X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Czytaj ten artykuł w:

Leki podawane z wodą: jak niskie zużycie wody wpływa na wyniki leczenia

Podanie dawki leku do wody należy powtórzyć w odstępie czasu zapobiegającym spadkowi stężenia leku w osoczu poniżej minimalnego skutecznego stężenia i przekroczeniu stężenia toksycznego.

Dawkowanie leków musi być starannie obliczone w celu osiągnięcia poziomów w osoczu niezbędnych do wywołania efektu terapeutycznego. Ta terapeutyczna lub skuteczna dawka znajduje się pomiędzy minimalną skuteczną dawką a maksymalną skuteczną dawką. Po podaniu leku z wodą, dawki należy powtarzać w odstępach czasu, które zapobiegną spadkowi poziomu leku w osoczu poniżej minimalnego skutecznego stężenia i przekroczeniu stężenia toksycznego.

Wykres 1. Lewy wykres: Stężenia w osoczu po podaniu dawki terapeutycznej (niebieska linia), dawki subterapeutycznej (czarna linia) i dawki toksycznej (pomarańczowa linia). Prawy wykres: Podawanie dawek leku w odstępie czasu, który zapobiega spadkowi stężenia w osoczu poniżej minimalnego skutecznego stężenia (niebieska linia).

Wykres 1. Lewy wykres: Stężenia w osoczu po podaniu dawki terapeutycznej (niebieska linia), dawki subterapeutycznej (czarna linia) i dawki toksycznej (pomarańczowa linia). Prawy wykres: Podawanie dawek leku w odstępie czasu, który zapobiega spadkowi stężenia w osoczu poniżej minimalnego skutecznego stężenia (niebieska linia).

Istnieje kilka czynników, które mogą spowodować spadek poziomu leku w osoczu poniżej minimalnego skutecznego stężenia: Błąd przy obliczaniu niezbędnej dawki, cechy nieodłącznie związane z produktem handlowym (np. produkt jest słabo rozpuszczalny i wytrąca się), nieznajomość systemu podawania leków itp. Jednak najczęstszym powodem jest to, że szacowane zużycie wody użyte do obliczenia niezbędnej dawki leku jest nieprawidłowe. Jest to główna przyczyna dawkowania subterapeutycznego.

Wykres 2. Szacunki zużycia wody przez prosięta w różnych rzeczywistych sytuacjach w gospodarstwie. (opracowane przez autora)

Wykres 2. Szacunki zużycia wody przez prosięta w różnych rzeczywistych sytuacjach w gospodarstwie. (opracowane przez autora)

Przyczyny niskiej konsumpcji mogą być różne. Te, które są konsekwencją instalacji, zostały podsumowane w poniższej tabeli:
Lokalizacja Problem Skutki
Studnia Zanieczyszczenie gnojowicą ↓ Smakowitości, nagły ↓ w zużyciu i wydajności
Zanieczyszczenie bakteriami Chroniczny ↓ w działaniu
Zanieczyszczenie algami Niedrożność, ↓ objętości, ↓ ciśnienia
Sedymentacja (piasek, itp.) Niedrożność, ↓ objętości, ↓ ciśnienia
Większe zasolenie ↓ smakowitości i możliwe zatrucie
Filtr Osad w przewodzie Niedrożność, ↓ objętości, ↓ ciśnienia
Brak filtra ↑↑ niedrożność, ↓↓ dostępność H2O
Zmienne ciśnienie Wahania ilości i dostępności
Braki wody ↓ ilości i możliwe zatrucie solą
Zbiornik Nieodpowiednie pokrywy lub ich brak Zanieczyszczenie i niedrożność, ↓ zużycia i działania
Zanieczyszczenie pleśnią Możliwe ↓ działanie
Antybiotyki w zaworze pływakowym Niedrożności i pozostałości w mięsie
Problemy z zaworem / zaworem pływakowym Rozcieńczanie dawek leków
Zablokowanie zaworu/zaworu pływakowego Niedobór H2O, ↓ ilości i możliwe zatrucie solą
Nieodpowiednia pojemność Trudności w dozowaniu leków, wahania ciśnienia
Nieodpowiednia lokalizacja ↓ ilości, ↓ dostępności H2O
Nieodpowiednia wysokość ↓ ciśnienia, ↓ dostępności H2O
Dystrybucja Niskie ciśnienie ↓ dostępności H2O przy maksymalnym poborze
Zmienne ciśnienie ↑↓ dostępności H2O w oparciu o zapotrzebowanie
Zmniejszona średnica (biofilm) ↓ ilości, ↓ dostępności H2O
Długie przewody ↓ ciśnienia, ↓ dostępności H2O
Niedostateczna średnica ↓ ilości, ↓ dostępności H2O
Trudno dostępne nachylenie ↓ dostępności H2O
Za ciepła woda ↓ konsumpcji H2O
Mróz ↓ dostępności H2O
Poidła Mały przepływ (niewielki) ↓ ilości, ↓ dostępności H2O
Za wysoko ↑ trudności z piciem, ↓ dostępności H2O, ↑ straty
Za nisko ↑ trudności z piciem, ↓ dostępności H2O, ↑ straty
Nieprawidłowe ukątowanie ↑ trudności z piciem, ↓ dostępności H2O, ↑ straty
Zbyt mała liczba ↓ dostępności H2O (przede wszystkim u "zdominowanych" prosiąt)
Zbyt blisko siebie ↓ dostępności H2O (przede wszystkim u "zdominowanych" prosiąt)
Zbyt blisko ściany ↓ dostępności H2O (przede wszystkim u "zdominowanych" prosiąt)
Nieodpowiednie do wieku ↑ trudności z piciem, ↓ dostępności H2O, ↑ straty
Straty ↑ podanych leków i wytworzonej gnojowicy
Nieodpowiednia konserwacja ↓ ilości, ↓ dostępności H2O
Jedno obok drugiego ↓objętości, zmiany objętości, ↓ dostępności H2O

Obecność choroby, stres spowodowany zimnem lub picie wody o podwyższonej temperaturze może również zmniejszyć spożycie wody.

Wyższa temperatura wody zmniejsza spożycie:

Rysunek 3. Termografia: zbiorniki na wodę z lekiem dla tuczników. Źródło: Marco i Collell S.L. z kamerą termowizyjną Testo 880-2.

Rysunek 3. Termografia: zbiorniki na wodę z lekiem dla tuczników. Źródło: Marco i Collell S.L. z kamerą termowizyjną Testo 880-2.

Wykres 4. Histogram: Pokazuje procentową częstotliwość temperatury wybranego obszaru "H". Źródło: Marco i Collell S.L. z kamerą termowizyjną testo 880-2.

Wykres 4. Histogram: Pokazuje procentową częstotliwość temperatury wybranego obszaru "H". Źródło: Marco i Collell S.L. z kamerą termowizyjną testo 880-2.

Rysunek 5. Profil: Pokazuje profil temperatury wybranej z linii "P". Źródło: Marco i Collell S.L. z kamerą termowizyjną testo 880-2.

Rysunek 5. Profil: Pokazuje profil temperatury wybranej z linii "P". Źródło: Marco i Collell S.L. z kamerą termowizyjną testo 880-2.

Znaczenie przepływu

Czasami brak konsumpcji może być wynikiem słabego przepływu.

Tabela 2. Objętość wody (l/min.) w zależności od średnicy rury, przy prędkości wody 1,22 m/sek. (zgodnie z zaleceniami MWPS) i bez znaczącego tarcia. Źródło: Przybliżone szacunki autora.

Średnica rury (wewnątrz)
Ilość
cale
mm
litry/minuta
1/4
6
2
1/2
13
10
3/4
19
21
1
25
37
1 ¼
32
58

Zwiększenie przepływu może być proste; wystarczy po prostu wymienić poidła na modele o wyższym przepływie, choć innym rozwiązaniem jest zainstalowanie zestawu ciśnieniowego. Wpływ zmiany ciśnienia na przepływ jest łatwy do oszacowania.

Na przykład, jeśli zmniejszymy ciśnienie o połowę, z 280 kPa do 140 kPa:

Jeśli natomiast podwoimy ciśnienie, z 70 kPa do 140 kPa:

Spożycie

Znajomość rzeczywistego zużycia wody ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego podawania wody. Istnieją systemy umożliwiające automatyczne monitorowanie. Inną opcją jest zainstalowanie liczników wody i notowanie dziennego zużycia.

Oto przykład skutecznej kontroli zużycia wody:

Wykres 6. Przykład skutecznego monitorowania zużycia wody. Źródło: Bird N. 2001 dicamUSA-Building Management Services, Fremont (NE).

Wykres 6. Przykład skutecznego monitorowania zużycia wody. Źródło: Bird N. 2001 dicamUSA-Building Management Services, Fremont (NE).

Kiedy podajemy zbyt małe dawki, nie osiągamy oczekiwanego efektu terapeutycznego, marnujemy wodę, cierpi na tym zdrowie zwierząt i ich wydajność, a co najgorsze, narażamy się na ryzyko wystąpienia problemów z opornością.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

FAQs

Jaka jest główna przyczyna subterapeutycznego dawkowania leków dla świń?

Nieprawidłowe szacowanie zużycia wody podczas obliczania niezbędnej dawki leku jest najczęstsza, chociaż inne czynniki mogą powodować spadek poziomu leku w osoczu poniżej minimalnego skutecznego stężenia. 

Jaka jest główna przyczyna subterapeutycznego dawkowania leków w wodzie dla świń?

Najczęstszym problemem jest to, że szacunkowe zużycie wody użyte do obliczenia potrzebnego leku nie odpowiada rzeczywistemu zużyciu. Istnieją również inne przyczyny, takie jak błędy w obliczaniu niezbędnej dawki, wewnętrzne cechy produktu handlowego, brak wiedzy na temat systemu podawania leków itp.

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji