Wstęp
Po oproszeniu lochy, uwaga przenosi się z lochy na prosięta w celu zminimalizowania śmiertelności przed odsadzeniem i produkcji wysokiej jakości świń odsadzonych. Produkcja odpowiednio ciężkich prosiąt przy odsadzeniu, z zachowaniem stabilności struktury i jednolitości miotu, ma zapewnić świniom brak problemów na kolejnych etapach ich życia, aż trafiają na ubój. Jednak ważne jest, aby nie tylko skoncentrować się na prosiętach podczas laktacji, ale także na lochach. 3 na 4 lochy kryte co tydzień to maciory, które opuściły porodówkę tydzień wcześniej.
Wcześniejsze badania i doświadczenia wykazały pozytywny wpływ dobrych praktyk hodowlanych i wysokiego spożycia paszy podczas laktacji na wydajność reprodukcyjną loch. Oznacza to, że to, co dzieje się w laktacji, wpływa na lochę w kolejnym okresie rozrodu, ciąży i laktacji. Nie wspominając o tym, że praktyki zarządzania ciążą, szczególnie związane z kondycją ciała, mogą mieć wpływ na ilość paszy spożywanej przez samice w okresie laktacji. Dlatego ważne jest, aby różne zespoły (hodowlane, ciążowe i laktacyjne) na fermie loch współpracowały ze sobą, aby osiągnąć ten sam cel.
Celem tego artykułu jest:
- podkreślenie, w jaki sposób spożycie paszy może wpływać na wielkość miotu
- podanie pomysłów, jak rozpoznać lochy z niskim spożyciem paszy
- zasugerowanie strategii zarządzania, aby wspierać wysokie spożycie paszy, gdy lochy są na porodówce
Pobranie paszy i późniejsza wielkość miotu
Dobrze udokumentowano, że pierwsza laktacja może być trudna dla loszek i w konsekwencji negatywnie wpływać na późniejszą wydajność rozrodu. Ogólnie rzecz biorąc, lochy pierworódki mają niski pobór paszy w okresie laktacji i nie są w stanie sprostać wymaganiom miotu prosiąt ssących. Obserwacyjne dane terenowe, zebrane przez nasz zespół techniczny, wykazały duże różnice w spożyciu paszy podczas laktacji wśród loch. Ponadto dane sugerowały, że wielkość miotu wzrasta wraz z poprzednim spożyciem paszy w okresie laktacji (ryc. 1). Innymi słowy, im więcej paszy zjedzą lochy w okresie laktacji, tym więcej prosiąt będą miały w następnym miocie. To odkrycie podkreśla znaczenie spożycia paszy w okresie laktacji i zachęca do strategii zapobiegania i łagodzenia czynników, które mogą ograniczać spożycie paszy.
Kontrola gorączki
Gorączkę definiuje się jako wzrost temperatury ciała, który zwykle występuje w odpowiedzi na infekcję. Gorączka po oproszeniu jest zwykle konsekwencją infekcji macicy, gdy namnażające się bakterie są przenoszone za szyjkę macicy.
Ustalenie, czy locha ma gorączkę, czy nie, jest niezbędną praktyką produkcyjną, która pozwala personelowi w odpowiednim czasie zidentyfikować samice wymagające leczenia.
Po pierwsze, ważne jest określenie, kiedy należy sprawdzić temperaturę ciała lochy. Najlepszą strategią jest zmierzenie temperatury ciała lochy rano po porodzie, około 24 godziny po nim. W zależności od personelu dostępnego na farmie, temperaturę ciała można było określić rano i po południu, aby dokładniej określić stan gorączki.
U loch w okresie laktacji gorączkę definiuje się jako temperaturę ciała wynoszącą 39,4 C lub wyższą (103° Fahrenheita).
Obserwacje empiryczne w terenie wdrażające powyższą strategię zarządzania temperaturą wykazały pozytywne efekty w zapobieganiu redukcji spożycia paszy. Jeśli temperatura ciała nie zostanie zmierzona, zazwyczaj lochy przestają jeść w wyniku infekcji, co daje sygnał opiekunom, że coś jest nie tak. Jeśli temperatura ciała lochy będzie mierzona, opiekunowie mogą wcześniej zidentyfikować i leczyć samice, zapobiegając lub zmniejszając spadek spożycia paszy. Tym samym wczesna identyfikacja pozwala personelowi szybciej wdrażać interwencje i szybciej kontrolować negatywne skutki.
Z doświadczeń praktycznych autora wynika, że każdy termometr jest odpowiedni do pomiaru temperatury ciała lochy. Różnice to po prostu wybór ceny i czasu potrzebnego na uzyskanie pomiaru temperatury. Nowe termometry cyfrowe wykorzystywane w medycynie ludzkiej potrzebują od 8 do 10 sekund, co w nowoczesnej produkcji trzody chlewnej może być plusem. Chociaż termometry cyfrowe są droższe, koszt się szybko zwróci, jeśli będą używane zgodnie z powyższym opisem i przyczyniają się do wysokiego spożycia paszy, co skutkuje dużymi rozmiarami miotów w kolejnym oproszeniu.
Na koniec, poniżej przedstawiono dodatkowe strategie postępowania, które będą stanowić bariery dla infekcji, zmniejszając w ten sposób spadki spożycia paszy laktacyjnej:
- Zgarnianie nieczystości za lochami będącymi po porodzie raz lub dwa razy dziennie
- Ogranicz manualną ingerencję w kanał rodny u loch, które potrzebują wsparcia położniczego po 20-30 minutach od urodzenia poprzedniego prosięcia
- Rękawica położnicza powinna być dokładnie nasmarowana dużą ilością lubrykantu
- Rękawice należy chronić przed zanieczyszczeniem kurzem i/lub obornikiem
- Upewnienie się, że członkowie zespołu pierwszego dnia mają krótkie paznokcie i nie noszą żadnych pierścionków podczas pobytu na farmie
- Zapewnienie lochom odpowiedniej ilości wody i minimalnego przepływu 2 l/min
- Loszki są szkolone w zakresie rozpoznawania i wykorzystywania źródeł wody przed porodem