Gdy szczepionka znajdzie się w gospodarstwie, musimy mieć dla niej lodówkę, która zawsze będzie utrzymywać odpowiedni zakres temperatur.
Przede wszystkim musimy o tym pamiętać: temperatura musi zawsze wynosić od 4 do 8ºC. Wahania temperatury o więcej niż 6ºC mogą uszkodzić szczepionki.
LOKALIZACJA szczepionek wewnątrz lodówki również musi być odpowiednia:
- Między szczepionką a ścianą powinna być 3-centymetrowa przerwa, aby zapobiec zamarzaniu.
- Jeśli przechowujemy szczepionki poza pudełkiem, należy zachować 2 cm odstępu między nimi, aby umożliwić cyrkulację powietrza.
- Szczepionek nie należy umieszczać w drzwiach lodówki, ponieważ temperatura jest tam bardziej niestabilna.
- Nie przechowuj szczepionek w plastikowym pojemniku, ponieważ nie pozwoli to na cyrkulację powietrza wokół nich.
- Zaleca się umieszczanie szczepionek w taki sposób, abyśmy mogli szybko zobaczyć ich datę ważności, tak abyśmy zawsze mogli najpierw użyć najstarszych. Nowe szczepionki powinny być umieszczane z tyłu, a najstarsze z przodu.
- Nie powinniśmy przepełniać lodówki.
LODÓWKA MUSI BYĆ PRZEZNACZONA WYŁĄCZNIE NA SZCZEPIONKI! Nie powinniśmy przechowywać w niej innych leków lub materiałów hodowlanych i oczywiście pod żadnym pozorem nie powinniśmy przechowywać w niej żywności ani napojów.
KONTROLA TEMPERATURY lodówki przechowującej szczepionki musi być idealnie sprawna:
- DOCELOWA TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA POWINNA WYNOSIĆ 5ºC.
- Zakres temperatur powinien zawsze wynosić od 4ºC do 8ºC. Bardzo ważne jest, aby nigdy nie spadła poniżej 4ºC.
- Wewnątrz lodówki powinien zawsze znajdować się specjalny termometr do szczepionek pokazujący temperaturę maksymalną i minimalną i ważne jest, aby codziennie zapisywać te temperatury. Czujnik tego termometru powinien znajdować się na środku lodówki, gdzie znajdują się szczepionki. Jeśli nie mamy termometru z sondą, możemy użyć termometru umieszczonego na środku lodówki. Problem polega na tym, że musimy otworzyć drzwi, aby sprawdzić temperaturę, więc musimy to zrobić szybko, aby zapobiec utracie zimna.
- Nie należy otwierać drzwi lodówki, jeśli nie jest to konieczne, ponieważ powoduje to wahania temperatury.
- Jeśli posiadamy dużą lodówkę, zaleca się umieszczenie butelek z wodą w dolnej części, aby pożądana temperatura została osiągnięta szybciej po zamknięciu lodówki. Szczepionki nie powinny mieć kontaktu z tymi butelkami.
Ważne jest, aby mieć zapasowe opakowania lodu w innej zamrażarce na wypadek awarii głównej lodówki. - W przypadku awarii głównej lodówki NIE WOLNO jej otwierać, dopóki nie będzie przygotowany cały system awaryjny.
Aby wszystko to się powiodło, konieczne jest prowadzenie RYGORYSTYCZNEJ KONSERWACJI chłodziarek i obszarów przechowywania, która obejmuje:
- Kompleksowa coroczna konserwacja obejmująca sprawdzenie filtra lodówki i sprężarki.
- System awaryjny, który ostrzega nas w przypadku problemów z utrzymaniem odpowiedniej temperatury.
- Protokół czyszczenia lodówki, który pozwala nam utrzymać ją wolną od zanieczyszczeń, ale także pozwala nam wyczyścić ją w możliwie najkrótszym czasie, aby uniknąć wahań temperatury przechowywania szczepionek.
- Kompletny protokół zwalczania szkodników, dzięki któremu miejsca przechowywania są całkowicie wolne od potencjalnych zanieczyszczeń krzyżowych.
Oprócz konserwacji, ścisła kontrola identyfikowalności jest kluczowa w stosowaniu szczepionek. Wymaga to:
- Posiadania arkusza kontroli zapasów szczepionek w gospodarstwie w celu:
- Zapisywania przychodzących partii i wszystkich związanych z nimi informacji.
- Zapisywania dat ważności tych partii.
- Zapisywania miejsca przeznaczenia, w którym szczepionki zostały użyte, oraz dokładnej liczby szczepionek wraz z odpowiadającymi im partiami.
Jeśli w końcu, po tych wszystkich kontrolach, pozostanie nam otwarta butelka szczepionki, ponieważ zakończyliśmy naszą partię, NIGDY nie powinniśmy jej przechowywać i zwracać do lodówki, ponieważ jej właściwości mogły ulec zmianie.