp. Procedura uzdatniania wody opiera się na wykorzystaniu chloru, po przefiltrowaniu i odwapnieniu.
Ferma wykorzystuje wymuszoną wentylację, która wraz z dobrą izolacją zapewnia zwierzętom doskonałe warunki środowiskowe. Wszystkie kojce porodowe są wyposażone w systemy dozowania słomy, a papierowa ściółka jest również dostarczana podczas porodu. Prosięta o niższej masie urodzeniowej są suplementowane, a także istnieje system dostarczania preparatów mlekozastępczych.
Loszki są kryte oddzielnie i grupowane w porodówce. Należy zauważyć, że gospodarstwo ma wystarczająco dużo odpowiednich przestrzeni, aby szybko odizolować samice, które mają trudności z przystosowaniem się do grupy, co ułatwia ich powrót do zdrowia.
Co tydzień 100% prosiąt jest indywidualnie identyfikowanych po urodzeniu za pomocą kolczyka RFID w celu późniejszego monitorowania, w tym identyfikacji miotu i rodowodu, monitorowania wad wrodzonych, takich jak przepukliny, oraz indywidualnego ważenia po urodzeniu i na różnych etapach projektu, aż do momentu dotarcia do ubojni.
Zwierzęta są odsadzane w 28 dniu laktacji, a następnie transportowane do pozostałej części systemu w celu przeprowadzenia testów wybranych przez dział badawczo-rozwojowy. Posiadanie wiarygodnych danych jest jeszcze ważniejsze niż w gospodarstwie komercyjnym, a gospodarstwo pracuje z kodami QR na kartach, aby zminimalizować błędy.
W drodze do odchowalni mieliśmy okazję zobaczyć część 180-hektarowego obszaru upraw leśnych, w tym orzecha włoskiego i wiśni, zaliczanych do drzew liściastych, położonych w regionie Monegros. Oprócz tego, że jest to niemal "oaza" w środku suchego klimatu regionu, ta uprawa leśna wychwytuje znaczne ilości CO2, co przyczynia się do zmniejszenia wpływu działalności Grupo Jorge na środowisko.
Badania w odchowalni: wyjątkowo złożona faza
W ostatnich latach faza odchowywania przeszła kilka zmian, które uczyniły ją szczególnie krytyczną. W ramach systemu testowego odchowalnia o nazwie Jalaebro 8 odegrała bardzo aktywną rolę w kilku zmianach, które miały miejsce w celu dostosowania się do usunięcia tlenku cynku i ograniczenia stosowania antybiotyków. Jordi Farrés, kierownik Jalaebro 8, towarzyszył nam podczas naszej wizyty, a duma i entuzjazm pracowników były widoczne w ich aktywnym uczestnictwie w poszukiwaniu rozwiązań, które później będą miały praktyczne zastosowanie w pozostałych gospodarstwach grupy.
Ta odchowalnia ma sześć pomieszczeń, które mogą pomieścić 2500 zwierząt podzielonych na grupy kontrolne i eksperymentalne. Zagrody są wyposażone w ogrzewanie podłogowe i gniazda, a w strefie odpoczynku znajduje się sieczka, która oprócz tego, że jest materiałem, którym można manipulować, zapewnia również możliwość poszczenia. Obiekt ten, mając świadomość, że jakość wody jest bardzo ważna, wdrożył system uzdatniania wody za pomocą elektrolizy.
Prowadzone tu liczne badania żywieniowe obejmują włączenie funkcjonalnych aminokwasów w celu poprawy odporności zwierząt, włączenie skórek winogron lub polifenoli poprzez produkty uboczne pochodzące z przetwarzania oliwek, włączenie mączki z owadów, a także wiele innych.
Innym obszarem, w którym nieustannie wprowadzane są innowacje i na którym koncentrują się wysiłki firmy, jest precyzyjna hodowla zwierząt. W tym celu budynki inwentarskie są wyposażone w czujniki do pomiaru różnych parametrów środowiskowych, a także w mierniki zużycia wody, jak również pomiar poziomu w silosach za pomocą laserów.
Zwierzęta są transportowane do grupy specjalnie wyposażonych tuczarni, gdzie mają na przykład systemy testowe, które pozwalają na indywidualną ocenę konsumpcji i wzrostu oraz gdzie przeprowadzane są różne testy i walidacje, z których niektóre wymieniono poniżej.
Ustalanie prognoz
Jednym z obszarów badań jest poprawa szacowania masy ciała i równań prognostycznych stosowanych podczas uboju, biorąc pod uwagę ciągłą ewolucję genetyczną i ulepszenia żywieniowe. W związku z tym przeprowadzane są szeroko zakrojone pomiary porównawcze z żywym zwierzęciem i w rzeźni, przy użyciu skanerów ultradźwiękowych typu B i AutoFom. Ponadto, wiele tuczarni jest wyposażonych w kamery, które są wykorzystywane do różnych celów, do oceny objętościowej w celu zapewnienia dokładnych szacunków żywej wagi oraz do badań behawioralnych i poziomu aktywności.
Mączka z owadów: znacznie więcej niż alternatywne białko
Jednym z wielu przeprowadzanych testów jest wykorzystanie mączki owadziej. Celem jest ocena jej włączenia do pasz laktacyjnych i dla prosiąt. Oprócz zapewnienia alternatywnego źródła białka, zmniejszenia zależności od importu i poprawy zrównoważonego rozwoju, korzyści obejmują również wykorzystanie substancji wytwarzanych przez owady, które mają określone właściwości, takie jak aktywność przeciwdrobnoustrojowa.
Znalezienie najlepszego zastosowania dla produktu ubocznego kopalni alabastru
Aragonia produkuje ponad 75% światowego alabastru. Podczas przetwarzania tego materiału powstaje również znaczna ilość odpadów. Proszek alabastrowy to gips utworzony z siarczanu wapnia o wysokiej czystości, który jest stosowany w rolnictwie jako nawóz i dodatek do gleby. Materiał ten ma bardzo wysoką zdolność adsorpcji, dzięki czemu zatrzymuje dużą liczbę substancji, w tym metale ciężkie i związki azotowe, takie jak amon. Testy na małą skalę wskazują, że ten proszek alabastrowy może być interesującym materiałem do filtracji zawiesiny, ale należy wykazać, że można go stosować na dużą skalę.
Moglibyśmy wymienić wiele innych innowacyjnych projektów, począwszy od przeszczepów mikrobioty po ich badaniu poprzez metagenomikę, analizę wad wrodzonych, takich jak przepukliny, epigenetykę, poszukiwanie markerów metabolicznych i wiele innych. Zespół pracowników i zestaw udogodnień, które widzieliśmy, są odzwierciedleniem wyraźnego zaangażowania w innowacje, badania i ich zastosowanie w warunkach komercyjnych. Dzięki zasobom i zaangażowaniu, które widzieliśmy w zespole, jesteśmy pewni, że będziemy świadkami wielkich postępów.