X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Podręcznik sekcyjny: Sekcja zwłok prosięcia w ułożeniu bocznym (I)

Ta nowa sekcja, koordynowana przez zespół anatomii patologicznej z Uniwersytetu w Kordobie w Hiszpanii, pokaże nam, w bardzo wizualny i praktyczny sposób, jak przeprowadzić sekcję zwłok świni.

Zaczniemy od sekcji zwłok prosięcia w pozycji bocznej. W tej pierwszej części wykonamy badanie zewnętrzne, oddzielimy lewą kończynę przednią i tylną oraz wykonamy nacięcie w linii środkowej brzucha, co pozwoli nam ocenić węzły chłonne i tkankę podskórną.

Ocenimy również stawy biodrowe, nadgarstkowe, stępu i udowo-piszczelowe.

Wyciągniemy język wraz z przełykiem i tchawicą, co odsłoni migdałki podniebienne i grasicę.
Na koniec otworzymy klatkę piersiową i jamę brzuszną, co pozwoli nam obserwować stopień zapadnięcia się płuc i wygląd opłucnej, worka osierdziowego i otrzewnej.

Na koniec podwiązujemy przełyk na jego tylnym odcinku.

W następnej części przyjrzymy się usuwaniu i badaniu narządów wewnętrznych.

Kliknij dowolną część obrazu, aby przejść dalej. Użyj strzałki w lewo, aby przejść do tyłu. Użyj kwadratowej ikony w prawym dolnym rogu, aby wyświetlić prezentację na pełnym ekranie.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Podręcznik sekcyjny: Sekcja zwłok prosięcia w pozycji bocznej (II)

W tej drugiej części zajmiemy się wydobywaniem języka, tchawicy, płuc i serca w jednym kawałku. Wydobędziemy narządy jamy brzusznej, zarówno układ trawienny, jak i układ moczowy i płciowy. W przypadku głowy uzyskamy dostęp do małżowin nosowych, mózgu i móżdżku.

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji