X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Porada: Przekształcenie podajnika paszy mokrej w podajnik paszy suchej

Hodowca zdecydował się wykorzystać obiekt, który wcześniej był przeznaczony do tuczu świń, do końcowej fazy wzrostu loszek. Dostosował podajniki paszy płynnej, aby móc podawać suchą paszę częściowo ad libitum.

30 sierpień 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Czy kiedykolwiek musiałeś zmienić przeznaczenie lub wykorzystać część gospodarstwa do hodowli świń w innej fazie niż ta, do której została zaprojektowana? A może musiałeś zastosować inny system żywienia niż ten, który został pierwotnie zaprojektowany dla tego pomieszczenia lub fazy produkcji? Z pewnością dla wielu czytelników odpowiedź brzmi „tak”.

Najczęstszym przypadkiem jest zmiana systemu karmienia: dzięki skomputeryzowanemu zarządzaniu paszą płynną wielu hodowców zastąpiło karmienie na sucho (ad libitum) racjonowanym karmieniem płynnym.

W rzadkich przypadkach, jak miało to miejsce w tym przypadku, dokonano odwrotnej konwersji: z paszy płynnej na suchą.

W tym przypadku hodowca zdecydował się wykorzystać obiekty wcześniej używane do tuczu do końcowej fazy wzrostu loszek remontowych.

Ponieważ nie chciał stosować paszy płynnej, ale raczej suchą, opracował ten bardzo prosty system żywienia na sucho, który pozwala na karmienie zwierząt częściowo ad libitum.

Do istniejącego podajnika mokrej paszy przymocowano dużą rurę z PVC. Dolna część została podniesiona wystarczająco wysoko, aby świnie miały dostęp do znajdującej się w niej paszy, a górna część została podłączona do linii doprowadzającej paszę z silosu.

Rura może pomieścić określoną ilość paszy, którą zna rolnik. Rano system dostarczania paszy uruchamia się i napełnia wszystkie „tuby”. O określonej porze dnia system wyłącza się, a świnie jedzą dalej, aż cała zawartość tuby zostanie zużyta.

Możemy nazwać ten system „częściowo ad libitum” lub „racjonowanym ad libitum”, ponieważ zwierzęta mają dostęp do paszy tylko przez określoną liczbę godzin dziennie.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji