X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Precyzyjne żywienie wysokowydajnych świń (1/2)

Precyzyjne karmienie nie tylko poprawia efektywność pobierania składników odżywczych, ale także łagodzi negatywny wpływ na środowisko.

Ustanowienie odpowiedniego programu żywieniowego dla wysokowydajnych świń wymaga wzięcia pod uwagę genetyki, potrzeb żywieniowych, czynników wpływających na te potrzeby oraz zrozumienia metabolicznej interakcji pomiędzy genotypem, żywieniem, reprodukcją i środowiskiem. To zrozumienie jest niezbędne, jeśli mamy osiągnąć zarówno wydajność w tuczu, jak i długowieczność u loch hodowlanych.

Precyzyjne karmienie w fazie tuczu

W konwencjonalnych systemach produkcji, świnie w fazie tuczu są zazwyczaj trzymane w grupach i karmione tą samą dawką przez dany okres czasu. Diety w tej fazie są zwykle formułowane tak, aby dopasować się do zwierzęcia o najwyższych wymaganiach w grupie (Hauschild i in., 2010). Na rysunku 1 przedstawiono zapotrzebowanie na lizynę poszczególnych świń (cienkie kolorowe linie) oraz minimalne poziomy lizyny u świń żywionych w ramach trójfazowego systemu żywienia, według Hauschild i in. (2010). Aymerich i wsp. (2020), badając świnie o masie ciała od 28 do 63 kg, zaobserwowali, że mniejsze zwierzęta efektywniej wykorzystują lizynę z diety w porównaniu do zwierząt o większej masie ciała.

Ryc. 1. Szacowane zapotrzebowanie na lizynę strawną w jelitach poszczególnych świń (cienkie kolorowe linie) oraz minimalne poziomy lizyny strawnej w jelitach, jakie powinny otrzymywać świnie żywione w konwencjonalnym trójfazowym systemie żywienia zbiorowego (pogrubiona czerwona linia) według Hauschilda i wsp. (2010).

Ryc. 1. Szacowane zapotrzebowanie na lizynę strawną w jelitach poszczególnych świń (cienkie kolorowe linie) oraz minimalne poziomy lizyny strawnej w jelitach, jakie powinny otrzymywać świnie żywione w konwencjonalnym trójfazowym systemie żywienia zbiorowego (pogrubiona czerwona linia) według Hauschilda i wsp. (2010).

Dane te sugerują, że wykorzystanie składników odżywczych jest różne wśród zwierząt z tej samej populacji. W tym sensie, zmienne takie jak waga, czas spędzony w danej fazie produkcyjnej, wiek i płeć wpływają na efektywność wykorzystania paszy w gospodarstwie (Gaillard i in., 2020). Z tego powodu w konwencjonalnych systemach żywienia nieuniknione jest występowanie zwierząt przekarmionych, szkodzących systemowi produkcji i środowisku, ze względu na wysoki poziom wydalania azotu i fosforu (Pomar i in., 2010).

W obliczu tego wyzwania żywienie precyzyjne staje się narzędziem pozwalającym na lepsze dostosowanie pasz oferowanych zwierzętom, z uwzględnieniem zmienności potrzeb żywieniowych każdego osobnika.

Obecnie stosuje się pewne strategie żywieniowe w celu złagodzenia skutków marnotrawienia składników odżywczych, głównie w fazach wczesnego tuczu. Strategie te polegają na zwiększeniu liczby diet oferowanych w tym samym przedziale czasowym i modyfikowaniu ich składu w zależności od wieku zwierząt.

Ostatnie badania wskazują jednak, że tego typu podejście może obniżyć koszty żywienia o maksymalnie 3% (Pomar i Remus, 2019). Natomiast ustalenie zindywidualizowanej diety na co dzień może kontrolować wahania dotyczące czasu i zwierząt, co skutkuje obniżeniem kosztów o 8% do 10% (Andretta i in., 2014, 2016a).

Przy opracowywaniu programów żywienia precyzyjnego musi być brane pod uwagę skuteczne określanie dostępnych składników pokarmowych w składnikach paszowych, dokładne formułowanie diet oraz określanie indywidualnych potrzeb żywieniowych zwierząt (Pomar i in., 2009).

Ponadto, aby prawidłowo wdrożyć system, konieczne jest automatyczne zbieranie danych wraz z ich przetwarzaniem zgodnie z ustaloną strategią kontroli, a także działania związane z kontrolą systemu - zwykle za pomocą automatycznych stacji żywienia (Gaillard i in., 2020). W związku z tym, podejście do żywienia precyzyjnego ma na celu dostarczenie składników odżywczych w proporcjach zbliżonych do dokładnych w stosunku do dziennego zapotrzebowania zwierzęcia, zarówno w ilości, jak i w składzie diety. Wymaga to ustalenia dynamicznej diety, która zaspokaja dzienne potrzeby żywieniowe zwierząt zgodnie z ich indywidualnymi cechami.

Andretta i wsp. (2016b) badali tuczniki i wykazali, że stosując żywienie precyzyjne można zmniejszyć pobranie lizyny na zwierzę nawet o 26%, a w konsekwencji obniżyć koszt paszy o około 10% na zwierzę.

Ci sami autorzy we wcześniejszych pracach zaobserwowali, że zmiana systemu żywienia z konwencjonalnego na precyzyjny spowodowała obniżenie poziomu wydalania azotu o 22% oraz zmniejszenie wydalania fosforu o 27%.

Dane te dostarczają dowodów na to, że żywienie precyzyjne nie tylko poprawia efektywność pobierania składników odżywczych, ale również zmniejsza negatywny wpływ na środowisko spowodowany wydalaniem azotu i fosforu (Pomar i Remus, 2019).

Precyzyjne żywienie jest narzędziem, które poprawia ogólną efektywność produkcji. Chociaż wdrożenie tego typu technologii wiąże się z wyższym kosztem, szereg wyników badań naukowych wykazało, że programy żywienia precyzyjnego oferują korzyści dla zwierząt, środowiska, a przede wszystkim dla producenta, ponieważ są w stanie ograniczyć marnotrawstwo składników odżywczych przy zachowaniu wydajności, co optymalizuje produkcję i zwiększa rentowność, zwłaszcza w czasach trudności ekonomicznych.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji