Escherichia coli jest Gram ujemną bakterią wchodzącą w skład saprofitycznej mikroflory u świń i ludzi. Tylko nieliczne z ponad 200 różnych typów bakterii są patogenami, które powodują stany zapalne jelit. Zatem równowaga flory bakteryjnej przewodu pokarmowego jest niezmiernie istotna w zapobieganiu objawom klinicznym choroby. Wiemy także, że prawidłowa równowaga mikroflory zapewnia prawidłowy rozwój i dojrzewanie układu odpornościowego błony śluzowej jelit, gdzie tworzy się ponad 65% komórek obronnych, stanowiących pierwszą barierę dla enterokrwotocznych patogenów takich jak niektóre szczepy E.coli i ich toksyny. Dlatego też, jeśli nie ma odpowiedniego bilansu miedzy saprofityczną i chorobotwórczą florą bakteryjną, prawidłowy rozwój układu odpornościowego nie jest możliwy, a ryzyko wystąpienia poodsadzeniowej koli-bakteriozy jest wyższe.
1- Rozdente pętle jelita ciękiego, przekrwione z płynem i gazem.
Ta praktyczna praca ma na celu wskazać współzależności między różnymi strategiami żywieniowymi i występowaniem/ nasileniem poodsadzeniowej biegunki prosiąt powodowanych przez enterotoksyczną E.coli. Poniżej przedstawiono punkty krytyczne żywienia związane z samą paszą, a także z jej zarządzaniem przez pracowników.
Czynniki ryzyka związane z paszą:
- Nadmiar surowego białka w diecie. Prosięta są w stanie strawić do 45% białka surowego. Wynikiem jego metabolizmu są aminy biogenne które zmieniają florę bakteryjną.
- Dodawanie białka o niskiej strawności. Im wyższa strawność białka tym niższe ryzyko negatywnego wpływu na układ pokarmowy. Wartości powyżej 85% strawności w pierwszej paszy dla prosiąt zmniejsza ryzyko dolegliwości trawiennych.Białko o wysokiej strawności powinno przekraczać wartość 85%. W pierwszej paszy (po odsadzeniu) w celu zminimalizowana problemów z układem pokarmowym należy stosować białka o najwyższej strawności (białko mleka, plazmy, ryb, jaj i koncentratów białek zwierzęcych).
- Szczególną uwagę należy zwrócić na wykorzystanie wysokich dawek białka pochodzenia roślinnego. Mogą one powodować reakcje anafilaktyczne w jelitach i zwiększyć proliferacje flory chorobotwórczej.
- Niska strawność dawki pokarmowej sprzyja pozostawaniu niestrawionych składników pokarmowych, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dostarczających energię dla flory patogenicznej.
- Włączanie tłuszczów z wysokim procentem kwasowości.
- Nieprawidłowe poziomy laktozy w pierwszej paszy.
- Pochodzenie laktozy (czysta i / lub serwatka w proszku) w paszy typu prestarrter i starter.
- Ilość i rodzaj cukrów w paszy typu prestarrter i starter.
- Niska smakowitość może powodować niskie pobieranie paszy przez zwierzęta i nie osiągnięcie minimalnego poziomu niezbędnego do zaspokojenia ich potrzeb. Ujemny bilans składników odżywczych sprzyja rozwojowi flory patogennej. Warto zapamiętać że błona śluzowa żołądka regeneruje warstwę zewnętrzna każdego dnia w pierwszym tygodniu życia prosiąt. Dlatego organizm musi być zaopatrzony w minimalną ilość składników odżywczych aby spełnić te wymagania.
- Dodanie rozpuszczalnego błonnika sprzyja rozprzestrzenianiu saprofitycznych flory.
- Korzystając z specyficznie konkurencyjnej flory zawartej w probiotykach zmniejszamy ryzyko wystąpienia biegunek poodsadzeniowych powodowanych przez enterotoksyczne E.coli
- Inne dodatki takie jak prebiotyki poprawiają równowagę flory jelitowej i lokalną odporność, co zmniejsza ryzyko enterotoksemi E.coli
- Diety o wysokiej pojemności buforowej uniemożliwiają produkcje kwasu solnego w żołądku, ułatwiając w ten sposób namnażanie patogennych szczepów E.coli. W związku z tym, włącznie kwasów organicznych umożliwia obniżenie pH w żołądku a zatem zahamowanie namnażania EPEC.
2. Objawy odwodnienia i posocznicy.
- Higiena niektórych surowców na niedostatecznym poziomie
- Pasza - produkt końcowy na niedostatecznym poziomie higieny.
- Słaba jakość mikrobiologiczna wody pitnej.
- Nieprawidłowa temperatura wody pitnej: za zimna lub za ciepła.
- Zanieczyszczenie czynnikami o właściwościach anty-odżywczych.
- Zanieczyszczenie niektórymi mikotoksynami.
- Znaczna zawartość antybiotyków w paszy we wczesnych etapach.
- Wysokie dawki antybiotyku lub antybiotyków, które zwalczają specyficzne czynniki zakaźne, ale także florę saprofityczną w tym E.coli
- Wysokie stężenie tlenku cynku w paszach dla prosiąt utrzymane ponad 2 tygodnie po odsadzeniu ma ogromny wpływ na mikroflorę jelit, zwłaszcza przeciwko Lactobacillus, dlatego nagłe odstawienie sprzyja pojawieniu się objawów zapalenia jelit powodowanych przez E.coli
Czynniki ryzyka związane z zarządzaniem:
- Podawanie prosiętom paszy przeznaczonej dla starszych/cięższych zwierząt. Różnica pomiędzy 18 dniowymi a 25 dniowymi prosiętami na poziomie przewodu pokarmowego, w zakresie saprofitycznej flory jelitowej i miejscowej odporności jest ogromna. Gdy prosięta odsadzane są tydzień za wcześnie, zmiana diety z ciekłej w stałą, zwiększa ryzyko wystąpienia biegunki spowodowanej przez E.coli ponad 6 razy.
- Podawanie prosiętom paszy przeznaczonej dla młodszych / lżejszych zwierząt. Nadmierne spożycie niektórych składników odżywczych w wyższych stężeniach w pierwszych stadiach żywienia stwarza wysokie ryzyko dla układu pokarmowego, również wpływających na jego dojrzewanie.
- Przekarmianie - wiąże się z słabym wchłanianiem niektórych składników odżywczych, w połączaniu z faktem że czas pasażu jelitowego u prosiąt w 8 tygodniu życia jest krótszy niż 24 godziny, sprzyja to pozostawaniu niestrawionych składników pokarmowych w końcowych częściach jelit, zwiększeniu proliferacji patogennych E.coli ("wyłączenie konkurencji")
3. Przekrwione jelito cienkie z normalnym wypełnionym żołądkiem.
- Niewłasciwe zarządzanie zasobnikami paszy.
- Za mała ilość miejsca przy korycie w stosunku do liczby świń
- Niewystarczająca ilość poideł w stosunku do liczby świń