X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Projektowanie obiektów dla świń. Strategiczne punkty na przyszłość (3/3): zmiany klimatyczne

Zmiany klimatyczne zmusiły rządy na całym świecie do egzekwowania przepisów mających na celu zmniejszenie śladu węglowego we wszystkich dziedzinach życia społecznego, w tym w produkcji trzody chlewnej.

Obserwowane ostatnio zmiany klimatyczne zmusiły rządy na całym świecie do egzekwowania przepisów mających na celu zmniejszenie śladu węglowego we wszystkich sektorach życia społecznego, w tym w produkcji trzody chlewnej. Pojawiło się wiele nowych technologii wspomagających te potrzeby

Gazy cieplarniane

Gazy cieplarniane (GHG) stały się przedmiotem rosnącego zainteresowania w ostatnich dziesięcioleciach ze względu na ich potencjalny szkodliwy wpływ na globalny klimat. Emisja gazów pochodzących z produkcji zwierzęcej, w tym dwutlenku węgla (CO2), metanu (CH4) i tlenków azotu (N2O lub N2X), jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do powstawania GHG. Ponadto emisja amoniaku (NH3) jest również niepokojąca ze względu na swoją szczególną naturę.

W produkcji trzody chlewnej gospodarka odchodami jest źródłem emisji zarówno CH4, jak i N2O. Dominują systemy oparte na gnojowicy, podczas gdy systemy oparte na suchej gnojowicy i słomie są bardziej obecne w ekstensywnej i ekologicznej produkcji trzody chlewnej. Większość emisji gazów cieplarnianych z gospodarki odchodami płynnymi ma postać CH4, podczas gdy N2O jest rzadziej obecny i powstaje w większym stopniu w systemach z odchodami suchymi. Tutaj skupiamy się na produkcji świń na dużą skalę, a zatem głównie na systemach gnojowicy.

Tabela 1. Rozkład emisji ekwiwalentów CO2 (CO2-e) na świnię od urodzenia do osiągnięcia masy 115 kg (SEGES, 2021).

Kg CO2-e % dystrybucja
Piglet* Wean-30 kg 30-115 kg Total
Przyjmowanie paszy 26 40 119 185 67
Metan, kał 6 6 35 47 17
Metan, gazy jelitowe 2 2 11 15 6
N2O, kał 3 2 12 17 6
Zużycie energii 3 4 5 12 5
Suma 40 54 182 276 100

*Łącznie z udziałem lochy.

Podczas próby redukcji emisji gazów cieplarnianych ważne jest, aby wiedzieć, w jaki sposób można uzyskać największą redukcję przy najniższych kosztach. Z powyższej tabeli jasno wynika, że pasza stanowi największy czynnik przyczyniający się do emisji gazów cieplarnianych, podczas gdy metan w odchodach jest drugim co do wielkości. Oczywiście udział paszy można zmniejszyć tylko poprzez wyższą wydajność paszy, która jest głównie przypisywana lepszej genetyce. Dlatego też skupiamy się głównie na redukcji metanu, N2O i bardziej energooszczędnych technologiach. Poniżej przedstawiono najważniejsze technologie.

Chłodzenie gnojowicy

Temperatura gnojowicy wynosi zwykle około 20-24 oC, podobnie jak temperatura pomieszczenia w chlewni. Przy spadających temperaturach rozwój mikroorganizmów będzie niższy, a produkcja CH4, CO2 i NH3 będzie spadać wykładniczo wraz ze spadkiem temperatury.

Tabela 2. Zalety i wady chłodzenia.

Zalety
  • Redukcja emisji GHG.
  • Może być wykorzystywane do odzyskiwania energii, która może być używana do ogrzewania jednostek porodowych i po odsadzeniu oraz pomieszczeń dla personelu z ogrzewaniem podłogowym i pokojowym.
  • Zatrzymany N ze zmniejszonej emisji amoniaku może zwiększyć wartość gnojowicy jako nawozu.
Wady
  • Jeśli nadwyżka ciepła generowana przez chłodzenie gnojowicy nie może być wykorzystana, to w większości przypadków koszt będzie zbyt wysoki.

Chłodzenie gnojowicy odbywa się poprzez instalację rur PEL o średnicy 25-30 mm w betonowej podstawie zbiornika na gnojowicę. Rury są instalowane w odległości 30-40 cm i mocowane do stali zbrojeniowej. Zamknięty obwód rur połączonych z jedną lub kilkoma pompami ciepła przenosi zimną wodę przez podstawę zbiornika na gnojowicę, obniżając temperaturę gnojowicy i jednocześnie podgrzewając wodę wewnątrz rury. Pompa ciepła działa jak lodówka i chłodzi wodę, jednocześnie przenosząc odzyskane ciepło do systemu rur dla ciepłej wody używanej do ogrzewania obszarów, w których ciepło jest potrzebne, zwykle w porodówkach i odchowalniach. Pompa ciepła jest zasilana energią elektryczną, a produkcja ciepła jest zazwyczaj 4 razy wyższa niż pobór energii w kW. Jeśli odzyskane ciepło jest w pełni wykorzystane, efekt cieplarniany wynosi 1,0, 0,8 i 3,4 kg CO2-e na świnię, w tym lochy dla prosiąt, świnie o wadze 7-30 kg i świnie o wadze 30-115 kg, odpowiednio z efektem chłodzenia 10 W/m2.

Tabela 3. Chłodzenie gnojowicą - efekty i koszty inwestycyjne.

Chłodzenie gnojowicy – chłodzenie a emisje
Chłodzenie, W/m2 Redukcja emisji, % Inwestycja EUR/miejsce świni
NH3 CH4 Odour
10 8-14 10-15 8 7-10
20 15-25 20-25 15 10-13
30 22-32 30-35 20 11-14

Częste usuwanie gnojowicy

Gnojowica jest mieszaniną moczu, kału i wody, a gdy nie jest zarządzana, może ulegać rozkładowi i wytwarzać CH4. Proces rozkładu można kontrolować poprzez częste usuwanie gnojowicy i stosowanie jej na uprawach jako nawozu. Częstotliwość usuwania gnojowicy wynosi zazwyczaj raz na 7 dni.

Tabela 4. Zalety i wady częstego usuwania.

Zalety
  • Redukcja emisji CH4 i NH3.
  • Zachowanie zawartości N w cieczy przed jej odparowaniem, ponieważ szacuje się, że częste usuwanie gnojowicy powoduje zmniejszenie emisji CO2-e o 6-12 kg na tucznika (SEGES, 2021).
  • Nie wymaga dodatkowych kosztów inwestycyjnych w modelowej farmie, która już posiada ten system.
  • Świeża gnojowica ma lepszy potencjał biogazowy w porównaniu do starszej gnojowicy. Dlatego wpływ na emisję gazów cieplarnianych jest jeszcze większy, jeśli gnojowica jest wykorzystywana do produkcji biogazu. System ten jest przede wszystkim odpowiedni dla ferm tuczników i loch, podczas gdy nie może być stosowany w oborach dla prosiąt odsadzonych ze względu na małe ilości gnojowicy.
Wady
  • Koszt robocizny wzrasta nieznacznie z powodu częstszego opróżniania dołów. W Danii dodatkowy koszt wynosi 0,4 EUR/tucznika przy cotygodniowym usuwaniu gnojowicy. W nowych budynkach z automatycznym usuwaniem gnojowicy koszt wynosi 0,3 EUR/tucznika, co pokrywa koszt inwestycji. W Danii dodatkowy koszt w wysokości 1,1 EUR/tucznika jest uważany za maksymalny koszt stosowania technologii środowiskowych.

W konwencjonalnych systemach gnojowicy zatyczki są wyciągane za pomocą pręta przez otwór szczeliny. Ważne jest, aby rozpocząć od zaślepki gnojowicy w sekcji najbardziej oddalonej od zbiornika odbiorczego, aby usunąć wszystkie odpady. Gnojowica jest przenoszona rurą do głównej rury, która prowadzi gnojowicę do zbiornika odbiorczego. System może być zautomatyzowany, w tym zawory umieszczone strategicznie w rurociągu, które są otwierane za pomocą przełącznika elektrycznego.

Table 5. Frequent removal of slurry – effects on emission.

Cotygodniowe usuwanie gnojowicy, redukcja emisji, %
NH3 CH4 Zapach
0 90 20

Zakwaszanie

W celu obniżenia poziomu pH do zawiesiny dodawany i mieszany jest kwas.

Zalety
  • Zakwaszanie pomaga kontrolować uwalnianie NH3. Dodanie kwasów, takich jak kwas siarkowy lub kwas solny, sprzyja konwersji amoniaku odpowiednio do siarczanu amonu lub chlorku amonu, zmniejszając lotność NH3.
  • Wpływ na klimat oszacowano na 39 kg CO2-e na tonę gnojowicy.
  • Zakwaszenie hamuje wzrost patogennych mikroorganizmów, poprawiając ogólną higienę.
  • Wartość gnojowicy jako nawozu wzrasta ze względu na wyższą zawartość azotu i siarki.
Wady
  • Zakwaszenie gnojowicy ma znaczący wpływ na emisję gazów cieplarnianych, ale nie na zapach, chyba że zastosowana zostanie technologia redukująca zapach.
  • Korzystanie z systemu jest kosztowne, a jego przydatność w dużym stopniu zależy od wymagań środowiskowych władz lokalnych.
    • Inwestycja obejmuje kwas, zbiorniki do przetwarzania i system kontroli.
    • Wydajność systemu zakwaszania wynosi około 10 000 miejsc dla tuczników.
    • Koszt zastosowania tej technologii oszacowano na 2,4 EUR/tucznika w warunkach duńskich.
    • Główne koszty to kwas, energia elektryczna i konserwacja.
    • System jest odpowiedni we wszystkich strefach klimatycznych, w których gnojowica jest wykorzystywana jako nawóz.

Technologia ta obejmuje konwencjonalny system gnojowicy wewnątrz chlewni, ale bez zaślepek. Gnojowica jest codziennie usuwana z chlewni i przechowywana w zbiorniku. Następnie do gnojowicy ostrożnie dodaje się kwas, zwykle kwas siarkowy (o stężeniu 93-96%). Kwas jest dodawany z pojemnika umieszczonego na wagach, aby kontrolować jego zużycie. Na tonę gnojowicy zużywa się około 11-13 kg kwasu. Czujniki mierzące pH stanowią główną podstawę kontroli. Gdy poziom pH w mieszaninie gnojowicy i kwasu osiągnie 5,5, większość mieszaniny jest pompowana z powrotem do kanałów chlewni, podczas gdy reszta jest pompowana do zbiornika magazynowego. Obszar dołów w chlewniach jest podzielony na jednostki o powierzchni od 1000 do 1500 m2, które są opróżniane i napełniane przetworzoną gnojowicą.

Emisję zapachów można ograniczyć poprzez dodanie filtra bębnowego, który oddziela cząstki stałe od cieczy. Połączony system jest certyfikowany jako BAT i może zmniejszyć nieprzyjemny zapach o 61%.

Ostatnie badania przeprowadzone na uniwersytecie w Aarhus wskazują, że możliwe jest zmniejszenie ilości kwasu do 2-3 kg/tonę gnojowicy przy jednoczesnym uzyskaniu silnego wpływu na redukcję CH4 i NH3. Dlatego też zakwaszanie niskimi dawkami może być realną strategią ograniczania emisji gazów cieplarnianych. Co więcej, nowe badania wykorzystujące kwas octowy (CH3COOH) zamiast kwasu siarkowego mogą obniżyć koszty eksploatacji i sprawić, że system będzie miał większe zastosowanie w krajach, w których kwas siarkowy nie jest łatwo dostępny. Co więcej, zagrożenia związane ze stosowaniem słabszego związku, takiego jak kwas octowy, są mniejsze.

Tabela 6. Zakwaszenie gnojowicy - wpływ na emisję.

Zakwaszenie gnojowicy, redukcja emisji, %
NH3 CH4 Zapach*
65 40-65 61

*Redukcja w połączeniu z filtrem bębnowym

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

FAQs

Jakie są główne gazy cieplarniane (GHG) emitowane przez płynną gnojowicę?

Większość emisji gazów cieplarnianych z zarządzania płynną gnojowicą ma postać CH4, podczas gdy N2O jest rzadziej obecny i jest częściej wytwarzany w systemach suchej gnojowicy.

Do czego służy zakwaszanie gnojowicy?

    
Zakwaszenie gnojowicy pomaga kontrolować uwalnianie NH3.

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji