X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Jak zredukować zróżnicowanie wagi ubojowej

Krzywe wzrostu jako narzędzie ułatwiające zarządzanie zmiennością wagi wśród tuczników.

Biorąc pod uwagę fakt, że ułatwia to obrót zwierzętami i optymalizuje czas zasiedlania budynku, jednolitość masy żywca partii świń na tuczu, w szczególności w momencie dostarczania do ubojni budzi żywe zainteresowanie w przemyśle trzodziarskim.

Analizując dni potrzebne do osiągnięciaokreślonej wagi ubojowej, można spróbować dokonać wizualizacji stopnia jednolitości partii zwierząt w danym cyklu produkcyjnym. Tak więc im bardziej jednolite grupy tym większa efektywność tuczu, zarówno pod względem liczby dni potrzebnych do opróżnienie pomieszczenia jak i współczynnika konwersji paszy.

Podczas gdy niektóre strategie zarządzania, takie jak grupowanie wg wagi mogą zmniejszyć zmienność masy ciała, to narzędzie, które pomoże dokonać obiektywnych decyzji w tej kwestii może być bardzo interesujące. Tak więc, zastosowanie modelowania matematycznego w celu ustalenia krzywych wzrostu może być tutaj bardzo pomocne. Nasze wyniki ostatnio pokazały, że przez stosowanie tych krzywych można uzyskać wartościową informację o naszych zwierzętach, a także do badania różnic we wzroście na podstawie pewnych czynników będących przedmiotem naszego zainteresowania, takich jak płeć i genetyka.

Powiedzmy, że mamy około 350 odsadzanych świń w cyklu cotygodniowym [pietrain x (Landrace × wielka biała)], samce i samice, uzyskanych na warunkach komercyjnych, a ich żywa waga (LW) jest kontrolowana od urodzenia do uboju (Wykres 1) , Wyniki pozwalają nam na indywidualne  dostosowanie modelu wzrostu i w konsekwencji przewidzieć liczbę dni potrzebnych do osiągnięcia masy ubojowej (w tym przypadku, 105 kg). Omówimy tu tylko jak poradzić sobie z tą zmienną, bez dogłębnej analizy uwzględniającej płeć zwierząt i genetykę.

Evolution of body weight over time of an entire population consisting of 347 weaned animals

Wykres 1. Zmiany w czasie żywej wagi w populacji 347 zwierząt

Początkowo możemy wybrać grupowanie zwierząt zgodnie z kategoriami wagowymi (wykres 2), segregując 10% najmniejszych zwierząt w celu monitorowania ich wzrostu w porównaniu do średniej w populacji, lub 10% większych zwierząt. W praktyce oznacza to, że w celu ustalenia kategorii wagowych można zastosować analizę częstotliwości wagi. Z tych częstotliwości, skupiając naszą uwagę na najmniejszych zwierzętach, możemy ustawić odcięcie wybierając 10% świń z najniższą LW, która zostanie przypisany kategorii M ("małe"). Pozostałe dwie kategorie (D "duże" i Ś "średnie"),  mogą być analizowane w podobny sposób, ale wówczas wybieramy odpowiednio 10% i 80%.

Weight categories created at 35 days post-weaning

Wykres 2. Kategoria wagowe stworzone dla prosiąt 35 dni po odsadzeniu; D: Duże (10%), "Ś": Średnie (80%), M: Małe (10%). Czerwonym kółkiem zaznaczono 10% mniejszych zwierząt wobec których będzie zastosowane inne postępowanie.

 Kiedy już ustalimy kategorie LW możliwe jest przestudiowanie zmienności (Wykresy 3-5), podobnie jak zrobiliśmy to z całkowitą liczbą zwierząt ( Wykres 1).

 

Evolution of live weight

Wykres 3. Zmiany w wadze w kategorii D
("Duże") w czasie.

Wykres 4. Zmiany w wadze w kategorii Ś
("Średnie") w czasie..

Evolution of live weight
Wykres 5. Zmiany w wadze w kategorii M
("Małe") w czasie.

W zależności od kategorii wagowej, z pomocą krzywych wzrostu, można oszacować liczbę dni, które każde ze zwierząt potrzebuje do osiągnięcia wagi 105 kg (Wykres 6), a także różnicę w ilości dni między zwierzętami "najlepszymi" (czerwony) a "najgorszymi" (zielony), aby osiągnęły tę samą masę ubojową (w naszym przykładzie do 40 dni).

Widząc te wyniki, pojawia się jedno pytanie: jak przebiegałyby te krzywe, gdyby do poszczególnych grup zastosować indywidualne podejście (np. 5%, 15% itp)?

Biorąc pod uwagę, że zmienność LW między zwierzętami LW wzrasta w miarę tego jak rosną (Wykres 1), specjalne traktowanie grupy najmniejszych zwierząt może być warte wdrożenia ze względu na logistykę. Ich wzrost jest wolniejszy (z kilkoma wyjątkami) i są one odpowiedzialne za zwiększenie obłożenia w okresie tuczu.

Ponadto, mając na względzie fakt, że waga urodzeniowa w wielu przypadkach może nie być decydująca w końcowych etapach cyklu produkcyjnego, oraz że zwierzęta na późnym tuczu mogą być zbyt trudne do opanowania, należy wziąć pod uwagę wybranie innej fazy cyklu produkcyjnego w celu ułatwienia ich segregacji. Etap, w którym zwierzęta są przenoszone w inne miejsce (warchlakarnia), może okazać się odpowiedni.

Evolution of average live weight of pigs over time

Wykres 6. Zmiany średniej wagi świń w czasie, z podziałem na kategorie wagowe podkoniec warchlakarni (35 dni po odsadzeniu, średnio 28 dni.) Istotność statystyczną ustalono na p <0.05. T105kg to liczba dni potrzebnych do osiągnięcia masy 105 kg. Poszczególne (a, b, c) litery wskazują na różnice.

Podsumowując, należy zauważyć, że segregację przeprowadzono teoretycznie i a posteriori, a wyniki nie pokazują ostatecznego efektu działania w tym temacie. W tym celu należałoby się dowiedzieć jaki wpływ miała segregacja na wskaźniki produkcyjne  Do tego trzeba by wiedzieć, efekt rzeczywisty segregacji miałoby na wydajność i liczbę dni niezbędnych do osiągnięcia danej LW przez większość naszych świń.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji