W tym artykule dzielimy się wytycznymi WHO dotyczącymi higieny rąk, która jest bardzo ważną częścią codziennej działalności farmy trzody chlewnej. Nieprawidłowe mycie pozostawia brudne miejsca, jak widać na tym schemacie:
![](https://www.3trzy3.pl/3tres3_common/art/pl/3770/strefybrudne_159939.jpg?t=1653979446)
![](https://www.3trzy3.pl/3tres3_common/dist_nou/css/images/imb5.png)
- Umyj ręce mydłem i wodą gdy gołym okiem widać, że są brudne, gdy miały kontakt z krwią lub innymi płynami ustrojowymi lub po skorzystaniu z toalety.
-
W przypadku narażenia na patogeny tworzące przetrwalniki, w tym Clostridium difficile, lub jeśli spodziewane jest takie narażenie, także zaleca się mycie rąk mydłem i wodą.
-
Zastosowanie roztworu na bazie alkoholu jest metodą z wyboru do rutynowej dezynfekcji rąk, jeśli dłonie nie są wyraźnie zabrudzone. Jeśli roztwór na bazie alkoholu nie jest dostępny, użyj mydła i wody.
Technika mycia rąk wodą z mydłem
![](https://www.3trzy3.pl/3tres3_common/art/pl/3770/jak-myc-ręce_159937.jpg?w=820&q=1&t=1653979446)
Technika mycia rak roztworem na bazie alkoholu
![](https://www.3trzy3.pl/3tres3_common/art/pl/3770/jak-myc-ręce-rostworem-dezynfekującym_159938.jpg?w=820&q=1&t=1653979446)
WHO i Tan Tock Seng Hospital