X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Poodsadzeniowa enterotoksemia E.coli: żywienie jako czynnik predysponujący.

Wzajemne oddziaływanie pomiędzy strategią żywienia a występowaniem / nasileniem objawów klinicznych związanych z E.coli po odsadzeniu.

Escherichia coli jest Gram ujemną bakterią wchodzącą w skład saprofitycznej mikroflory u świń i ludzi. Tylko nieliczne z ponad 200 różnych typów bakterii są patogenami, które powodują stany zapalne jelit. Zatem równowaga flory bakteryjnej przewodu pokarmowego jest niezmiernie istotna w zapobieganiu objawom klinicznym choroby. Wiemy także, że prawidłowa równowaga mikroflory zapewnia prawidłowy rozwój i dojrzewanie układu odpornościowego błony śluzowej jelit, gdzie tworzy się ponad 65% komórek obronnych, stanowiących pierwszą barierę dla enterokrwotocznych patogenów takich jak niektóre szczepy E.coli i ich toksyny. Dlatego też, jeśli nie ma odpowiedniego bilansu miedzy saprofityczną i chorobotwórczą florą bakteryjną, prawidłowy rozwój układu odpornościowego nie jest możliwy, a ryzyko wystąpienia poodsadzeniowej koli-bakteriozy jest wyższe.

Rozdęte pętle jelita cienkiego, przekrwione z płynem i gazem.

1- Rozdente pętle jelita ciękiego, przekrwione z płynem i gazem.

Ta praktyczna praca ma na celu wskazać współzależności między różnymi strategiami żywieniowymi i występowaniem/ nasileniem poodsadzeniowej biegunki prosiąt powodowanych przez enterotoksyczną E.coli. Poniżej przedstawiono punkty krytyczne żywienia związane z samą paszą, a także z jej zarządzaniem przez pracowników.

 

Czynniki ryzyka związane z paszą:

  • Nadmiar surowego białka w diecie. Prosięta są w stanie strawić do 45% białka surowego. Wynikiem jego metabolizmu są aminy biogenne które zmieniają florę bakteryjną.
  • Dodawanie białka o niskiej strawności. Im wyższa strawność białka tym niższe ryzyko negatywnego wpływu na układ pokarmowy. Wartości powyżej 85% strawności w pierwszej paszy dla prosiąt zmniejsza ryzyko dolegliwości trawiennych.Białko o wysokiej strawności powinno przekraczać wartość 85%. W pierwszej paszy (po odsadzeniu) w celu zminimalizowana problemów z układem pokarmowym należy stosować białka o najwyższej strawności (białko mleka, plazmy, ryb, jaj i koncentratów białek zwierzęcych).
  • Szczególną uwagę należy zwrócić na wykorzystanie wysokich dawek białka pochodzenia roślinnego. Mogą one powodować reakcje anafilaktyczne w jelitach i zwiększyć proliferacje flory chorobotwórczej.
  • Niska strawność dawki pokarmowej sprzyja pozostawaniu niestrawionych składników pokarmowych, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dostarczających energię dla flory patogenicznej.
  • Włączanie tłuszczów z wysokim procentem kwasowości.
  • Nieprawidłowe poziomy laktozy w pierwszej paszy.
  • Pochodzenie laktozy (czysta i / lub serwatka w proszku) w paszy typu prestarrter i starter.
  • Ilość i rodzaj cukrów w paszy typu prestarrter i starter.
  • Niska smakowitość może powodować niskie pobieranie paszy przez zwierzęta i nie osiągnięcie minimalnego poziomu niezbędnego do zaspokojenia ich potrzeb. Ujemny bilans składników odżywczych sprzyja rozwojowi flory patogennej. Warto zapamiętać że błona śluzowa żołądka regeneruje warstwę zewnętrzna każdego dnia w pierwszym tygodniu życia prosiąt. Dlatego organizm musi być zaopatrzony w minimalną ilość składników odżywczych aby spełnić te wymagania.
  • Dodanie rozpuszczalnego błonnika sprzyja rozprzestrzenianiu saprofitycznych flory.
  • Korzystając z specyficznie konkurencyjnej flory zawartej w probiotykach zmniejszamy ryzyko wystąpienia biegunek poodsadzeniowych powodowanych przez enterotoksyczne E.coli
  • Inne dodatki takie jak prebiotyki poprawiają równowagę flory jelitowej i lokalną odporność, co zmniejsza ryzyko enterotoksemi E.coli
  • Diety o wysokiej pojemności buforowej uniemożliwiają produkcje kwasu solnego w żołądku, ułatwiając w ten sposób namnażanie patogennych szczepów E.coli. W związku z tym, włącznie kwasów organicznych umożliwia obniżenie pH w żołądku a zatem zahamowanie namnażania EPEC.

Objawy odwodnienia i posocznicy.2.  Objawy odwodnienia i posocznicy.

  • Higiena niektórych surowców na niedostatecznym poziomie
  • Pasza - produkt końcowy na niedostatecznym poziomie higieny.
  • Słaba jakość mikrobiologiczna wody pitnej.
  • Nieprawidłowa temperatura wody pitnej: za zimna lub za ciepła. 
  • Zanieczyszczenie czynnikami o właściwościach anty-odżywczych. 
  • Zanieczyszczenie niektórymi mikotoksynami.
  • Znaczna zawartość antybiotyków w paszy we wczesnych etapach.
  • Wysokie dawki antybiotyku lub antybiotyków, które zwalczają specyficzne czynniki zakaźne, ale także florę saprofityczną w tym E.coli
  • Wysokie stężenie tlenku cynku w paszach dla prosiąt utrzymane ponad 2 tygodnie po odsadzeniu ma ogromny wpływ na mikroflorę jelit, zwłaszcza przeciwko Lactobacillus, dlatego nagłe odstawienie sprzyja pojawieniu się objawów zapalenia jelit powodowanych przez E.coli 

 

Czynniki ryzyka związane z zarządzaniem: 

  • Podawanie prosiętom paszy przeznaczonej dla starszych/cięższych zwierząt. Różnica pomiędzy 18 dniowymi a 25 dniowymi prosiętami na poziomie przewodu pokarmowego, w zakresie saprofitycznej flory jelitowej i miejscowej odporności jest ogromna. Gdy prosięta odsadzane są tydzień za wcześnie, zmiana diety z ciekłej w stałą, zwiększa ryzyko wystąpienia biegunki spowodowanej przez E.coli ponad 6 razy.
  • Podawanie prosiętom paszy przeznaczonej dla młodszych / lżejszych zwierząt. Nadmierne spożycie niektórych składników odżywczych w wyższych stężeniach w pierwszych stadiach żywienia stwarza wysokie ryzyko dla układu pokarmowego, również wpływających na jego dojrzewanie.
  • Przekarmianie  - wiąże się z słabym wchłanianiem niektórych składników odżywczych, w połączaniu z faktem że czas pasażu jelitowego u prosiąt w 8 tygodniu życia jest krótszy niż 24 godziny, sprzyja to pozostawaniu niestrawionych składników pokarmowych w końcowych częściach jelit, zwiększeniu proliferacji patogennych E.coli ("wyłączenie konkurencji")

Przekrwione jelito cienkie z normalnym wypełnionym żołądkiem.

3. Przekrwione jelito cienkie z normalnym wypełnionym żołądkiem.

  • Niewłasciwe zarządzanie zasobnikami paszy.
  • Za mała ilość miejsca przy korycie w stosunku do liczby świń
  • Niewystarczająca ilość poideł w stosunku do liczby świń

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji