W pierwszej części rozpoczęliśmy sekcję zwłok prosięcia w położeniu bocznym. Przeprowadziliśmy oględziny zewnętrzne i otworzyliśmy klatkę piersiową i jamę brzuszną. W drugiej części zajmiemy się wydobyciem i zbadaniem języka, tchawicy, płuc i serca. W jamie brzusznej zlokalizujemy zastawkę krętniczo-kątniczą, jelito kręte, nerki, nadnercza i węzły chłonne oraz wątrobowy węzeł chłonny.
Usuniemy śledzionę oraz podwiążemy i przetniemy odbytnicę przed jej wejściem do miednicy (w poprzedniej części podwiązaliśmy przełyk). Pozwoli nam to usunąć żołądek, jelita i trzustkę bez utraty treści jelitowej. Po usunięciu będziemy obserwować krezkowe węzły chłonne.
Następnie przystąpimy do usunięcia wątroby.
Wyodrębnimy razem układ moczowy i narządy płciowe, zarówno samicy jak i samca.
Następnie przejdziemy do głowy, gdzie za pomocą piły wykonamy cięcie ryja na poziomie pierwszego przedtrzonowca, aby uwidocznić małżowiny nosowe.
Na koniec przetniemy czaszkę, aby uzyskać dostęp do mózgu i móżdżku, które wyodrębnimy poprzez przecięcie opuszki węchowej, skrzyżowania nerwów wzrokowych, przysadki mózgowej i nerwów czaszkowych.