Świnie potrzebują wielu niezbędnych składników odżywczych, aby zaspokoić ich codzienne potrzeby, takie jak wzrost, reprodukcja, laktacja i inne funkcje życiowe. Podstawowe składniki odżywcze to woda, węglowodany, tłuszcze, białko (aminokwasy), minerały i witaminy. Wśród tych składników odżywczych istotną rolę w rozwoju tkanki mięśniowej świni odgrywają aminokwasy (białko). Aminokwasy występują obficie w owsie. Owies zapewnia zwierzętom wiele korzyści zdrowotnych; jedną z korzyści wartych odnotowania jest to, że owies działa łagodząco na jelita loch, co pomaga zapobiegać zaparciom w okresie porodu (Celize Christy, 2018). Owies zawiera duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, wysokiej jakości białka, błonnika beta-glukanu, minerałów i witamin.
W ostatnich latach fermentacja paszy dla świń stała się wyzwaniem dla producentów świń. Fermentacja to proces, w którym powstaje kwas mlekowy, który pomaga świniom w utrzymaniu dobrego zdrowia jelit. Połączenie rozdrobnionego owsa z wodą i fermentacja dzięki bakterion Lactobacillus zapewnia korzyści dietetyczne. Wiele pałeczek kwasu mlekowego jest wykorzystywanych do kolonizacji przewodu pokarmowego i interakcji z rodzimą florą. Sfermentowany owies pomaga zminimalizować problemy z biegunką u odsadzonych prosiąt. Może również zapobiegać zaparciom u loch w ciąży i owrzodzeniom u rosnących świń. Cho i Kim 2012 stwierdzili, że sfermentowany owies obniżył poziom pH w jelitach świń. Jednak u szczurów pałeczki kwasu mlekowego przyczyniają się do całkowitej hydrolazy soli żółciowych w przewodzie pokarmowym, która może zmieniać produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w jelicie ślepym, dystalnej części okrężnicy i kale. Praktycznie zmiany te wskazują, że drobnoustroje te prawdopodobnie przeżyły w jelicie grubym i doprowadziły do modyfikacji składu mikroflory (Lambo i in., 2005). Równowaga mikroflory przewodu pokarmowego może mieć znaczenie w przypadku chorób jelita grubego. U ludzi (zdrowe kobiety w wieku rozrodczym) sfermentowany owies może zwiększyć wchłanianie żelaza niehemowego z posiłku bogatego w fityniany (Bering i in., 2006). Niewiele jest jednak informacji na temat wpływu sfermentowanego owsa na wzrost i zdrowie jelit prosiąt odsadzonych.
Biorąc pod uwagę potencjalne korzyści ze sfermentowanego rozdrobnionego owsa, postawiliśmy hipotezę, że jest on w stanie wpłynąć korzystnie na zdrowie przewodu pokarmowego i zwiększyć wydajność wzrostu. Dlatego to badanie przeprowadzono w celu zbadania wpływu sfermentowanych płatków owsianych na wzrost, strawność składników odżywczych i mikroorganizmy jelitowe u prosiąt odsadzonych. W próbie tej wykorzystano łącznie 160 świń odsadzonych. Świnie losowo podzielono na jedną z czterech grup z różnymi schematami żywienia. Doświadczenie przeprowadzono w celu oceny wpływu włączenia sfermentowanego owsa (FO) w porównaniu z dietą opartą na kukurydzy i śrucie sojowej na wyniki prosiąt karmionych dietą o wysokiej gęstości składników odżywczych (HD) i niskiej gęstości składników odżywczych (LD) . Każda badana grupa obejmowała osiem kojców ze świniami.
Podczas całego okresu badania (dni 1-42), średni dzienny przyrost i stosunek przyrostu do paszy świń karmionych dietą HD i FO były znacznie wyższe niż świń karmionych odpowiednio dietą LD i niefermentowanym owsem (Wykres 1). Pozorna strawność całkowita suchej masy i azotu w przewodzie pokarmowym w grupach HD była znacznie większa niż w grupach LD (Wykres 2A). Świnie karmione FO wykazywały wyższą liczbę bakterii Lactobacillus w jelicie krętym i mniejszą liczbę Escherichia coli w porównaniu ze świniami karmionymi niefermentowanym owsem (Wykres 2B) Istnieją ograniczone badania oceniające fermentowane składniki w żywieniu świń. Chociaż składniki były różne, Cho i wsp. (2007) podali, że prosięta karmione sfermentowaną soją wykazywały lepszą wydajność wykorzystania paszy. Wcześniej nasz zespół badawczy informował, że różne poziomy (7,5, 11,3 i 15%) FO mogą poprawić wydajność wzrostu prosiąt odsadzonych (od 21 do 42 dnia życia). Potencjalnym wyjaśnieniem zwiększonej wydajności wzrostu w tym obecnym badaniu może być niska wartość pH FO. Niskie pH FO może hamować rozwój niektórych szkodliwych bakterii, takich jak E. coli i Salmonella sp., oraz poprawiać aktywność niektórych enzymów trawiennych, takich jak pepsyna (Taylor 1962; Canibe i Jensen 2003). Podsumowując, żywienie FO w porównaniu z dietą LD wykazało korzystny wpływ na wydajność wzrostu, strawność składników odżywczych i równowagę mikroorganizmów w jelicie krętym u prosiąt odsadzonych.