Najważniejszym celem bioasekuracji w gospodarstwach jest posiadanie jasnego i skutecznego zestawu strategii segregacji w odniesieniu do bioekskluzji. Pierwsza linia zewnętrznego bezpieczeństwa biologicznego w większości naszych gospodarstw jest tworzona przez zewnętrzne ogrodzenie i bramy. To ogrodzenie powinno być ciągłe i określać własność gospodarstwa lub strefę kontrolowanego dostępu (controlled access zone, CAZ). Przejście z obszaru poza farmą do CAZ odbywa się przez kontrolowany punkt dostępu (tj. bramę). Wiele gospodarstw nie ma jasnego protokołu, jak wykonać to przejście (np. plastikowe botki, zmiana obuwia, parkowanie pojazdów). W wielu przypadkach nie zdają sobie nawet sprawy z tego, że jest to ważna kwestia i nie podejmują żadnych wysiłków, aby zarządzać bezpieczeństwem biologicznym w tym obszarze.
Jednak w celu zminimalizowania ryzyka zakontaminowania CAZ, niektórzy producenci, hodowcy stworzyli oficjalny punkt wejścia dla personelu przy użyciu prefabrykowanych pomieszczeń (zdjęcie 2). W niektórych przypadkach stare kontenery transportowe zostały przekształcone i przystosowane do tego celu (zdjęcie 3). Pomieszczenia te zapewniają wyraźne oddzielenie stref dzięki zastosowaniu ławki w stylu duńskim. Zapewniają ciepłe otoczenie, czasami dzięki zastosowaniu ogrzewania podłogowego, które pomaga zapewnić, że podłoga i inne powierzchnie są zawsze suche. W większości przypadków zapewniają one również stanowisko do mycia rąk. Ostatecznie służą zmniejszeniu ryzyka zanieczyszczenia krzyżowego w gospodarstwie poprzez zwiększenie segregacji.