Emisje amoniaku (NH3) z przemysłu rolnego w Unii Europejskiej (UE) w 2020 r. wyniosły łącznie 3,2 Mt, co stanowi 96,6% całkowitych emisji amoniaku, z czego 67% szacuje się, że wynika z gospodarki odchodami zwierzęcymi, co stanowi niewielki spadek o 5% w porównaniu z 2008 r. Podczas gdy całkowite emisje gazów cieplarnianych (GHG) w UE spadły o 27% w latach 2008-2020, emisje związane z sektorem rolnym pozostały prawie niezmienione na poziomie około 465 Mt ekwiwalentu CO2 rocznie, co stanowi 16,9% całkowitych emisji w 2020 r., przy czym metan (CH4) odpowiada za 44,5% tych emisji. Istnieje pilna potrzeba ograniczenia tych emisji w celu zwalczania globalnego ocieplenia i jego skutków.
Azot całkowity i amonowy w gnojowicy jest stosunkowo łatwy do zmierzenia, a zatem oszacowanie ilości, którą należy zastosować na polu zgodnie z potrzebami upraw i zgodnie z europejską dyrektywą azotanową jest możliwe. Z drugiej strony azot w postaci amoniaku (NH3) lub podtlenku azotu (N2O) i metanu (CH4) nie jest tak łatwy do zmierzenia; są jak niewidzialni wrogowie przed naszymi oczami.
Są wrogami, ponieważ zwierzęta wdychają te gazy i są na nie narażone, jeśli obornik jest przechowywany w dołach pod rusztami; ponieważ ulatniający się azot zmniejsza wartość nawozową i ekonomiczną gnojowicy; ponieważ emisje CH4 zmniejszają potencjał produkcji biogazu do celów energetycznych i ekonomicznych; oraz ponieważ gazy te mają negatywny wpływ na środowisko, powodując kwaśne deszcze w przypadku NH3 i tlenków azotu oraz mają efekt cieplarniany, około 25 razy większy niż CO2 w przypadku CH4 i 298 razy większy w przypadku N2O. Zapobieganie emisjom NH3, N2O i CH4 musi być uwzględnione w celach poprawy zarządzania odchodami zwierzęcymi.
Głównym źródłem azotu amonowego jest mocznik, a następnie beztlenowy rozkład materii organicznej zawierającej białko. Azot amonowy występuje w ciekłym środowisku w postaci zjonizowanej (NH4+) oraz w postaci NH3. Równowaga NH4+/NH3 zależy od pH i temperatury; wraz ze wzrostem temperatury lub pH równowaga przesuwa się w prawo (jak pokazano na rysunku), tworząc więcej NH3, który jest lotny.
Źródłem CH4 jest beztlenowy rozkład materii organicznej. Im więcej strawnych lotnych cząstek stałych (VS) zawiera materia organiczna w gnojowicy, tym więcej CH4 może zostać wyprodukowane.
Trzecim emitowanym gazem jest dwutlenek węgla (CO2), który nie jest zaliczany do gazów cieplarnianych, ponieważ jest pochodzenia biogenicznego. W ciekłym podłożu gaz ten jest w równowadze z wodorowęglanem (CO3H-), który reguluje pH podłoża. Gdy protony (H+) biorące udział w powyższych reakcjach gromadzą się, pH może spaść, ale w tym przypadku równowaga CO2/CO3H- przesuwa się w lewo i CO2 jest emitowany, co pomaga utrzymać pH w okolicach neutralnego lub nieco wyższego. Wpływa to negatywnie na zużycie kwasu, jeśli chcesz zakwasić gnojowicę, aby uniknąć emisji NH3.
Bezpośrednie emisje N2O powstają w wyniku reakcji utleniania amoniaku do azotynów lub azotanów lub redukcji tych związków do N2. Reakcje te mogą zachodzić w sposób kontrolowany w biologicznych systemach NDN (nitryfikacja-denitryfikacja) lub w sposób niekontrolowany na szorstkich powierzchniach wystawionych na działanie atmosfery (laguny z naturalną skorupą, stosy oddzielonych frakcji stałych itp.) Uważa się, że 1% ulatniającego się NH3 jest utleniany do N2O w atmosferze (emisje pośrednie).