W 2009 r. ta sama strona opublikowała serię trzech artykułów, w których J. Barceló wyjaśnił, jaki jest jego zdaniem najlepszy wiek odsadzenia prosiąt. W pierwszym z tych artykułów powiedział:
"Gdybyśmy zadali to pytanie weterynarzom, wyspecjalizowanym technikom i producentom trzody chlewnej kilka lat temu, ogromna większość prawie na pewno odpowiedziałaby, że najlepszym wiekiem do odsadzenia jest wiek trzech tygodni. Istnieją jednak ciągłe zmiany w produkcji trzody chlewnej, a jej ewolucja kwestionuje to stare przekonanie dotyczące wieku odsadzenia. W tym artykule postaram się wyjaśnić, dlaczego w wielu systemach produkcyjnych wiek odsadzenia jest wydłużany do 28 dni, aby osiągnąć cel produkcji minimum 200 kg odsadzonej masy ciała na produktywną lochę i rok".
Moglibyśmy napisać to samo dzisiaj i nadal byłoby to aktualne. Średni wiek odsadzenia w Hiszpanii nie osiągnął jeszcze 28 dni.
Od 2017 r. śmiertelność w fazie po odsadzeniu (6-20 kg) nie przestała rosnąć, osiągając w 2022 r. rekordowy poziom 8,4% według danych SIP. Biorąc pod uwagę ten scenariusz, wydaje się, że jednym z pierwszych środków, które należy zastosować, byłoby odsadzanie dojrzalszych prosiąt , które mogłyby lepiej wytrzymać stres związany z odsadzeniem i późniejszymi warunkami przetrzymywania. Jednak nadal nie odsadzamy w wieku 28 dni Dlaczego?
Z pewnością powody utrzymywania średniego wieku odsadzenia poniżej 28 dni nie były takie same dla wszystkich producentów, ale postaram się przedstawić te, które moim zdaniem są najważniejsze:
- Zastosowanie wysoce plennej genetyki zmusza nas do korzystania z mamek, aby mieć większą zdolność do karmienia. Prowadzi to do odsadzania prosiąt w wieku poniżej 28 dni, a nawet 21 dni, co ma wpływ na średni wiek odsadzenia, nie pozwalając prosiętom osiągnąć 28 dni, pomimo dostępności niezbędnych miejsc porodowych. Co gorsza, ten średni wiek wiąże się z wysokim odchyleniem standardowym (duża zmienność wieku), ponieważ mamy prosięta, które są odsadzane bardzo wcześnie, a inne znacznie później.
- Kontynuacja odsadzania prosiąt poniżej 28 dnia życia, biorąc pod uwagę ograniczenia w stosowaniu antybiotyków w paszy, nie spowodowała większych problemów, ponieważ tlenek cynku był nadal obecny w pierwszych dietach i do niedawna wywierał swoje działanie ochronne.
- System integracji był motorem napędowym naszego przemysłu trzody chlewnej i powinniśmy być z tego zadowoleni, ale trzeba przyznać, że interesy różnych podmiotów nie zawsze są takie same. Zintegrowany producent trzody chlewnej jest wynagradzany na podstawie liczby prosiąt odsadzonych od maciory, a zatem liczba ta nadal ma duże znaczenie przy podejmowaniu decyzji. Opóźnienie odsadzenia oznacza zwiększenie liczby miejsc w porodówce lub zmniejszenie liczby loch, a obie decyzje prowadzą do renegocjacji umów integracyjnych, których staramy się unikać.
Od połowy 2022 r. stosowanie tlenku cynku w diecie zostało zakazane w całej Europie, stosowanie antybiotyków zostało ograniczone, a ograniczenie to wzrośnie, ponieważ cel konsumpcyjny narzucony przez Unię Europejską na 2030 r. oznacza zmniejszenie konsumpcji w 2021 r. o około 40%.
Bezpośrednią konsekwencją tych zmian jest to, że śmiertelność znacznie wzrosła w 2022 r., podwajając odsetek, który zwykle występował do 2017 roku. Prawdą jest, że pojawienie się wysoce patogennych szczepów PRRS odcisnęło swoje piętno, ale nawet na obszarach Hiszpanii, gdzie te szczepy jeszcze nie dotarły (regiony północno-wschodnie i południowo-wschodnie), śmiertelność również wzrosła w stosunku do 2021 roku.
Tabela 1. NE: strefa północno-wschodnia, SE: strefy południowa i wschodnia, NC: Strefa północno-środkowa. Dane z: IX Jornada SIP. 26 stycznia 2023 r.
Śmiertelność okołoodsadzeniowa | Śmiertelność na tuczu | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2020 | 2022 | Zmienność 2020-22 | Zmienność 2015-19 | 2020 | 2022 | Zmienność 2020-22 | Zmienność 2015-19 | ||
NE | 5.2% | 8.6% | +3.4% | NE | 4.2% | 6.0% | +1.8% | ||
SE | 5.3% | 6.4% | +1.1% | SE | 4.2% | 4.6% | +0.8% | ||
NC | 4.3% | 6.7% | +2.4% | NC | 4.3% | 6.7% | +0.3% | ||
ES | 5.1% | 8.3% | +3.2% | +1.9% | ES | 4.2% | 5.7% | +1.5% | +0.3% |
Podsumowując, nie możemy stosować tlenku cynku w dietach po odsadzeniu i nie ma na rynku produktów, które mogłyby go zastąpić z taką samą skutecznością; stosowanie antybiotyków w paszy jest coraz trudniejsze, a gdy są one stosowane w wodzie pitnej, nie przynosi takich samych rezultatów; genetyka stale się poprawia, produkując co roku większe mioty, co zmniejsza masę odsadzeniową; i wreszcie, co nie mniej ważne, wysoce patogenne szczepy PRRS nadal krążą.
Na tym tle zmieniła się motywacja do odsadzania starszych prosiąt. Cel J. Barceló odsadzenia 200 kg prosiąt od lochy rocznie ma niewielkie znaczenie, jeśli te kilogramy prosiąt nigdy nie zostaną wprowadzone na rynek. Motywacją do odsadzania starszych prosiąt jest teraz kontrola strat, a zatem zapewnienie, że to, co jest produkowane, zostanie sprzedane.
Niektórzy mogą pomyśleć, że jakość prosiąt przy odsadzeniu nie jest tak ważna dla zmniejszenia śmiertelności, ale dane, które posiadamy, pokazują coś wręcz przeciwnego.
- Prosięta odsadzone w wieku 28 dni lub starsze spożywały znacznie więcej pokarmu stałego przed odsadzeniem. Najwyższe spożycie występuje między 25 a 28 dniem życia.
- Spożycie paszy przed odsadzeniem skraca okres braku łaknienia po odsadzeniu, który jest głównym czynnikiem wywołującym biegunkę poodsadzeniową.
- Wiek 28 dni lub więcej przy odsadzeniu zapewnia wyższą wagę prosiąt. Cięższe prosięta lepiej znoszą problemy, zmniejszając straty nie tylko w fazie po odsadzeniu, ale także w fazie tuczu.
- Prosięta, które wiedzą, jak jeść przed odsadzeniem, lepiej rosną po odsadzeniu.
- Prosięta, które dobrze rosną natychmiast po odsadzeniu, są bardziej odporne na choroby, w tym PRRS.
- Zapotrzebowanie na antybiotyki zmniejsza się, gdy problemy są ograniczone.
Niektórzy europejscy producenci postrzegają wiek odsadzenia jako rozwiązanie problemów spowodowanych wycofaniem tlenku cynku i ograniczeniem stosowania antybiotyków, co skłania ich do odsadzania po 28 dniach. Decyzja nie powinna już opierać się wyłącznie na warunkach ekonomicznych, jak wyjaśnił J. Barceló w swojej serii artykułów, ale na warunkach przeżywalności. Jeśli sytuacja się nie zmieni, a z tego, co widzimy, nie wydaje się, aby miała się zmienić, do 2023 r. ponownie stracimy średnio 15% odsadzonych prosiąt. Czy konsument zrozumie, że 15% odsadzonych świń jest traconych z powodu śmiertelności? Czy utrata 15% świń jest zrównoważona?
Spóźniliśmy się z osiągnięciem tego, co już zaproponował J. Barceló w 2009 r.: opóźnić wiek odsadzenia przynajmniej średnio do 28 dni.