X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Praktyczne podejście do krytycznych punktów kontroli biegunek poodsadzeniowych na fermach

Enric Marco podsumowuje istotne punkty kontroli  biegunek poodsadzeniowych w naszych gospodarstwach.

Okres poodsadzeniowy jest prawdopodobnie najbardziej newralgicznym momentem w życiu świni. Przyczynami występujących po odsadzeniu problemów są oddzielenie od matki i zmiana żywienia. Zmiana z płynnego, ciepłego i łatwo strawnego pokarmu od lochy na stałą, zimną i trudną do strawienia paszę, którą trzeba pobierać z karmnika powoduje tymczasowo gwałtowny spadek pobierania pokarmu. Wówczas bakterie komensaliczne, takie jak E. coli mogą ujawnić swoją zjadliwość i powodować biegunki. Oczywiście do tego mogą dochodzić pewne czynniki predysponujące - niski poziom higieny, złej jakości pasza, współistniejące choroby itp., co sprzyja występowaniu biegunek.

Piglets with post-weaning diarrhoea.

Zdjęcie 1: Prosięta z biegunką poodsadzeniową.

 

Prawidłowa kontrola biegunki poodsadzeniowej (post-weaning diarrhoea - PWD) nie może lekceważyć wymienionych czynników predysponujących, ponieważ stanowią one krytyczne punkty tej kontroli. Musimy mieć na uwadze, że bakteria E. coli to komensal i będzie występować zawsze, na każdej fermie.

  • Spadek pobierania pokarmu w okresie poodsadzeniowym jest uważany za główny czynnik predysponujący do wystąpienia biegunek. U większości prosiąt trwa on tylko kilka godzin, ale u niektórych zwierząt może to być nawet 48 godzin. Jako główną przyczynę tego stanu wskazuje się niewłaściwe przejście na paszę stałą. Pasza starterowa powinna być wprowadzana już podczas laktacji. Im wyższe jej spożycie podczas laktacji tym mniej problemów po odsadzeniu. Badania oceniły, że zmniejszenie spożycia paszy po odsadzeniu zwiększa ryzyko wystąpienia biegunek o 30%. Dobry dostęp do paszy i wody i długo włączone oświetlenie mogą pomóc w radzeniu sobie z tym problemem w pierwszych 2-3 dniach po odsadzeniu.

Large supply of feed and water.

Zdjęcie 2: Dobry dostęp do paszy i wody

  • Ponieważ mikroorganizmy odpowiedzialne za wywoływanie biegunek często występują w środowisku życia świń, jedynym skutecznym środkiem, który może przerwać ciągłe zakażanie się zwierząt jest odpowiednia dezynfekcja pomieszczeń i ścisłe przestrzeganie zasady całe puste- całe pełne. Dobre wyczyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń obejmują całkowite usunięcie materiału organicznego w pomieszczeniach; inaczej dezynfekcja nie będzie skuteczna. Często zapominamy, że kanały z nawozem płynnym i systemy doprowadzające wodę także są elementami pomieszczenia.
  • Zimno jest sprzymierzeńcem biegunek. Prosięta którym jest zimno niechętnie się poruszają, a w konsekwencji pobierają mniej paszy. Za odczuwanie zimna odpowiedzialna jest kombinacja obniżonej temperatury środowiska, wilgotności, wentylacji i typu podłoża. Pomieszczenia źle izolowane powodują zwiększone skraplanie i sprzyjają przeciągom, nawet przy odpowiedniej temperaturze. Takie sytuacje sprzyjają występowaniu biegunek ponieważ między innymi wpływa to negatywnie na zachowanie i funkcjonowanie zwierząt.

Picture 3: Cold piglets and Poorly insulated room

Zdjęcie 3: Zmarznięte prosięta Zdjęcie 4: Słabo izolowane pomieszczenie
  • Zrozumiałym jest także, że pasza również odgrywa ważną rolę, i że ważna jest strawność w okresie poodsadzeniowym. Substancje, które słabo się trawią moga doprowadzić do zwiększonej fermentacji w jelitach, co sprzyja wzrostowi E. coli. Jeszcze kilka lat temu pasza dla prosiąt odsadzonych zawierała wiele białka, celem osiągnięcia maksymalnie wydajnych przyrostów zwierząt. Jednak obecnie wiadomym jest, że takie pasze sprzyjają występowaniu biegunek. Obecnie pasze zawierają mniej białka, jednak na tyle dużo, by uniknąć wystąpienia niedoborów różnych aminokwasów. Diety płynne, które są bardziej przyjazne dla nowo odsadzonych prosiąt zostały powiązane ze wzrostem przypadków biegunek ze względu na nieodpowiednie systemy doprowadzające pokarm.
  • Prawidłowa kontrola innych infekcji takich jak PRRS i cirkowirus jest także ważna w zapobieganiu biegunkom. Krążenie wirusów wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, sprzyjając rozwojowi innych infekcji. Prawidłowa profilaktyka i dobre przygotowanie loszek remontowych ( m. in. aklimatyzacja) i kolejnych grup loch przed porodem jest tutaj kluczowym czynnikiem.

Wreszcie należy wspomnieć o stosowanie leków. Najnowsze badania wykazały, że zastosowanie leków aktywnych przeciw bakteriom mlekowym w okresie poodsadzeniowym zaburza równowagę normalnej flory jelitowej, sprzyjając wzrostowi bakterii E. coli. Antybiotyki beta-laktamowe (amoksycylina) powinny być stosowane tylko w wyjątkowych przypadkach, a nie jako leczenie podstawowe, jak to często się zdarza.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji