X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Ocena czyszczenia i dezynfekcji pojazdów przeznaczonych do transportu świń: kontrola wizualna

Jakie najważniejsze punkty należy uwzględnić podczas kontroli czyszczenia i dezynfekcji ciężarówki, która przewoziła świnie? W tym artykule skupiamy się na oględzinach.

Zgodnie z przepisami europejskimi, wszystkie pojazdy do transportu zwierząt muszą być czyszczone i dezynfekowane za każdym razem, gdy świnie są rozładowywane w rzeźniach, gospodarstwach i punktach zbioru. Nie ma jednak konkretnych wyjaśnień, jak to zrobić.

To ważne zadanie jest często niedoceniane w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się chorób z powodu tych luk w ustawodawstwie lub niejasności procedur. Dlatego walidacja tych procesów ma kluczowe znaczenie dla podnoszenia świadomości oraz monitorowania firm i środków transportu.

Proces weryfikacji wymaga dwóch rodzajów kontroli: kontroli wzrokowej i walidacji mikrobiologicznej. W tym pierwszym artykule opiszemy kontrolę wizualną.

Kontrola wizualna jest pierwszym i jednym z najważniejszych punktów w celu potwierdzenia prawidłowego czyszczenia pojazdu do transportu zwierząt.

O wizualnej kontroli pojazdu transportowego po przybyciu na farmę mówi się często jako o środku bezpieczeństwa biologicznego, ale w rzeczywistości kontrola ta nie jest przeprowadzana rutynowo z powodu kilku czynników:

  • Zazwyczaj zwierzęta są już gotowe do załadunku i wszyscy się spieszą.
  • Jest to procedura, dla której wymagane są środki bezpieczeństwa biologicznego: posiadanie wyznaczonego sprzętu używanego wyłącznie do kontroli pojazdu, aby zapobiec wprowadzeniu tego, co ciężarówka przewozi na farmę lub aby uniknąć zanieczyszczenia ciężarówki.
  • Trudno zdecydować, co zrobić, jeśli transport nie spełnia naszych wymagań w momencie załadunku.

Dlatego ważne jest, aby przeprowadzić tę kontrolę przed dezynfekcją pojazdu, ponieważ jest to najlepszy czas, aby skorygować wszelkie usterki w czyszczeniu i uniknąć wszelkich pozostałości materii organicznej, które mogłyby osłabić lub dezaktywować skuteczność środka dezynfekującego.

Kontrola wzrokowa powinna odbywać się za pomocą latarki, a osoba przeprowadzająca kontrolę powinna chronić siebie i ciężarówkę, nosząc czyste buty, kombinezony i rękawice, przeznaczone wyłączne do kontroli. Zaleca się stosowanie latarki, ponieważ pozwoli nam to sprawdzić obszary słabo oświetlone, takie jak narożniki, pod drzwiami itp. Musimy bardzo jasno określać nasze cele i oczekiwania dotyczące czystości, aby cały personel mógł przestrzegać tych samych zasad.

Ciężarówka musi być sprawdzana w częściach:

  • Przyczepa do transportu zwierząt: drzwi przyczepy muszą być otwierane i zamykane, zwracając szczególną uwagę na dolną część i platformę załadowczą, ponieważ są to zwykle najbardziej zabrudzone części. Każdy pokład musi zostać sprawdzony. Podobnie jak w gospodarstwie, nie powinno być pozostałości trocin lub resztek materii organicznej, których myjka ciśnieniowa nie była w stanie usunąć (zdjęcie 1).
Zdjęcie 1: Ten sam błąd popełniany jest w gospodarstwach jak w pojeździe transportowym; myjka ciśnieniowa musi wykonać całą pracę.

Zdjęcie 1: Ten sam błąd popełniany jest w gospodarstwach jak w pojeździe transportowym; myjka ciśnieniowa musi wykonać całą pracę.

Jeśli pozostaną resztki, oznacza to słabe czyszczenie, które należy poprawić „ręcznie”. Nie ma nic lepszego niż woda, wybielacz i myjka.

  • Następnym punktem kontrolnym są schowki ciężarówki (zdjęcie 2). Są w nich teoretycznie przechowywane „pudła lub torby” z brudnym materiałem, które zostały użyte podczas procedury załadunku / rozładunku zwierząt, ale także narzędzia i produkty właściwe dla ciężarówki. Cały ten materiał musi znajdować się w oddzielnych wyjmowanych skrzynkach, aby można je było wyjąć podczas czyszczenia. Obszar ten ma kluczowe znaczenie dla kontroli wzrokowej, ponieważ jego stan da nam wyobrażenie o tym, jak może wyglądać ciężarówka.
Zdjęcie 2: Schowek, wyczyszczony i osuszony

Zdjęcie 2: Schowek, wyczyszczony i osuszony

Ponadto pojemniki do przechowywania muszą mieć otwory odpływowe, aby cała ciecz z czyszczenia mogła odpłynąć (zdjęcie 2).

  • Na zewnątrz przyczepy do transportu zwierząt: podwozie, koła, koło zapasowe (jest to obszar, w którym często gromadzi się brud) i zewnętrzna część przyczepy. Pamiętaj, aby podnosić i opuszczać panele boczne, ponieważ jest to również punkt krytyczny (zdjęcie 3).
Zdjęcie 3: Panele boczne po czyszczeniu i dezynfekcji

Zdjęcie 3: Panele boczne po czyszczeniu i dezynfekcji

  • Kabina: zwróć szczególną uwagę na ogólny stan wnętrza (porządek i czystość), a następnie na punkty krytyczne: klamkę drzwi kierowcy, stopnie, pedały, kierownicę, dźwignię zmiany biegów, pas bezpieczeństwa i siedzenie. Najlepiej jest, jeśli siedzisko ma pokrowiec ochronny z materiału niechłonnego, który umożliwia jego czyszczenie. Następnie sprawdź zewnętrzną stronę kabiny, koła i podwozie.
  • Ostatnia część inspekcji powinna być poświęcona przedmiotom, które zostały wyczyszczone i zdezynfekowane poza ciężarówką: przedmioty użyte do rozładunku, jeśli takie istnieją (takie jak przegrody) i maty w kabinie.

Ponieważ podczas każdej inspekcji jest wiele elementów do monitorowania, zaleca się noszenie listy kontrolnej, aby upewnić się, że nic nie zostało zapomniane, i użyć arkusza inspekcji, w którym możemy szczegółowo opisać ustalenia (zdjęcie 4), które będą służyć pomocą osobie odpowiedzialnej za czyszczenie auta, aby naprawić znalezione błędy.

Zdjęcie 4: Przykładowe schematy jako część listy kontrolnej podczas kontroli wzrokowej

Zdjęcie 4: Przykładowe schematy jako część listy kontrolnej podczas kontroli wzrokowej

Innym przydatnym narzędziem jest użycie kolorowej kredy do oznaczania punktów, które nie przejdą kontroli (zdjęcie 5). Ta metoda pozwala osobie, która zatwierdza czyszczenie, oszacować i zwizualizować liczbę „błędów”, a następnie podjąć decyzję, czy pojazd należy umyć ponownie, czy też wystarczy czyszczenie punktowe.

Zdjęcie 5: Użycie kolorowej kredy do zaznaczenia obszarów wymagających ponownego oczyszczenia

Zdjęcie 5: Użycie kolorowej kredy do zaznaczenia obszarów wymagających ponownego oczyszczenia

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji