Obiekty są kluczową częścią naszej produkcji. Wraz ze zdrowiem i zarządzaniem są to trzy filary, na których opieramy się, aby nasze zwierzęta osiągnęły maksymalny potencjał i były wydajne.
Koszt i inwestycja, jaką ponosimy w infrastrukturę fermy loch, jest jednym z najważniejszych elementów ekonomicznych, które wpływają na nas podczas oceny ekonomicznej fermy. Chociaż może się znacznie różnić, możemy oszacować koszt utrzymania gospodarstwa na 0,7 do 2 euro za wyprodukowane prosię, co jest znaczącą liczbą, która zależy od wielu czynników, takich jak:
- Stan obiektu (jego wiek oraz jakość konstrukcji i wyposażenia).
- Poziom standardów, które ustalamy dla utrzymania obiektu.
- Dobry projekt, a co za tym idzie, dobre wykorzystanie farmy.
Elementy lub materiały, które najczęściej pojawiają się na fermach loch to:
- Pompy do wody
- Łańcuchowe systemy podawania lub podajniki ślimakowe
- Pompy do mycia ciśnieniowego
- Silniki okien lub wlotów powietrza
- Wentylatory
- Jednostki sterujące systemów klimatyzacji
- Sprzęt elektryczny i/lub elektroniczny (wyłączniki automatyczne, zabezpieczenia przeciwprzepięciowe, tablice elektroniczne itp.)
- Elektroniczne stacje karmienia
- Wyposażenie pomieszczeń dla zwierząt (karmniki, przegrody, poidła, bramki itp.)
Rodzaje czynności konserwacyjnych
Prace konserwacyjne w gospodarstwie można podzielić na trzy główne rodzaje:
Konserwacja naprawcza: wszystko, co ma związek z awariami lub usterkami w działaniu dowolnego sprzętu lub mechanizmu.
Konserwacja zapobiegawcza: okresowe i zaplanowane działania mające na celu zapobieganie przyszłym awariom i przedłużenie żywotności niektórych mechanizmów.
Konserwacja prognostyczna: oparta na obserwacjach i ciągłym monitorowaniu, ma na celu wykrycie wszelkich uszkodzeń lub zużycia, które mogą spowodować awarię, zanim do niej dojdzie, tak aby można było zorganizować wymianę lub naprawę, zanim stanie się ona problemem w gospodarstwie.
Sztuczna inteligencja jest częścią tego typu konserwacji. Projekty takie jak FarmTwin są intensywnie rozwijane w celu stworzenia cyfrowych bliźniaków, które będą miały duże znaczenie w najbliższej przyszłości.
Rzeczywistość gospodarstwa to współistnienie tych trzech rodzajów konserwacji. Mimo to logiczne jest myślenie, że dobre planowanie i inwestowanie w PRZEWIDYWANIE lub ZAPOBIEGANIE pozwoli nam rzadziej korygować, zmniejszy ryzyko popełnienia błędów w zakresie bezpieczeństwa biologicznego z powodu pośpiechu, zapobiegnie marnowaniu czasu na zadania, które nie są ważne, i umożliwi poświęcanie czasu na zadania takie jak codzienne zarządzanie zwierzętami.
Narzędzia usprawniające konserwację zapobiegawczą
Niezbędne jest posiadanie cyfrowego narzędzia wsparcia, w którym każdy użytkownik rejestruje swoje działania. W ten sposób możemy dowiedzieć się, jak dawno na przykład zainstalowano myjkę ciśnieniową, kiedy ostatnio wymieniono kosztowną część kotła lub ile elementów elektronicznych wymieniono w tym roku w konkretnym gospodarstwie. Możemy również sprawdzić pracę wykonywaną przez poszczególnych operatorów i ich wydajność.
Oprócz tego narzędzia do rejestrowania incydentów i zdarzeń, niezbędne jest zaplanowanie pewnych działań, takich jak:
- Wymiana oleju silnikowego i/lub filtra
- Smarowanie elementów
- Przegląd anomalii zużycia energii elektrycznej dowolnego silnika
- Wymiana części zgodnie z godzinami pracy określonymi przez producenta
Jak radzić sobie z zagrożeniami dla zdrowia, jakie konserwacja stwarza dla gospodarstw rolnych?
Jednym z obszarów, który najbardziej utrudnia utrzymanie fermy loch, jest bez wątpienia bezpieczeństwo biologiczne, zwłaszcza w przypadku outsourcingu usług konserwacyjnych. W tym przypadku niezbędne jest posiadanie punktów dezynfekcji i kontroli wszystkich materiałów, które muszą dostać się do obiektu. Ponadto musimy mieć wysoki stopień zaufania do zakontraktowanych firm, aby uniknąć nieautoryzowanych wizyt, tj. z innych gospodarstw bez przestrzegania przestojów bez kontaktu ze zwierzętami. Ponadto konieczne jest przestrzeganie protokołu wejścia na fermę, który opiera się na wzięciu prysznica, noszeniu odzieży fermowej i nie wnoszeniu telefonów ani niepotrzebnych materiałów. Ważne jest, aby kierownicy ferm pilnowali zgodności z protokołem.
Najbezpieczniejszą opcją, a jednocześnie najtrudniejszą w zarządzaniu, jest przeszkolenie i posiadanie własnego personelu konserwacyjnego. Ten profil zawodowy jest trudny do znalezienia ze względu na jego wszechstronność, szkolenie, specyfikę i wyższy zakres wynagrodzeń niż niektóre z bardziej powszechnych ról w gospodarstwach. Rozmiar jest kolejnym czynnikiem ograniczającym. W dużych gospodarstwach osoba może poświęcić dużą część swojego czasu na kontrolowanie utrzymania gospodarstwa. Z drugiej strony, w mniejszych gospodarstwach może połączyć to z pracą pomocniczą w zarządzaniu zwierzętami. W firmach, które zarządzają różnymi fermami, często zdarza się, że zespoły robocze muszą przemieszczać się między fermami, przestrzegając podstawowych kryteriów bezpieczeństwa biologicznego.
Podsumowując, zarządzanie utrzymaniem obiektu zależy od różnych czynników. Poniżej znajduje się podsumowanie najważniejszych z nich:
- Zapobieganie
- Harmonogram zadań
- Dokumentacja i opis wykonanej pracy
- Prawidłowy dobór materiałów i konstrukcja mechanizmu
- Kontrola zapasów części zamiennych w celu przyspieszenia pracy i uniknięcia awarii związanych z bezpieczeństwem biologicznym.
- Wybór nowych technologii, które mogą nam pomóc w konserwacji prognostycznej. Znajdziemy tu narzędzia związane ze sztuczną inteligencją, które niewątpliwie będą miały w naszej branży wiele do powiedzenia.
Jak często mówi się wśród serwisantów odwiedzających farmy, najlepszą wizytą jest ta, której nie trzeba składać.